53. BITEF: Gran pri, nagrada za najbolju režiju, kao i publike za “Ali: strah jede dušu”

0
80

Ovogodišnji 53. BITEF festival svečano je zatvoren 26. septembra u Luci Beograd, predstavama “Retke ptice” i “Pozvani”. Dodeljene su i nagrade za najbolje predstave.

53. BITEF: "Počnimo ljubav iz početka" od 17. do 26. septembra

Gran pri “Mira Trailović” pripao je predstavi “Ali: strah jede dušu”, u režiji Sebastijana Horvata, koju je 23. i 24. septembra izvelo Slovenačko narodno gledališče Drama iz Ljubljane. I Nagrada “Politike” za najbolju režiju otišla je u ruke Sebastijana Horvata. Publika se saglasila sa stručnjacima, te je ovu predstavu ocenila najbolje, sa prosečnom ocenom 4, 67. Specijalnom nagradom “Jovan Ćirilov” ovenčan je komad “Nemoralne priče – 1. deo: Kuća majka”, autora Fije Menar i Žan-Lika Božolea.

U glavnom programu 53. BITEF-a bilo je 12 predstava iz osam zemalja – Belgije; Hrvatske; Nemačke; Nigerije; Brazila; Francuske; Slovenije; i Srbije.
O laureatima je odlučivao međunarodni stručni žiri u sastavu Olga Dimitrijević (spisateljica i performerka); Ersan Mondtag (reditelj iz Nemačke); Sanja Mitrović (pozorišna rediteljka i predavačica iz Belgije); Doroti Čanski (pozorišna kritičarka i profesorka studija pozorišta na Teksaškom univerzitetu); i Kristin Amon-Sirežol (profesorka emeritus sa Sorbone).

53. BITEF: “Počnimo ljubav iz početka” od 17. do 26. septembra

Saopštivši odluku žirija, da Grand pri za najbolju predstavu u celini pripala “Ali: Strah jede dušu”, predsednica žirija Kristin Amon-Sirežol istakla je da je izbor materijala korišćen u predstavi relevantan za današnje vreme. Porast populizma, a posebno u Evropi posle dolaska migranata u Grčku, Italiju i na istočne granice Evrope to je scenario Fasbinderovog filma koji ispituje rasizam, ksenofobiju, i predrasude. Žiri je istakao kvalitet adaptacije melodrame, narativne glasove iz više perspektiva, dizajn i moćne elemente uključene u produkciju. Takođe, i izbor neutralnog prostora i netipičnog pozorišnog prostora, kao i njegovu transformaciju tokom pauza, istakavši posebno to što je publika u potpunosti bila uključena u akciju. “Iako ovaj komad izgleda jednostavno i suptilno, kompleksan je u svojoj strukturišto vidimo u oba glavna lika i njihovom ponašanju”, kazala je predsednica žirija.

52. BITEF: Gran pri “Mira Trailović” za predstavu “Zaostavština, komadi bez ljudi”
53. BITEF: Gran pri, nagrada za najbolju režiju, kao i publike za "Ali: strah jede dušu"
Olga Dimitrijević, članica žirija, Foto: Promo

U scenskoj adaptaciji Fasbinderovog filma “Ali: strah jede dušu” (1974), slovenački reditelj Sebastijan Horvat u zadržava izvorni društveni milje i radnju. Sedamdesete godine XX veka, Zapadna Nemačka, slučajni susret i neočekivana ljubav između starije nemačke čistačice, udovice, i mladog marokanskog gastarbajtera. Ekonomska migracija, potraga za srećom, ljubav, predrasude okoline… Publika bez problema razvija paralelu sa današnjim oblicima ksenofobije, netrpeljivosti prema strancima, migrantima. Horvat tek na sredini ove ljubavne priče, dotada poglavito ostvarene i srećne, uvodi “treće lice”, ono koje “sreću kvari”. To je kontekst, društvena stvarnost, odnosno – gledaoci. Tako je drugi deo predstave potpuno imerzivan: gledaoci doslovno, fizički ulaze u fikcionalni svet ljubavnika i iznutra ga, kao nekakav tumor, razaraju. Iako kritička i politički angažovana, ova je priča, ipak, melodrama, pa se završava srećno – iako ne u potpunosti.

51. BITEF: Gran Pri za najbolju predstavu pripao “Olimpu”
53. BITEF: Gran pri, nagrada za najbolju režiju, kao i publike za "Ali: strah jede dušu"

Sebastijan Horvat je jedan od najpoznatijih i najkreativnijih pozorišnih reditelja Slovenije. Rođen je u Mariboru 1971. godine. U klasi legendarnog reditelja i profesora Dušana Jovanovića, diplomirao je 1998. pozorišnu režiju na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju, predstavom “Elsinor”, originalnom adaptacijom Šekspirovog “Hamleta”, nagrađenom Prešernovom nagradom za režiju, koju dodeljuje Univerzitet u Ljubljani. Režirao je u svim profesionalnim pozorištima Slovenije, kao i u velikom broju inostranih pozorišta. Za svoj rediteljski rad dobio je brojne nagrade. Od 2005, Horvat je zaposlen kao vanredni profesor na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju u Ljubljani. Jedan je od osnivača E.P.I centra, nezavisnog pozorišnog instituta.

7. Cirkobalkana: Festival savremenog cirkusa u cirkuskom šatoru

“Politikin” žiri ove godine dodelio je 42. put nagradu za najbolju režiju. A, radio je u sastavu i Milan Nešković, pozorišni reditelj i predsednik žirija; Gordana Popović, urednica Kulturne rubrike “Politike”; Ana Tasić, teatrološkinja i kritičarka “Politike”; Borka Trebješanin Golubović, novinarka; Marija Đorđević, urednica kulturnog dodatka “Politike”. Odluku o laureatu doneli su jednoglasno. U obrazloženju je navedeno da reditelj Horvat u predstavi višeznačno istražuje društveno osetljive teme, ali i samu pozorišnu igru, kroz njeno otvaranje prema publici.
– Režija diskretno i uspešno spaja melodramska i politička značenja, iskrenu emotivnost i društveno osetljiva pitanja – sveprisutni primitivizam, zavist, klasne i etničke predrasude. Režija je na izvanredan način vodila glumce koji sa naročitom snagom, preciznošću i efektnom suzdržanošću istovremeno izazivaju jake emocije gledalaca ali i njihov racionalni pogled na događaje – saopštio je “Politikin” žiri.

51. BEMUS: Vanesa Mej, Anđela Georgiju, opera “Koštana”, Niu Niu…
53. BITEF: Gran pri, nagrada za najbolju režiju, kao i publike za "Ali: strah jede dušu"

Radiša Kričak, menadžer za komunikacije I&F Grupe, dugogodišnjeg prijatelja festivala, proglasio je nagrade publike. Osim već spomenute prvoplasirane “Ali: Strah jedu duše” (4,67); drugo mesto pripalo je komadu “Retke ptice”, u produkci francuske trupe “Vuk za čoveka”, sa ocenom 4,57; a treće predstavi “Tartif” Narodnog pozorišta u Beogradu, u režiji Igora Vuka Torbice, sa ocenom 4,56.

Povodom svečanog zatvaranja festivala upriličen je u Luci Beograd koktel. Domaćini su bili njegova ekselencija ambasador Sem Fabrici, šef delegacije Evropske Unije u Srbiji; Miloš Latinović, direktoro BITEF teatra; i Ivan Medenica, umetnički direktor BITEF-a. Visoke zvanice, predstavnici ambasada Evropske Unije i drugih ambasada, zajedno sa partnerima BITEF-a prisustvovali su poslednjem izvođenju predstave “Pozvani”, najimerzivnijom predstavom festivala u čijem je fokusu zajedništo. Fabrici je poželeo dobrodošlicu svim zvanicama i istakao važnost saradnje Srbije i Evropske unije na planu kulture. On je naglasio važnost manifestacija kao što je BITEF, istakavši značaj ljubavi u životima svih nas.

Preminula dramaturg i mirovni aktivista Borka Pavićević
beti đorđević 53 bitef
Beti Đorđević, Foto: Promo

Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa, u šali je gostima poručio da sve ono što se u Srbiji desi dva puta, po pravilu se proglašava tradicijom, tako da od ove godine saradnja BITEF-a sa Evropskom unijom postaje tradicionalna. Takođe, osvrnuo se i pohvalio ovogodišnji vizuelni identitet BITEF-a i na kraju zahvalio svima koji su učestvovali i doprineli tome da se 53. BITEF desi sa ovakvim kvalitetom.

Nakon proglašenja dobitnika nagrada koncert je održala džez i soul umetnica Beti Đorđević. Između ostalog, izvela je i njen hit “Počnimo ljubav iz početka”, čiji je naziv bio slogan ovogodišnje BITEF-a. Za atmosferu nakon koncerta zaslužna DJ Miss Millie i njeni romantični funk ritmovi.

E. A. / Izvor: Danas, Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde