65. Pulski filmski festival: Gran pri za film “Mali”, Zlatna vrata Pule za “Comic sans”

0
138

65. Pulski filmski festival: Gran pri za film "Mali", Zlatna vrata Pule za "Comic sans"Završen je 65. Pulski filmski festival, nagrade su uručene najboljima, a publika i umetnici zadovoljni su jubilarnim izdanjem filmske manifestacije.

65. Pulski filmski festival: Gran pri za film "Mali", Zlatna vrata Pule za "Comic sans"
Nagrađeni na 65. Pulskom filmskom festivalu

Od 9. do 22. jula održao se 65. Pulski filmski festival na kojem je prikazano više od 200 projekcija na 17 lokacija. Zatim, otvoreno je pet izložbi i održano je devet muzičkih večeri, šezdesetak polaznika pohađalo je tri radionice za decu i mlade. I, predstavljene su tri knjige, a bilo je akreditovano čak 200 medijskih predstavnika. Dodela Zlatnih arena održala se 22. jula, a od 17 filmova u konkurenciji (10 u hrvatskom programu i sedam u programu manjinskih koprodukcija) Gran Pri, odnosno Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film je osvojio film “Mali” reditelja Antonija Nuića. Kako je obrazložio žiri: “Za uspeli prikaz odnosa oca i sina unutar kriminalnog miljea. Autorski svet ovog filma predstavlja nam paralelnu realnost sredine u kojoj živimo”. Ovom ostvarenju je pripala i nagrada Oktavijan, koju dodeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara; kao i Zlatna Arena za specijalne efekte (Saša Budimir).

65. Pulski filmski festival: Gran pri za film "Mali", Zlatna vrata Pule za "Comic sans"
Gran pri za film “Mali” i Antonija Nuića
65. Pulski filmski festival: Ovacije za Milenu Dravić

Nagrada publike – Zlatna vrata Pule pripala je filmu “Comic sans” reditelja Nevija Marasovića, sa prosečnom ocenom 4,92. U ruke Marasovića otišla je i Zlatna Arena za najbolju režiju, a “Comic sans” je film nagrađen i u kategorijama za najbolju mušku ulogu (Janko Volarić Popović); najbolju sporednu žensku ulogu (Nataša Janjić); za oblikovanje zvuka (Julio Zornik); kao i za montažu (Tomislav Pavlica). U filmu “Comic Sans”, inače, glume i dvoje srpskih glumaca, Miloš Timotijević i Ana Mandić.

65. Pulski filmski festival: Gran pri za film "Mali", Zlatna vrata Pule za "Comic sans"
Nagrada publike pripala je filmu “Comic sans” reditelja Nevija Marasovića
NEVIO MARASOVIĆ: Film „Comic sans“ je fikcija, ali preneo sam nešto iz svog života

Film “Žaba” reditelja Elmira Jukića je takođe među nagrađenima u Puli. Ovo ostvarenje je dobilo nagradu ocenjivačkog suda Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana – FEDEORA. Takođe, osvojilo je u programu hrvatskih manjinskih koprodukcija Zlatnu Arenu za najbolji film i Jukić je nagrađen Zlatnom Arenom za režiju.

65. Pulski filmski festival: Gran pri za film "Mali", Zlatna vrata Pule za "Comic sans"
Elmir Jukić reditelj filma “Žaba”
Film u hrvatsko-srpskoj koprodukciji „Aleksi“ otvara 65. Pulski festival

Najbolji scenario napisala je Sara Hribar za film “Lada Kamenski” za “inventivno ispreplitanje socijalne i lične sudbine triju žena koje nesigurni reditelj pokušava izvesti kao svoj filmski koncept”. Hribarova je dobila i nagradu Breza za najboljeg debitanta. Zlatna Arena za glavnu žensku ulogu pripala je Doris Šarić-Kukuljica (u filmu “Lada Kamenski”), dok je Borko Perić laureat za sporednu mušku rolu (film “Osmi povjerenik”).

MOFF: „Stablo ljubavi“ Mirjani Karanović i Emiru Hadžihafizbegoviću
65. Pulski filmski festival: Gran pri za film "Mali", Zlatna vrata Pule za "Comic sans"
Janko Volarić Popović dobitnik Zlatne Arene za glavnu mušku ulogu

Poslednje dve večeri održan je program “PoPularne Pule” sa hitovima “Mamma Mia 2” i “Hotel Transilvanija 3: Praznici počinju”, na kojima je prisustvovalo više od 12.000 gledalaca. Tradicionalni program na Kaštelu, svojevrsni pozdrav filmskom letu, održaće se od 4. do 10. avgusta na Kaštelu sa programom “P.S. Pula”. On se sastoji od 14 izvrsnih, kritički visoko ocenjenih naslova iz programa “Europolis-Meridijani”.

A. D. / Foto: Pula Film Festival

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde