Grafest, festival dokumentarnih filmova u Gračanici

0
124

U gračaničkom Domu kulture se od 28. do 30. novembra održava VI Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi “Grafest”. Tokom tri festivalska dana gledaoci će moći da pogledaju 10 radova lokalnih stvaralaca u takmičarskom programu, kao i tri nagrađivana celovečernja dokumentarca u revijalnom programu. Nagrade za najbolje radove uručiće se na svečanom zatvaranju.

grafestŠesti “Grafest su svečano otvorile dve dame, članice ovogodišnjeg žirija, Svetlana Popović, koja je i predavač na festivalu i Jasmina Stojković, dobitnica prošlogodišnje nagrade. U revijalnom delu programa su tri celovečernja filma, u čijem su nastanku učestvovali naši autori, na teritorijama koje su za njih bile nove i nepoznate. Tako je prve večeri prikazan film “Put” (The Road Movie) Dmitrija Kalašnjikova.grafest

23. FAF: Film Gorana Markovića „Mnoštvo i manjine“

Može se slobodno reći da je ovaj dokumentarac pravi miljenik publike širom sveta. To je kolaž snimaka sa ruskih puteva, kroz šoferšajbnu. Slučajno zabeleženi najneverovatniji mogući prizori su uobličeni u zanimljiv umetnički film. Gledaoci će videti vožnju kroz dim, dubok sneg i požar. Zatim, scenu u kojoj jedan vozač nehotice postaje učesnik u policijskoj akciji. Kao, i kako se u svega nekoliko minuta rađa ljubav kada vozač priskoči u pomoć devojci u nevolji… Film “Put” se sa velikim uspehom prikazao na 75 svetskih festivala, a od početka 2018. kreće i u američke bioskope.

„Film za djecu i odrasle“: Dokumentarac o bendu „Dubioza kolektiv“, premijera u Sarajevu

Drugog dana festivala bilo je predavanje “U džepu kamera, u glavi namera”. Jednoipočasovno predavanje održali su iskusni predavači i dokumentaristi, Zoran i Svetlana Popović. Ukazali su na dostupnost novih tehnologija, ali i veštinu potrebnu da se njome ovlada.

U toku popodneva prikazani su radovi TV autora u takmičerskom delu, dok je veče bilo rezervisano za dramu “Kontraindikacija” (revijalni program). Ovo je film izuzetne snage i surovosti. U zatvoru za mentalno obolele na Siciliji autorka ostvarenja nailazi na zastrašujuću sliku čoveka otcepljenog od samog sebe, u sistemu koji prestaje da ga prepoznaje kao čoveka. Režiserka Tamara fon Štajner živela je u Italiji četiri godine, i tamo snimila dva filma, oba u sicilijanskim zatvorima. Kaže da se u svom radu odlučila za opservacioni pristup, beleženje autentičnih situacija, što ju je dovelo do identifikacije uzroka stanja ovih ljudi.

Dodelom nagrada zatvoren filmski festival Slobodna Zona

– Politička korektnost ne podrazumeva delanje u korektnom smislu, već zabranu govora o nekorektnim stvarima koje se zbivaju oko nas. S toga, film “Kontraindikacija” je izuzetno politički nekorektan, što mene kao autora čini veoma srećnim – izjavila je Tamara fon Štajner.

grafestTrećeg dana festivala, posle prikazivanja takmičarskih radova publikaće imati prilike da pogleda film-esej “Gora”. To je ostavrenje mladog reditelja Stefana Maleševića. On je krenuo put Šar planine u zimsko vreme, kada su meštani Gore najizolovaniji.

Mladen Vojičić emotivno doživeo premijeru dokumentarca „Tifa“

– Prolazio sam kroz proces oslobađanja od stega standardnog pristupa filmu, narativu i industrijskim zahtevima, za koje ni ne znam odakle su mi bili nametnuti. Moj tadašnji mentor, mađarski reditelj Bela Tar, prepoznao je da se previše bavim racionalnim i promišljenim stvarima u filmu i terao me je da to menjam. Moj način razmišljanja je i tamo pokušavao da organizuje stvari i napravi plan snimanja. Ali Gora i Goranci su to prirodno, svojim pristupom životu i načinu postojanja odbijali. Ja sam u međuvremenu više oslobodio tu drugu stranu koja ima više veze sa situacijama, atmosferama, stanjima – rekao je Malešević…

50 godina stvaralaštva Petra Pece Popovića

Inače, svi revijalni, kao i odabrani filmovi iz takmičarkog programa, biće prikazivani i u Galeriji “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici, svake večeri od 20h, od 28. novembra do 2. decembra. Ulaz na sve festivalske projekcije i dešavanja je besplatan.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde