Završen 23. FAF: Gran pri Alenu Gomisu za “Felisete”, Ivana Mladenović najbolji reditelj

0
205

U subotu 2. decembra dodelom nagrada i projekcijom filma “Laki” Džona Kerola Linča u Domu omladine Beograda, svećano je završen 23. Festival autorskog filma.

23 FAF
Srdan Golubović sa laureatima festivala u Domu omladine, Foto: FAF

Gran pri “Aleksandar Saša Petrović” pripao je Alenu Gomisu za film “Felisite”. Ovaj film je snimljen u koprodukciji Francuske, Belgije, Senegala, Nemačke i Libana. Nagrada za najboljeg reditelja pripala je Ivani Mladenović za film “Vojnici. Priča iz Ferentarija”. Priznanje joj je uručio kanadski reditelj Denis Kote. Ovo ostvarenje je snimljeno u koprodukciji Rumunije, Srbije i Belgije, a po romanu rumunskog pisca Adrijana Šljopa. Posebno priznanje otišlo je u ruke Emanuela Grasa za francuski film “Makala”. Inače, odluku je doneo žiri koji su činili kirgistanski reditelj Aktan Arim Kubat; selektor kanskih programa “Izvestan pogled” i “Cinefondation” Loren Žakob; i direktorka programa ACID Fabijena Anklo.

23. FAF: Film Gorana Markovića „Mnoštvo i manjine“

23 FAF
Nagrada za najboljeg reditelja pripala je Ivani Mladenović za film “Vojnici. Priča iz Ferentarija”, Foto: FAF

Za najhrabriji film programa “Hrabri Balkan” proglašen je “Kratki izlet” hrvatskog reditelja Igora Bezinovića. Posebno priznanje u okviru ovog programa dodeljeno je turskom reditelju Sinanu Kesovi za film “Predgrađe”.

Reditelj Slobodan Šijan je nagradu za najsinematičniju scenu u igranom filmu dodelio “Fokstrotu” izraelskog reditelja Samuela Maoza, kome je pripala nagrada profesora Vlade Petrića. Žiri srpskog ogranka Fipresci je nagradio film “Kada dan nije imao ime” Teone Strugar Mitevske. Udruženje filmskih umetnika Srbije priznanje je dodelilo snimatelju filma “Kentaur” Hasanu Kidiralijevu, koje je u njegovo ime primio reditelj ovog ostvarenja Aktan Arim Kubat.

23. FAF: Festival autorskog filma na bis

23 FAF Gran pri Alenu Gomisu
Foto: FAF

U okviru Festivala autorskog filma od 24. novembra prikazan je 91 film u devet bioskopskih dvorana i osam programskih celina.

Projekcijom filma “Laki” festival je i zvanično završen, ali najtraženije filmove gledaoci mogu da pogledaju u okviru programa “FAF na bis” do 6. decembra.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde