Gradić fest ponovo u Podgrađu: “Svemirko”, filmovi, izložbe, predstave…

0
134
Gradić fest ponovo u Podgrađu:  "Svemirko", filmovi, izložbe, predstave…
Foto: Promo

Festival uličnih svirača – Gradić fest biće i ovog leta održan u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave u uobičajenom terminu. Veliki broj umetnika različitih profila, prvenstveno muzičara iz Srbije, regiona i čitavog sveta, nastupiće 30. i 31. avgusta, kao i 1. septembra na brojnim punktovima 18. izdanja tradicionalnog okupljanja najboljih predstavnika ulične umetnosti i srodnih izvođačkih disciplina.

Gradić fest ponovo u Podgrađu: "Svemirko", filmovi, izložbe, predstave…Bend “Svemirko”, Sara Renar, Ana Ćurčin i Sana Garić glavna su imena domaće selekcije Festivala uličnih svirača – Gradić festa. Celokupan program u Podgrađu će sadržati i strane izvođače, filmske projekcije, izložbe, pozorišne predstave i performanse koji će biti izvedeni na ulicama Gradića.

Završen Gradić fest 2017: Umetnost oživela usnulo Podgrađe
svemirko-1-m
“Svemirko”, Foto: Promo

Multipraktični muzičar Marko Vuković je iza projekta “Svemirko”. Piše pesme i peva, svira različite instrumente i producira autorske radove, a uz pomoć prijatelja upotpunjuju sagu o bendu. “Svemirko” dolazi iz Hrvatske i donosi synth-emo-macho pop. Iz Zagreba na festival doleće i fantastična Sara Renar čije su indie pop melodije već poznate novosadskoj publici.

ana-curcin-4-m
Ana Ćurčin, Foto: Promo

Rođena u Bagdadu, a odrasla u Moskvi, beogradska kantautorka Ana Ćurčin miksuje tradicionalni američki folk sa dream pop elementima. Muzika Sane Garić obuhvata širok spektar muzičkih stilova i obogaćena je elektronskim uticajima nežnih neo-psihodeličnih i no wave pesmama plesnog karaktera. Pored njih, na ovogodišnjem Gradić festu nastupiće i etno-surf bend “Moussaka” iz Beograda; gitarski duo “Ljubičice” iz Pančeva; dok će “Oceanchild” uživo rekreirati jedinstveni “Beli album” čuvenih “Bitlsa” koji nikada nije izvođen. Pesnik Matko Abramić iz Čakovca se vraća sa dva nova performansa u kojima će sa dva člana benda stvarati kompletne kompozicije. Kvartet “Bilitis” će izvesti muzičko-vizuelni performans “Different Train”.

Vreli vikend na Beer Gardenu uz „Repetitor“, Anu Ćurčin i Sanu Garić
 "Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi"
“Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi”, Foto: Filmstreet

Nezavisna omladinska pozorišna produkcija Reflektor teatar iz Beograda sa uspehom uvodi angažovan nov i različit pozorišni izraz u polje mejnstrima. Između aktivističkog i umetničkog, ličnog i političkog ili estetskog i edukativnog, oni povlače znak jednakosti. A, predstave kojima preispituju brojne društvene teme i mračne strane zajednice, igraju na različitim lokacijama. U Gradiću će izvesti dve hit-predstave – “Muškarčine”, pozorišni dokumentarac na temu poimanja muškosti; i “Smrt fašizmu: O Ribarima i Slobodi”, priču o heroju SFRJ revolucije Ivi Loli Ribaru, koja nudi reviziju borbe protiv fašizma u doba narastajućih nacionalizama širom Evrope.

Dan Pobede: Premijera predstave „Smrt fašizmu: O Ribarima i Slobodi“
Soundcheck Orchestra Novi Sad
“Soundcheck Orchestra”, Foto: Promo

Okosnicu programa u Podgrađu, kao i obično, činiće manje afirmisani, uglavnom mladi, umetnici i muzički sastavi iz zemlje i okruženja. Lokalni, novosadski milje, imaće predstavnike u vidu šarenolke ponude različitih muzičkih žanrova, u rasponu od alternativnog rok sastava “Monohrom”; rok benda “Nova”; i irski orijentisanih rokera “Drunkards”; preko “Soundcheck Orchestra” koji svira rok na neuobičajenim instrumentima (violina, sax, ukulele…); “Vedran Ferizović tria” sa originalnim folk džez pop pesmama; i gudačkog dua “ŽPu”; do elektronskog lejbela “Etiketa 4” sa više različitih izvođača moderne plesne muzike.

Nagrada „Strune od svetla“ Nikoli Vranjkoviću
MKDSL_promo-m
MKDSL, Foto: Promo

Jednako brojna biće i beogradska “delegacija”. Predvodi je čuveni di-džej MKDSL, a tu je i ništa manje atraktivni kantautor američke tradicionalne muzike Ice Cream Man. Uz ova dva respektabilna umetnika, u Gradiću će nastupiti još i garaž pop bend “Sitzpinker”; drim pop kantautorka Ana Avramov; dvanaestogodišnji vunderkind na gitari Aleksa Danić; i kantautor Rogi sa bendom pod jakim uticajem pop muzike osamdesetih. Kantautorka Anne Marie na festival dolazi iz Subotice, dok iz Sremske Mitrovice stiže Pozorište “Dobrica Milutinović”.

Mark Di Giuseppe
Mark Di Giuseppe, rođen u Americi, živi u Italiji, stiže na Gradić fest, Foto: Promo

Izuzetno zanimljiv nastup u Podgrađe stiže sa nekonvencionalnim “JeboTon” ansamblom iz Zagreba. Njega čine desetine mladih muzičara na najraznovrsnijim instrumentima, a izvode sopstvenu autorsku muziku. Dah Andaluzije pomešan sa balkanskim uticajima stil je flamenko gitariste Gorana Tomića. Njegov trio dolazi na festival sa Jadranskog mora, iz Rijeke. Za izbor učesnika koji su se prijavili za nastup na Festivalu uličnih svirača putem konkursa, bio je zadužen umetnički žiri. On je u sasatavu: selektorka domaćeg programa Jana Katić, multimedijalni umetnik i programski urednik Festivala uličnih svirača Aleksandar Carić, i muzički kritičar, muzičar i urednik sajta festivala Zlatomir Gajić.

Letnji bioskop na Vračaru od 27. jula do 27. avgusta
Gudački duo ŽPu
Gudački duo “ŽPu”, Foto: Promo

Ulice Podgrađa Petrovaradinske tvrđave će tokom festivala biti zatvorene za saobraćaj, a svi programi će i ovog puta biti potpuno besplatni za posetioce. Festival uličnih svirača – Gradić fest 2018. organizuje Umetnička asocijacija “Inbox” iz Novog Sada, uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde