Narodno pozorište: “Gospođa ministarka” izvedena 150. put

0
266

“Gospođa ministarka” Branislava Nušića, u režiji Jagoša Markovića, sa Radmilom Živković u naslovnoj ulozi, imala je jubilarno izvođenje.

Narodno pozorište: "Gospođa ministarka" izvedena 150. put
Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta 1. novembra izvedena je – 150. put! Gromoglasnim aplauzom je publika nagradila na kraju ceo ansambl. A, osim Radmile Živković uloge su ostvarili i Gojko Baletić (Sima Popović); Olga Odanović (Dara); Sanja Marković (Raka); Aleksandar Srećković Kubura (Čeda Urošević); Andreja Maričić (Dr Ninković); Branko Vidaković (Ujka Vasa); Dobrila Stojnić (Tetka Savka); Anđelka Milivojević (Tetka Daca); Dimitrije Ilić (Pera Kalenić); Radovan Miljanić (Panta); Dejana M. Gajdaš (Soja); Predrag Miletić (Teča Jakov); Miloš Đurović (Sava Mićić); Dušan Matejić (Pera Pisar); Ivan Ivanov (Bistro dete/ Žandar); Bojana Bambić (Anka); Milena Đorđević (Učiteljica); i Stanko Đalić (Nikaragua).

Ova predstava je sa velikim uspehom premijerno izvedena 10. marta 2004. na Velikoj sceni. I tada je glavnu ulogu tumačila Radmila Živković (Živka). Nekoliko dana posle toga, ugledni kritičar Muharem Pervić, u svom osvrtu u dnevnom listu “Politika”, primetio je da su se Jagoš Marković i Živkovićeva “uspeli iz petnih žila da naprave predstavu koja se neće gledati samo danas, već o kojoj će se pričati kao o ‘Ožalošćenoj porodici’ Mate Miloševića, ‘Mister dolaru’ Miroslava Belovića, ‘Sumnjivom licu’ Dejana Mijača, kao o ministarki Žanke Stokić, ili Ljubinke Bobić”.

27. Dani Zorana Radmilovića: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Borku Periću
Narodno pozorište: "Gospođa ministarka" izvedena 150. put
Foto: Narodno pozorište u Beogradu

– I u tome su uspeli…. U Nušićevoj komediji Jagoš Marković je moćno razigrao san, opsesiju, ludilo vlasti, potrebu i težnju da se izađe iz svoje tesne kože, da se bude neko i nešto. Predstava za priču, komentare, za dug i lep pozorišni život, nadam se – napisao je, između ostalog, Pervić.

Bio je, naravno, u pravu. Predstava se i dalje igra na kartu više. U prethodnih četrnaest i po godina, “Gospođu ministarku” je na matičnoj sceni i gostovanjima u zemlji i inostranstvu videlo oko 80.000 gledalaca. Ova šala u četiri čina, na raznim festivalima, osvojila je brojne nagrade.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde