Gran pri leskovačkog festivala LIFFE dodeljen Hani Jušić

0
80

Hrvatska rediteljka Hana Jušić, jednoglasnom odlukom žirija osvojila je Gran pri “Živojin Žika Pavlović” za film “Ne gledaj mi u pijat”, na 10. Leskovačkom festivalu filmske režije – LIFFE.

LIFFE nagrada Živojin Žika PavlovićGlavnu nagradu festivala, koja podrazumeva i novčani deo od 450.000 dinara, pripao je Jušićevoj, kako je navedeno u obrazloćenju žirija, zbog nadahnutog orkestriranja svim stvaralačkim elementima.

Emiru Kusturici nagrada „Živojin Žika Pavlović“

– Ovaj dirljiv film u svakom kadru potvrđuje iskrenu potrebu autorke da se bavi ličnim i bremenitim svetom svojih junaka – obrazložio je žiri.

A, u žiriju su, inače,, bili slovenački reditelj i snimatelj Karpo Godina, hrvatski reditelj Zrinko Ogresta i glumac Zoran Cvijanović.

Film „Rekvijem za gospođu J.“ srpski kandidat za Oskara

Drugu nagradu “Živojin Žika Pavlović”, dobio je reditelj Damjan Kozola za film “Noćno življenje”. Kako je rečeno – za suptilnu, proživljenu i nadahnutu režiju. Treću nagradu odneo je reditelj Bojan Vuletić, za ostvarenje “Rekvijem za gospođu J.”. U obrazloženju je navedeno – za režiju lišenu svake artificijelnosti i poze.

Zlatni lešnik za najbolju žensku ulogu ove godine pripao je Jelisaveti Seki Sabljić, za lik majke u filmu “Igla ispod praga”, reditelja Ivana Marinovića. A, Zlatni lešnik za najbolju mušku ulogu poneo je makedonski glumac Martin Đorgoski. I to, za ulogu u filmu “Amok” reditelja Vardana Tozije.

Palić 2017: „Zlatni toranj“ filmu „Park“

oslobođenje skopljaNagrada za najbolju produkciju se na festivalu dodeljivala prvi put i čija je vrednost 10.000 evra u producentskim uslugama. Dodeljena je filmu “Oslobođenje Skoplja” u režiji Danila i Radeta Šerbedžije.

– Ovaj film nagrađen je zbog toga što pokazuje visok domet svih filmskih elemenata. I zbog čega može da stoji rame uz rame sa najboljim evropskim i američkim filmskim produkcijama – kazao je žiri.

Specijalna priznanja žirija dobili su i reditelji Igor Šterk, za vrsno artikulisanu tinejdžersku filmsku priču “Pojdi z mano”; i Alen Drljević za režiju filma “Muškarci ne plaču”.

RADE ŠERBEDŽIJA: Mislite i odlučujte svojom glavom

Ove godine, u okviru studentskog programa, takmičilo se 15 filmova studenata iz celog regiona. U žiriju su bili reditelji Milan Knežević i Marko Sopić, i scenarista Kosta Peševski. Oni su nagradu “Radomir Bajo Šaranović” za najbolju režiju dodelili Ani Jakimovskoj sa Skopske akademije, za film “Deca će doći”.

Specijalno priznanje žiri je dodelio reditelju Augustu Adrianu Bratzu, sa Univerziteta u Ljubljani, za režiju filma “Oropana duša”; i rediteljki Jovani Avramović sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, za režiju filma “Tišina”.

Legende na Brionima: Pre tri decenije bili su u centru pozorišne pažnje

Prvi put su se na ovom festivalu takmičili studenti iz svih bivših republika Jugoslavije. A,  pored promovisanja mladih autora, dve najbolje režije dobijaju i novčanu nagradu u vrednosti od po 25.000 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde