54. Filmski susreti: Gorici Popović uručena Nagrada “Pavle Vuisić”

0
88

Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu, najstarija manifestacija posvećena domaćem igranom filmu, ove godine trajaće od 24. do 30 avgusta. Pred prepunom Letnjom pozornicom niške Tvrđave u subotu uveče, otvoreni su 54. Filmski susreti.

54. Filmski susreti: Gorici Popović uručena Nagrada "Pavle Vuisić"

Po tradiciji, na otvaranju Festivala uručena je Nagrada “Pavle Vuisić” za životno delo. Ovo priznanje za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu i njemu sličnim medijima, za 2019. je uručeno Gorici Popović. Prve večeri publika je imala prilike da pogleda i filmove “Delirijum tremens” Gorana Markovića” i “Reži” Koste Đorđevića. Gorica, inače, u Markovićevom ostvarenju tumači ulogu Bebe.

54. Filmski susreti: Na zatvaranju pilot epozoda “Senke nad Balkanom 2”

Ovogodišnji žiri čine glumci Nela Mihailović (predsednica), Goran Radaković i Tamara Aleksić. Oni će doneti odluku o osam glumačkih nagrada za uloge u ukupno 12 filmova koliko će biti prikazano u takmičarskom programu festivala. Nela Mihailović pozdravila je publiku, i nazvala je pravim čuvarem ovog divnog festivala. Njoj su predati ključevi grada, a onaje tradicionalno rekla: “Kolege glumci – tvrđava je naša!” Nakon ovog pozdrava svi glumci su izašli na scenu da pozdrave publiku, predvođeni Tihomirom Tikom Stanićem i glumačkom ekipom filma “Delirijum tremens” Milicom Zarić; Beredom Rešidom; Srđanom Timarovim; Mašom Dakić; Filipom Čolovićem…

GORAN MARKOVIĆ: Film “Delirijum tremens” bila je ideja Pece Ejdusa

Predsednik Udruženja glumaca Srbije Vladan Živković uručio je Gorici Popović plaketu “Pavle Vuisić”, kao i umetničku sliku sa likom čuvenog glumca. Posetioci su ovogodišnju lauretkinju pozdravili gromoglasnim aplauzom i ovacijama, a pridružile su se i njene kolege na sceni.
– Nekoliko puta sam sa radošću izlazila na ovu scenu, počev od svog prvog filma “Miris poljskog cveća”. Rado sam dolazila svaki put, godine su došle i rodne i sušne, i sumorne i blistave, ali su i prošle. Ovo je kruna jednog opusa, neću da kažem karijere, kruna glumačkih radova, pogotovu što je dodeljuju kolege u Nišu. Hvala vam na vernosti, ljubavi i poštovanju. Ne stavljam tačku, već zarez i idemo dalje! – rekla je Gorica, a onda je ispričala anegdotu sa Pajom Vuisićem.

– Sa Pajom sam igrala samo u jednom filmu “Halo taksi”. Imali smo jednu scenu, on je igrao čistača cipela, ja taksistkinju, mada nisam znala da vozim. To je bila moja tajna, pravila sam se da umem i trebalo je da mi Paja doda neke cipele kroz prozor taksija, u nekoj brzini, frci… imala sam veliku tremu. On je uvek izgledao kao da bi tog trenutka voleo da bude na nekom drugom mestu, na Adi Ciganliji sa svojim društvom… Sada mogu da kažem: “Pajo, naučila sam da vozim i još štošta oko glume” – rekla je glumica.

47. FEST: Premijera filma “Reži” Koste Đorđevića

Gorici Popović pripala je čast i da zvanično otvori Festival. Ona je proglasila 54. Filmske svečanosti otvorenim, a nebo iznad niške Tvrđave je prošarao vatromet. Glumci sa scene tradicionalno su bacili po jednu ružu publici. Onda je filmski program započeo projekcijom filma “Delirijum tremens”. Najnovije filmsko ostvarenje Gorana Markovića već je prikazano sa velikim uspehom na nekoliko festivala, a premijeru je imalo na FEST-u. Film je snimljen nakon velikog uspeha istoimene pozorišne predstave Beogradskog dramskog pozorišta i posvećen doajenu našeg glumišta Predragu Peci Ejdusu. On je u predstavi godinama tumačio glavnog junaka Dagija i njegova je ideja bila da se snimi film. Inače, “Delirijum tremens” je snimljen u produkciji RTS, a naći će se u bioskopima širom Srbije, Crne Gore i Republike Srpske od 29. avgusta u distribuciji “Fame Solutions”.

E. A. / Foto: Promo

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde