Završen Gradić fest: Podgrađe pokazalo pun potencijal

0
71

Novim koncertnim i drugim umetničkim atrakcijama, uz malo letnje kiše, završen je ovogodišnji Festival uličnih svirača – Gradić fest. Oko 35.000 ljudi je uživalo tokom tri dana festivala u lepotama baroknog Podgrađa, ispunjenog najrazličitijim izvođačkim umetnostima, koje je pokazalo pun potencijal.

Završen Gradić fest: Podgrađe pokazalo pun potencijalPrvorazredna koncertna atrakcija bilo je izvođenje svite “Pinocchio joins the orchestra in the S.T.R.E.E.T.”. U njoj su učestvovali mladi muzičari i njihovi pedagozi iz Portugalije, Italije i Srbije, na čelu sa Aleksandrom Carićem Carem, idejnim tvorcem simfonijskog pristupa uličnom sviranju.

Završen Gradić fest 2017: Umetnost oživela usnulo Podgrađe

Atrakcija sasvim druge vrste na Glavnoj bini nešto kasnije bila je Sana Garić. Sa snažnom ritam sekcijom i nedvosmisleno kvalitetnim urbanim plesnim zvukom, koji već sada ima brojne poklonike u Novom Sadu. Nažalost, dugo očekivana senzacija za sve uzraste, koncert francuskog benda “The Wackids” je otkazan. Jer, njihova muzička oprema je  izgubljena u avionskom prevozu.

Završen Gradić fest: Podgrađe pokazalo pun potencijalTokom tri dana festivala ljubitelji pozorišta su imali priliku da pogledaju hit predstave Reflektor teatra iz Beograda. Pozorišni komad “Muškarčine” koji su izveli sinoć, na vrlo direktan način secira poimanje muškosti na ovim prostorima.

BOJANA VUNTURIŠEVIĆ: U stvaralačkom procesu sam vrlo sebična

Završen Gradić fest: Podgrađe pokazalo pun potencijalTokom kratkog perioda kiše, muzičari su se povukli u pasaže Podgrađa, gde su nastali brojni neformalni džem sešni. Najuzbudljivije u tim trenucima bilo je u PROSTOR-u. Tu su lokalni muzičari uz pomoć duvača iz Bandakadabre napravii atmosferu za dugo sećanje. Da su neprikosnoveni majstori po kojima će ovogodišnji Gradić fest ostati zauvek upamćen, Italijani su pokazali odmah po prestanku padavina. Tada su za nepunih pet minuta podigli na noge čitav auditorijum u Beogradskoj ulici. I odveli ga u zajedničku šetnju u ritmu muzike.

Piano City Novi Sad 2018: Koncerti na plaži, katamaranu, po kućama…

Završen Gradić fest: Podgrađe pokazalo pun potencijalProgram je posle kiše nastavljen po planu, a kao najzanimljivi pokazao se najmlađi učesnik ovogodišnjeg Gradić festa, Aleksa Danić. On akustičnom gitarom i raznim tehnikama bluza barata na toliko neverovatan način da spontano donosi osmehe na lica svih koji ga slušaju. Kao poslednje atrakcije Festivala nametnuli su se “Ice Cream Man”, “Moussaka” i MKDSL. A, neplaniran program u PROSTOR-u je zatvorio Vedran Ferizović spletom lokalnih tema u etno-džez maniru.

Obnovljena Opservatorija na Petrovaradinskoj tvrđavi

Završen Gradić fest: Podgrađe pokazalo pun potencijalPodgrađe Petrovaradinske tvrđave je tokom tri dana Festivala uličnih svirača blistalo posebnim sjajem dobre i kvalitetne kulturne ponude uz uspešan eksperiment zatvaranja saobraćaja na tri dana. Ovakav zalog za budućnost, u kome bi ovaj deo grada bio pešačka zona sa kvalitetnim umetničkim sadržajem, iziskuje uključenje i dodatne napore svih zainteresovanih, prvenstveno umetničke scene i samih stanovnika Gradića.

Završen Gradić fest: Podgrađe pokazalo pun potencijalOtvaranjem kreativnog centra PROSTOR, Festival uličnih svirača napravio je veliki korak ka kontinuiranom radu za revitalizaciju i osnaživanje ovog baroknog lokaliteta.

E.A. / Foto: Festival uličnih svirača

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde