Gradić fest 2019: Diksilend, noćna povorka pod svećama, rok kamp za devojčice…

0
142

Gradić fest 2019 održaće se od 29. do 31. avgusta na više lokacija u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. A činiće ga Festival uličnih svirača, Cinema city, Terminal Music & Arts Festival, Pozorište promena, Fruškać, Berberaj, Suburbium, UGRIP, Danube streamwaves.

gradić fest 2019 plakat

Diksilend, noćna povorka pod svećama, rok kamp za devojčice – samo su neki od sadržaja ovogodišnjeg programa. Posetioci će tokom tri dana moći da uživaju i u nastupima poznatih bendova “Artan Lili”, “Who See”, “Autopark”, “Gromophonedzie”… kao i da budu deo velikog plesnog šou-programa.

Tradicionalna povorka i otvaranje ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača – Gradić fest posetioce će vratiti u zlatne dvadesete prošlog veka, doba kabarea, flaper devojaka… Čuće se sving, čarlston i diksilend, a na glavnoj bini nastupiće “Belgrade Dixieland Orchestra” i Adam Ben Ezra iz Izraela. Simultano sa glavnim programom, na različitim lokacijama u Gradiću nastupiće i drugi muzički sastavi kao što su italijanski “Tinto Brass Street Band” i belgijski sastav “BRUiTAL”. Tradicionalna povorka krenuće iz centra Novog Sada i preko Bulevara Mihajla Pupina i petrovaradinske Duge ući u Gradić. Okupljanje na Trgu slobode počeće u 19,30h. Posetioci su takođe pozvani da budu deo diksilend noći na Gradić festu tako što će doći obučeni u stilu dvadesetih godina!

19. Festival uličnih svirača – Gradić fest od 29. do 31. avgusta

Pre tačno 100 godina svet je bio na korak od 1920. godine, koja je označila prekretnicu na gotovo svim poljima tadašnje zapadne civilizacije. Burne ili zlatne dvadesete je karakterisao opšti rast blagostanja uz dramatične promene u kulturi i društvu. Dvadesete godine su godine džeza, čarlstona, prohibicije i pokreta za ženska prava. Glavne muzičke zvezde večeri biće “Belgrade Dixieland Orchestra”. Ovaj orkestar je stekao značajnu evropsku reputaciju i do sada održao više od 500 koncerata širom Evrope. Kao jedini orkestar ove vrste u zemlji, direktno je zaslužan što se diksilend iznova uzdigao iz pepela, na temeljima koje su decenijama mukotrpno gradili svi džezeri ovih prostora. “Belgrade Dixieland Orchestra” nastupiće u 21h na glavnoj bini festivala.

Završen Gradić fest 2018: Podgrađe pokazalo pun potencijal
gradić fest 2019  mapa

Odmah nakon njih, na bini će zasvirati internet zvezda, kontrabasista iz Izraela Adam Ben Ezra. On godišnje održi više od 200 nastupa kombinujući jazz, world, rock i improvizovanu muziku. Jazz FM je okarakterisao njegovu pojavu kao blistavu virtuoznost i atletski performans koji oduzima dah. U Ezrinim rukama se kontrabas sa orkestarske margine izmešta ravno u centar. Svira ga na inovativan i totalno cool način, gde ova grdosija od instrumenta biva i melodijski i doslovno ritmički instrument čije ogromno telo postaje bubanj. Adam je multi-instrumentalista i to u njegovom slučaju znači da pored kontrabasa svira violinu; gitaru; klavir; klarinet; oud; blok flautu… a kad zatreba ume i da bitboksuje. Svojim umećem Adam Ben Ezra od nastupa pravi spektakl koji proizvodi instant fanove.

“Gramophonedzie” otvaraju Palanački Dunav fest 2019

Osim muzičkog programa publika će imati priliku da vidi selekciju nemih filmova u okviru Silent Cinema kutka koji je deo ovogodišnjeg partnerskog programa Cinema City festivala. Pažljivo odabrana selekcija filmskih ostvarenja uključiće antologiju sovjetske propagande u animiranim filmovima; erotske filmove snimljene početkom XX veka u Austriji, Francuskoj i SAD; kao i opus jednog od najpoznatijih japanskih majstora eksperimentalnog filma Toshija Matsumota i legendarnog gruzijskog reditelja Sergeja Parajanova.

“Pusti probleme” poručuju Sergej Ćetković i “Who See”
noćna povorka pod svećama

Nakon tradicionalne povorke Festivala uličnih svirača u četvrtak 29. avgusta prekaljeni vodiči iz udruženja UGRIP organizuju jedinstvenu, low light povorku kroz tunele tvrđave.
– Ideja je da se u ovoj fantastičnoj povorci poslužimo isključivo svećama kako bismo evocirali istorijsku dimenziju ove zavodljive šetnje kroz tunele tvrđave. Ostavivši za sobom transparentnost mobilnih telefona i baterijskih lampi, daćemo priliku zidovima andergraunda tvrđave da nam šapnu neku uzbudljivu legendu! – kažu organizatori.

Bend “Artan Lili” pred novogodišnje koncerte u Beogradu objavio spot za pesmu “Na mišiće”
rok kamp za devojčice

Prvi put ove godine Gradić fest će ugostiti polaznice rok kampa za devojčice. Organizatori se nadaju da će to postati tradicija. Rok kamp za devojčice je prvi kamp ovakvog tipa u regionu i pokrenula ga je grupa aktivistkinja i muzičarki koje su na ovaj način želele da podrže i podstaknu inicijativu devojčica da se pokrenu i osmele da se prihvate instrumenata i kreativno počnu da se izražavaju kroz rok muziku. Prvi rok kamp za devojčice se dogodio pre dve godine na Avali. Tada je 30 devojčica učilo da svira gitaru, bubnjeve, klavijature, da peva, pravi aranžmane, ali i producira. Devojčice su spontano oformljavale bendove a nakon kampa se dogodio i završni koncert na kojem su imale priliku da izvedu svoje stvari posle čega više ništa nije bilo isto.
– Samo rolajte devojke jer znamo da kamenje koje se kotrlja ne skuplja mahovinu! – poručuju organizatori.

Exit i Joko Ono objavili Prvi svetski mir, Petrovaradinsku proglasili “Tvrđavom mira”
tvrđava budućnosti

Međunarodna konferencija sa temom “Tvrđave budućnosti” biće održana u organizaciji Umetničke asocijacije “Inboks” i “Suburbium” 30. i 31. avgusta u kreativnom centru “PROSTOR” (Beogradska 11, Petrovaradin / Gradić). Na konferenciji će učestvovati stručnjaci iz različitih naučnih polja koji dolaze iz Rumunije, Češke, Poljske, Ukrajine, Italije, Hrvatske i Srbije. Cilj konferencije je da kroz interdisciplinarni pristup rasvetli status, probleme i izazove koje pred nas postavlja Petrovaradinska tvrđava kako u kulturno-istorijskom, tako i u turističkom, komercijalnom i urbanističkom smislu. Konferencija “Tvrđave budućnosti” je otvorena za javnost, a ulaz na konferenciju je besplatan.

Obnovljena Opservatorija na Petrovaradinskoj tvrđavi

Prvi put ove godine na 19. Festivalu uličnih svirača – Gradić fest PSB (Pub Street Battle) organizuje veliki plesni šou. U njemu će učestvovati dve plesne škole iz Novog Sada “Magic People” i “Groove”; plesno udruženje “Miroslav Batak Mićko” iz Futoga; a iz Subotice stiže “Plesni Studio Style”. Ovaj događaj će imati oblik Cyphera, a to znači da će učesnici plesnih škola oformiti krug u čijem centru će plesači, kao i publika imati priliku da pokažu svoje plesne veštine. Plesači obično nastupaju sami u Cypheru, ali ovog puta će biti predviđen i deo gde plesne škole (ekipe) ulaze u centar kruga i izvode koreografiju. PSB (Pub Street Battle) predstavlja regionalno okupljanje umetnika objedinjenih jednom hip hop vizijom. PSB je projekat širenja svesti o urbanoj kulturi, ali i događaj namenjen svima koji su željni upoznavanja sa urbanom i pop kulturom.

Više informacija o učesnicima Gradić festa 2019, kao i satnica programa po danima OVDE.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde