9. Bosifest: Grand Prix za nemački film “Devojka od peska”

0
85

Dodelom nagrada u petak, 12. oktobra završen je 9. Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – Bosifest. Organizatori su se zahvalili uz nadu da je publika uživala gledajući filmove koje nemaju često priliku da vide, kao i da su saznali nešto novo o osobama sa invaliditetom.

9. Bosifest: Grand Prix za nemački film "Devojka od peska"Grand prix festivala je dobio nemački film “Devojka od peska” (Sandgirl) autora Marka Michela. To je dirljiva priča o potrebi da se živi uprkos strašnim okolnostima koje nosi potpuni invaliditet. Film je gledaoce upoznao sa jedinstvenim svetom Veronike Raile. Ona od najranijeg detinjstva živi sa teškim fizičkim oštećenjem i Aspergerovim sindromom.

GORAN MARKOVIĆ: Veoma kvalitetan i raznovrstan program 9. Bosifesta

Darko Ivić, direktor festivala, je na ceremoniji dodele nagrada rekao da mu je to omiljeni deo festivala jer može da se zahvali svima koji to zaslužuju.
– Pre svega bih se zahvalio srednjoškolcima koji su prisustvovali svim projekcijama. Naravno, zahvalio bih se i svim ljudima iz filmske industrije koji su nam pomogli. Specijalna zahvalnost ide i sportskoj legendi Zoranu Moki Slavniću zato što je uvek tamo gde treba pomoći mladima i osobama sa invaliditetom. Nadam se da ste uživali u ova tri dana jer ste imali šta da pogledate i da naučite.

9. Bosifest: Grand Prix za nemački film "Devojka od peska"Ove godine žiri je bio u sastavu Goran Marković (predsednik), Dragan Petrović Pele i Jovana Stojiljković. Specijalno priznanje dodeljeno je grčkom filmu “Raširenih krila” (With Open Wings) autora Vivian Papageorgiou. Grčka rediteljka i producentkinja snimila je kratki dokumentarni film (22 min) o grupi plesača i plesačica sa invaliditetom, prateći ih na njihovim probama i nastupima.

JOVANA STOJILJKOVIĆ: Gluma je moj način izražavanja i učestvovanja u ovom svetu

Nagrada za najbolji scenario dodeljena je Vakhtangu Kuntsev-Gabashviliju za gruzijski film “Prozirni svet” (Transparent World). To je neobično duhovito ispričana storija jednog mladića koji voli fotografiju i snimanje filmova. Njegov otac krivi sebe za sinovljev stanje i svu energiju ulaže da pomogne svom autističnom detetu kako bi pronašao svoje mesto u društvu… priču o osobi sa invaliditetom.

9. Bosifest: Grand Prix za nemački film "Devojka od peska"Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Piteru Midltonu i Džejmsu Spiniju (Peter Middleton, James Spinney) za britanski film “Beleške o slepilu” (Notes of Blindness). Nakon što je potpuno izgubio vid pisac Džon Hal je 1983. počeo da vodi audio dnevnik. Znao je da ako ne pokuša da shvati slepilo, ono će ga uništiti. Autori filma su na osnovu ovih audio snimaka uradili dramatizaciju, snimivši veoma zanimljiv film.

DRAGAN PETROVIĆ PELE: Veoma je važno da postoji Bosifest

Bosifest2018_zatvaranje_28_foto Nemanja Djordjevic_Direkcija Festivala je dodelila Specijalno priznanje Lišjaku Pavelu (Pawel Lisiak) za film “Rio ili slom“ (Rio or Bust) podržavajući izbor i pristup temi i izražava zahvalnost za podršku sportistima sa invaliditetom i njihovu promociju. Za doprinos u realizaciji 9. Bosifesta, organizator festivala Hendi centar Koloseum dodelio je diplome volonterima; učenicima Srednje zubotehničke škole; zahvalnice direktoru Zemunske gimnazije Milošu Bjelanoviću; direktoru Srednje zubotehničke škole Biljani Blagojević Sedlar; i direktoru Druge ekonomske škole Dejanu Nediću. Zahvalnica je dodeljena i Gordani Cvetković, rukovodiocu Centra za socijalnu inkluziju Ministarstva prosvete.

Otvoren 9. Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – Bosifest

9. Bosifest: Grand Prix za nemački film "Devojka od peska"Za doprinos u realizaciji festivala zahvalnica su dodeljene i hotelu “Hyatt Regency” Beograd; hotelu “Square Nine”; “IN” hotelu; hotelu “Tulip Inn Putnik”; hotelu “Zira”; kao i novinarkama Radio Beograda Neveni Matović i Tanjuga Mariji Jakovljević.
Na ovogodišnjem Bosifestu, koji je pod sloganom “Rampa!” u organizaciji Hendi centra Koloseum održan od 10. do 12. oktobra u beogradskom Sava centru, prikazano je 15 filmova koje je odabrao selektor Goran Radovanović. I to 10 u takmičarskom i pet u revijalnom programu. U okviru pratećeg programa Festivala održana je radionica – “Uticaj filma na kreiranje stavova prema osobama sa invaliditetom”.

9. Bosifest: Grand Prix za nemački film "Devojka od peska"Bosifest je jedinstven filmski festival u našoj zemlji, ali i u svetskim okvirima, jer je njegov kompletan program posvećen temama života osoba sa invaliditetom, a filmovi koji se prikazuju relevantna su i zapažena ostvarenja dokumentarnog žanra.

PR / Foto: Bosifest / Nemanja Đorđević

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde