Vrmdža fest 2018: Gran Pri “Latin grad” Miljanu Gogiću za film “Čuvari”

0
106

Na pozornici pod zidinama srednjevekovnog Latin grada u selu Vrmdža podno planine Rtanj održan je drugi internacionalni festival turističkog i ekološkog filma Vrmdža fest 2018.

Vrmdža fest 2018: Gran Pri "Latin grad" Miljanu Gogiću za film "Čuvari"
Dejan Stojiljković (desno) predaje nagradu Miljanu Gogiću, Foto: Vrmdža fest

Stručni žiri bio je u sastavu Dejan Stojiljković (pisac i scenarista), Dejan Vučenović (novinar) i Marijan Cvetanović (reditelj i filmski kritičar). Oni su doneli odluku o nagradama na ovogodišnjem festivalu, a Gran Pri “Latin grad” dobio je Miljan Gogić za film “Čuvari”.

Vrmdža Fest 2018: Dejan Đurović prvi dobitnik nagrade „Petar Lalović“
Vrmdža fest 2018: Gran Pri "Latin grad" Miljanu Gogiću za film "Čuvari"
Gran Pri Latin grad, Foto: Vrmdža fest

Nagradu za najbolji ekološki film dobio je Branko Lazić za ostvarenje “Nepoznato, a naše”. Prema oceni žirija najbolji turistički film na festivalu bio je “U dolovima ravnice” Bojana Vojnova, dok je film “Gora” Stefana Maleševića dobio priznanje za najbolji film u oblasti etno kulture života na selu. Nagradu za najbolji ekološki TV film dobila je Tamara Pančić za “Feniks jugoistoka”.

„Olujni bedem“, novi roman Dejana Stojiljkovića
Vrmdža fest 2018: Gran Pri "Latin grad" Miljanu Gogiću za film "Čuvari"
Vrmdža fest se održava podno planine Rtanj, na pozornici pod zidinama srednjevekovnog Latin grada, Foto: Vrmdža fest

Igor Đorđević za film “Jerma” nagrađen je za najbolji turistički TV film. Za ostvarenje “Sestre” nagrađena je Jasna Đurović u kategoriji TV film u oblasti etno kulture života na selu. A, kao najbolji debitantski film ocenjen je “Vodopad Tupavica” Vanje Jocić. Priznanje za najbolji promotivni film pripalo je Srđanu Denčiću za “Zvuci Stare planine”. Nikola Jovanović dobio je nagradu za kameru za film “Frozen”. Za najbolji film o istorijskom nasleđu nagrađeni su Miroslav Mitić i Ivan Mančić za “Čegarski bol”.

Ekološki dokumentarci na 25. FEF Palić: Od pojedinačnog ka opštem i nazad
Vrmdža fest 2018: Gran Pri "Latin grad" Miljanu Gogiću za film "Čuvari"
Publika je osim u filmovima, uživala i u prirodnim lepotama “magičnog kraja”, Foto: Vrmdža fest

Od ove godine uvedena je nagrada “Petar Lalović”, u čast velikana koji je pola veka posvetio prirodi i filmovima. Organizacioni odbor festivala je ovo priznanje za naročit doprinos podizanju ekološke svesti na filmu prvi put dodelio novinaru i glumcu Dejanu Đuroviću. Njemu je nagradu uručila na Vrmdža festu 2018 Ivona Lalović, ćerka pokojnog reditelja Petra Lalovića.
Posetioci su pored bogatog filmskog programa uživali u prirodnim lepotama ovog “magičnog kraja”.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde