Gradić fest 2018: 10 razloga zašto morate posetiti Festival uličnih svirača

0
131

Festival uličnih svirača – Gradić fest biće održan od 30. avgusta do 1. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Ukoliko i dalje niste odlučili koji program ćete pratiti, evo male pomoći.

Gradić fest 2018: 10 razloga zašto morate posetiti Festival uličnih sviračaNavodimo 10 razloga zašto bi trebalo da budete deo ove jedinstvene fešte:

1. David Moreno (Španija) + ceremonija otvaranja Festivala

U četvrtak 30. avgusta, u 21h ispred Beogradske kapije posetioci će imati priliku da vide Davida Morena koji peva, svira klavir i udaraljke dok lebdi šest metara iznad bine! Nastup pun iznenađenja, neočekivanih efekata i jedinstvenih senzacija, sa nebom kao pozornicom. Spektakularan koncert španskog pijaniste i performera otvoriće ovogodišnje, 18. izdanje Festivala uličnih svirača – Gradić festa. Pre toga, uslediće tradicionalna povorka građana i učesnika Festivala ulicama Novog Sada, od Trga slobode do Podgrađa Petrovaradinske tvrđave.

Gradić fest ponovo u Podgrađu: „Svemirko“, filmovi, izložbe, predstave…

Na čelu povorke ovog puta će biti orkestar limenih duvača “Bandakadabra” iz Italije. Oni na savremen način spajaju tradiciju hodajućih trubačkih sastva sa aktuelnim trendovima u popularnoj muzici. Uz njih će biti i “Orquestra Creativa” iz Portugala, šarenolik sastav različitih generacija koji svira sopstvenu muziku na improvizovanim instrumentima od recikliranih materijala. Predvodi ih umetnički direktor Aleksandar Carić Car. Na začelju kolone će biti novosadski sastav “Sambansa”. Oni godinama uspešno neguje brazilsku kulturu i muziku, kao jedinstvena pojava tog tipa na ovim prostorima.

Završen Gradić fest 2017: Umetnost oživela usnulo Podgrađe
david moreno
Spektakularan koncert španskog pijaniste i performera Morena otvoriće Gradić fest, Foto: Printsrin YouTube

Moreno, pijanista i kompozitor iz srca Katalonije, jedinstven je umetnik koji traga za inspiracijom između muzike, pozorišta, plesa, bioskopa i drugih umetnosti. Tvorac je osobenog i prepoznatljivog scenskog izraza. “Floten Tecles” je predstava koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Dok svira na svom nebeskom instrumentu, poklopac klavira postaje bioskopsko platno za projekciju filma. Moreno učestvuje kao glumac, performer i vrhunski šoumen.

2. “The Wackids” (Francuska)

Kako zvuči kada se najveći hitovi sviraju na dečijim instrumentima? Saznaćete na Festivalu uličnih svirača u subotu od 21,30h na Glavnoj bini. “The Wackids” pesme izvode na japanskom sintisajzeru i dečjem setu bubnjeva “Hello Kitty”. Repetoar im se sastoji od najvećih hitova ikada. Do sada su obradili pesme kao što su “Bohemian Rhapsody”, “Wind of change”, “Killing in the name of”…

3. “Svemirko” (Hrvatska)

“Zvuk koji slušaš dok u snu plivaš leptir stilom u moru pekmeza” – to je bend “Svemirko”. On će zasvirati u petak tačno u ponoć na Glavnoj bini Festivala. Ravno iz kosmosa na našu planetu ova grupa vračeva stiže u Gradić da prisutne odvoji od sopstvene svesti. Posle albuma “Vanilija”, emo-macho pop nastavlja svoju zvučnu progresiju drugim studijskim albumom “Tunguzija”, koji će izvesti upravo na Festivalu uličnih svirača – Gradić festu.

4. Sol Cinema (Velika Britanija)

Najmanji bioskop u Solarnom sistemu – direktno iz Velike Britanije stiže u Podgrađe! Imaćete priliku da gledate kratke filmove sa prijateljima od četvrtka do subote od 19h ispred Beogradske kapije. Crveni tepih, kokice i osoblje Sol cinema vratiće vas u davna vremena kada je bioskop bio totalni glamur. Potražite jedinstveni mobilni bioskop u vintedž karavanu koji se u potpunosti napaja energijom Sunca.

5. Sana Garić

Ovu muzičarku ste mogli da upoznate dok je svirala u beogradskom bendu “Xanax”. Sada je uzela deo toga i nastavila da gradi ličnost Sane Garić kroz autentičan zvuk elektronske muzike pomešane sa gitarom i perkusijama. Njen nastup sa bendom možete poslušati na Glavnoj bini od 23h. Sa njom će na poszornici biti Feđa Tom Franklin iz benda “Fish in Oil” na bubnjevima; Pavle Popov na klavijaturi i gitari; i Miki Tistić iz benda “Darkwood dub” na bas gitari.

6. Gradić bioskop

Gradić fest 2018: 10 razloga zašto morate posetiti Festival uličnih sviračaNa mestu gde se nekad naplaćivalo za prelazak preko mosta, nadomak bivše vojničke kafane, Gradić fest podiže bioskop na otvorenom, za vreme trajanja festivala. Namera je da se prikažu nova filmska ostvarenja, različitih žanrova. Tako će na repartoaru biti višestruko nagrađivani dokumentarac Mile Turajlić “Druga strana svega”; debitantski igrani film Koste Ristića “Banditi u potrazi za mamom”; atipičan film za naše područje “O bubicama i herojima” u režiji Petra Pušića; kao i izrazito hrabar dugometražni igrani debi mladog hrvatskog autora Igora Bezinovića “Kratki izlet”.

Osim dugometražnih filmova, u selekciji se nalazi dokumentarac o Podgrađu i simbolu Novog Sada, Petrovaradinskoj tvrđavi, u režiji Szilarda Antala i Dragana Stojmenovića – “Fenomen Tvrđava”. Takođe, tu je i muzički dokumentarac o velikom Žikici Simiću “Gubitnici su dosadni” u režiji Olivere Miletić i Vojina Ivkova.
Studentski program sastoji se od tri filma. Ideja je da se prikažu tri filma iz tri škole bivše Jugoslavije. Publika će imati prilike da vidi “Roze”, u režiji Tamare Todorović i produkciji FDU iz Beograda; “Sitnica” u režiji Mladena Stanića i produkciji ADU iz Zagreba; i “Žeđ” Nikole Vučinića, u produkciji FDU, Cetinje. Program počinje od 20h, a projekcije su besplatne.

7. Ana & “The Changes”

Rođena u Bagdadu, odrasla u Moskvi, živi u Beogradu, a svira amerikanu! Kada je ne svira, obrađuje malo drugačiju muziku. Ana Ćurčin nastupa u petak na Glavnoj bini Gradić festa od 22,45h.

8. MKDSL

Inteligentna muzika za ples je samodefinicija stilskog pravca koji se trenutno vrti na gramofonima (i ostalim instrumentima) ovog majstora. Poznati producent, multiinstrumentalista i lajv performer zvučnog imena MKDSL dolazi u Gradić drugi put, nakon uspešnog nastupa sa Bojanom Vunturišević prethodne sezone. Ovaj put nastupiće u subotu na Glavnoj bini festivala tačno u ponoć.

9. Sara Renar (Hrvatska)

U Novi Sad često navrati, a kada dođe puni lokale kao od šale. Ove godine Sara Renar u Podgrađe donosi suptilne melodije sa elektronskim i pozorišnim elementima. Nastupiće u petak na Glavnoj bini festivala od 21,30h.

10. Reflektor teatar
Gradić fest 2018: 10 razloga zašto morate posetiti Festival uličnih svirača
“Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi”, Foto: Filmstreet

“Muškarčine” su hit predstava, pozorišni dokumentarac na temu poimanja muškosti na ovim prostorima danas, sa krajnjom porukom slobode izbora po sopstvenom nahođenju. Dobila je NIN-ovu nagradu za najbolju predstavu 2012. “Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi” je još jedan teatarski hit dokumentarac, kroz priču o heroju SFRJ revolucije Ivi Loli Ribaru. Nudi reviziju borbe protiv fašizma u doba narastajućih duhova nacionalizma širom Evrope. Ove dve sjajne predstave biće na programu Festivala u petak od 19h i u subotu od 19.30h na Maloj bini Gradića festa.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde