24. FAF: Grand Prix filmovima “Ti imaš noć” i “Teret”

0
100

Od 1995. godine glavna nagrada Festivala autorskog filma u Beogradu nosi ime Aleksandra Saše Petrovića. A, od 2013. novčani iznos ove nagrade (5.000 evra) dodeljuje Fondacija Aleksandar Saša Petrović.

24. FAF: Grand Prix filmovima "Ti imaš noć" i "Teret"
Grand Prix festivala, Foto: FAF

Grand Prix 24. Festivala autorskog filma u Beogradu, nagradu “Aleksandar Saša Petrović” za najbolji film dodeljen je filmovima “Ti imaš noć” Ivana Salatića i “Teret” Ognjena Glavonića. Tako je odlučio žiri u sastavu: Filip Grandrije, Manfred Šmit i Ivan Ikić. Dva nagrađena reditelja će podeliti novčani iznos nagrade od 5.000 evra.

24. FAF: Uručenjem nagrade za životno delo Želimiru Žilniku i projekcijom “Kradljivaca” otvoren festival

Nagrada za najboljeg reditelja pripala je Sergeju Dvorcevoju za film “Ajka”. Nagrada profesora Vlade Petrića, za najsinematičniju sekvencu u igranom filmu, u čast Slavka Vorkapića, u vrednosti od 2.000 američkih dolara odlazi filmu “Knjiga slika” u režiji Žan Lik Godara. Nagradu dodeljuje Savet Festivala.

Žiri u sastavu: Miloš Spasojević, Tomislav Gavrić i Predrag Popović doneo je odluku da Povelju “Aleksandar Petković Petko” za najbolji snimateljski rad, dodeli Ivanu Markoviću za film “Ti imaš noć”. Nagrada za najbolji film u okviru programa “Bande a part” pripala je ostavrenju “Ljudi s jezera” u režiji Gens du Lac. Žiri je činila Nikol Brenez.

Završen 23. FAF: Gran pri Alenu Gomisu za “Felisete”, Ivana Mladenović najbolji reditelj

Žiri u sastavu Tamara Drakulić i Ivan Velisavljević, odlučio je da u okviru selekcije “Hrabri Balkan” dodeli dve nagrade. I to, Specijalno priznanje za film “Intervju”, reditelja Nermina Hamzagića; i Nagrada za najbolji film u okviru selekcije “Hrabri Balkan” za film “Titanijum”, rediteljke Gökçe Erdem.

Žiri filmske kritike FIPRESCI Srbija (Milan Špiček; Vladimir Džudović; Dušan Cicvara) doneo je odluku da se Specijalna nagrada “Slobodan Novaković” dodeli filmu “Granica” Alija Abasija. Glavna nagrada “Slobodan Novaković” pripala je filmu “Kradljivci” Koreede Hirokazua.

Festival autorskog filma na bis

Subota, 1. decembar:
Dvorana kulturnog centra
14:00 Jedan dan
16:30 Ajka
19:00 Suton
21:30 Devojka

Dom omladine Beograda
12:30 Pepeo je najčistije belo
15:00 Svi znaju
17:30 Teret
19:30 Kradljivci
22:00 Klimaks

Kombank dvorana
13:30 Kradljivci
16:00 Granica
18:00 Svi znaju
20:30 Klimaks

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde