Goreti vatrom Apolonovom: Nacionalni teatar proslavio 151. rođendan

0
95

Narodno pozorište u Beogradu proslavilo je 22. novembra 151 godinu postojanja.

Goreti vatrom Apolonovom: Nacionalni teatar proslavio 151. rođendan

U okviru svečanog programa pod nazivom “Goreti vatrom Apolonovom” dodeljene su tradicionalne nagrade. Takođe, pomenuto je da je bilo sedam premijera i jedna obnova, mnoštvo priznanja i gostovanja, koja su obeležila prethodnih godinu dana. A, bilo je i podsećanje na istorijat kuće.

Uvod u proslavu, u režiji Ivane Dragutinović Maričić, prema scenariju Branislave Ilić, počeo je scenom iz baleta “Hazarski rečnik – lovci na snove”, a potom i pričom o tome kako je otpočeo pozorišni život u novoj zgradi. Prisutnima se obratila upravnica Ivana Vujić.

Narodno pozorište: Operskim Gala koncertom završena 150. sezona
Goreti vatrom Apolonovom: Nacionalni teatar proslavio 151. rođendan
Goreti vatrom Apolonovim – Ivana Vujić sa upaljenom rukavicom

– Prijateljstvo je zanat najstariji, ali istovremeno srećna sam što mogu da služim stotinama veličanstvenih umetnika i hiljadama gledalaca koji dolaze u Narodno pozorište. Goreti vatrom Apolonovom koji je bog poezije, umetnosti i svetlosti velika je privilegija. U komadu “Na dnu”, Maksima Gorkog, lik koji se zove Baron stalno ponavlja jednu rečenicu. Ona glasi: “Imao sam ja zlatne kočije, zlatne kočije imao sam ja.” Veoma često sam razmišljala šta je to? Da li su to zlatne kočije, kao bogatstvo, ili šta je to? Ne, on je govorio: “… imao sam ja nekada u sebi svetlosti, mašte, mladosti, ludosti, nemogućnosti, vatre, svega sam imao, goreo sam Apolonovom vatrom”.

Holivudski glumac Kevin Spejsi posetio Narodno pozorište u Beogradu
Goreti vatrom Apolonovom: Nacionalni teatar proslavio 151. rođendan
Proslava je počela scenom iz baleta “Hazarski rečnik – lovci na snove”

– Svi ovi ljudi ovde, koji predstavljaju kuću Narodnog pozorišta, a predstavljaju je oni koji trenutno rade u njoj, oni koji honorarno rade za nju, oni koji gledaju u nju, oni koji prolaze pored nje, oni koji o njoj čuju, oni koji o njoj misle loše, oni koji o njoj misle dobro… svi oni su zaslužili da gore vatrom Apolonovom do kraja. Do kraja se gori i onda je plam veliki! – kazala je Ivana Vujić.

Upravnica je, potom, skrenula pažnju na sjajne uspehe koje je na raznim festivalima u zemlji i inostranstvu postigao komad “Balkanski špijun”. Govorila je i o uspešnim izvođenjima predstava koje su premijerno izvedene u ovoj godini, u Drami, Operi i Baletu.

Opera na vodi 2019: Ovacije za muzički spektakl kraj Save
Goreti vatrom Apolonovom: Nacionalni teatar proslavio 151. rođendan
Pečat Narodnog pozorišta za prvakinju Opere Radmilu Smiljanić

Ivana Vujić je osvrnula na period u poslednjih 12 meseci, otkad je na čelu Narodnog pozorišta. Istakla je da je to za nju najznačajnijih godinu dana u njenom, kako je naglasila, dosadašnjem veoma kratkom životu. dodala je da predviđa da će živeti 126 godina.

– To želim i vama, iz sve snage! Zahvaljujem se beskrajno velikim umetnicima, veličanstvenoj publici, svakom pojedinačnom čoveku, njegovoj dobroti i njegovom đavolu u njemu. Klanjam im se! Prošle godine sam rekla da sam došla da služim i ove godine obećavam, svima vama, pokušaću koliko god mogu da služim! Isključivo me zanima služba i služenje, drugo ne – rekla je upravnica. Onda je uputila pitanje prisutnima da li žele da gori Apolonovom vatrom.

Održan multimedijalni spektakl “Pozorište na Trgu – portal ka vekovima”
Goreti vatrom Apolonovom: Nacionalni teatar proslavio 151. rođendan
Pečat Narodnog pozorišta dobio je i koreograf i prvak Baleta Konstantin Kostjukov

Nakon potvrdnog odgovora, zapalila je svećom rukavicu, premazanu pirotehničkim sredstvima. Dobila je snažan aplauz iz gledališta.
– Sada i ja, bukvalno, gorim vatrom Apolonovom. Ako do kraja gorimo, onda će i naš umetnički plamen biti ogroman! – poručila je upravnica Narodnog pozorišta.

U nastavku programa, koji su vodili dramski umetnici Nebojša Kundačina i Danijela Ugrenović, prezentovan je i podsetnik, uz film koji je montirao Petar Antonović, o premijernim predstavama. U prethodnih godinu dana bilo ih je sedam – četiri u Drami (“Nečista krv”; “Jeste li za bezbednost?”; “San letnje noći – Projekat Šekspir”; “Livada puna tame”); dve u Operi (“Koštana”; “Na uranku”); kao i obnova dečje opere “Bastijen i Bastijena”; i jedna u Baletu – “Labudovo jezero”.

Četvoro solista Baleta Narodnog pozorišta sa Polunjinom u Veronskoj areni
Goreti vatrom Apolonovom: Nacionalni teatar proslavio 151. rođendan
Pečat Narodnog pozorišta za teatrologa dr Raška Jovanovića

Istaknuta su i mnogobrojna gostovanja u zemlji i inostranstvu; učešća na više od dvadeset festivala; te veliki broj dobijenih nagrada, kako kolektivnih, tako i pojedinačnih. Takođe, bilo je reči i o nastavku saradnje sa Kraljevskim dramskih pozorištem “Dramaten” iz Stokholma; gostovanju zagrebačkog HNK-a posle 38. godina; kao i o potpisanim Protokolima o saradnji sa Dojčes teatrom; Narodnim pozorištem u Budimpešti; Operom iz Alžira “Bulem Besai”; Dramom SNG-a iz Ljubljane; i Operom i Baletom MNT-a iz Skoplja.

53. BITEF: Gran pri, nagrada za najbolju režiju, kao i publike za “Ali: strah jedu duše”
nela mihailović ivana vujić
Nagradu Narodnog pozorišta za izuzetno značajan ukupan umetnički i radni doprinos dobila je prvakinja Drame Nela Mihailović

Minutom ćutanja odata je i počast članovima kuće koji su preminuli između dva Dan pozorišta – prvaku Drame Marku Nikoliću; solistkinji Baleta Oliveri Gavrilov Stojiljković; glumcu u penziji Bogoljubu Diniću; inspicijentu u penziji Predragu Peroviću; i prvacima Opere Nikoli Mitiću i Aleksandru Đokiću.

Uz podsećanje na osnivanje Glumačke škole u Narodnom pozorištu, 16. decembra 1869. godine, ukazano je i da je nacionalni teatar, od samih početaka pa do današnjih dana, kroz razne programe okupljao mlade ljude i sprovodio različite tipove edukacije profesionalaca. U tom smislu, navedeno je da je u prethodnoj godini, na inicijativu upravnice Ivane Vujić, a u cilju bavljenja edukacijom profesionalaca iz oblasti izvođačkih umetnosti, kao i edukacijom publike, pokrenuta programska linija “Platforma” u okviru koje je realizovano više značajnih programa.

“Zlatni vek” serijal posvećen obeležavanju jednog veka beogradske Opere
radmila živković ivana vujić
Plaketa Narodnog pozorišta otišla je u ruke prvakinji Drame Radmili Živković

Pomenuto je i otvaranje treće scene “Radionica”. Na njoj je, od 23. aprila, održano pet javnih čitanja dramskih tekstova. U Muzeju Narodnog pozorišta su u prethodnih 12 meseci priređene četiri izložbe. Prvi put, na Dan pozorišta, uručena su i svedočanstva polaznicima Operskog studija “Borislav Popović”. Takođe, dodeljeno je 95 Javnih pohvala za rezultate u radu od izuzetnog i posebnog značaja za uspešnu aktivnost Narodnog pozorišta u Beogradu za sezonu 2018/2019. Tradicionalno su uručene i Zlatne značke za 20 godina rada i Povelje za nove penzionere.

Glumici Suzani Lukić uručena Nagrada “Petar Banićević”
evgenija jeremić ivana vujić
Nagrađena je i operska pevačica Evgenija Jeremić

Pečat Narodnog pozorišta, koji se po odluci upravnice dodeljuje povodom posebnog doprinosa životu i radu Narodnog pozorišta, ove godine dobili su osnivač Opere i teatra Madlenianum Madlena Cepter; teatrolog Raško Jovanović; koreograf i svetski baletski umetnik Sergej Polunjin; prvakinja Opere Radmila Smiljanić; viši savetnik predsednice Vlade Republike Srbija za kreativne industrije Ana Ilić; koreograf i prvak Baleta Konstantin Kostjukov; prvakinja Drame Ljiljana Blagojević; prvak Drame Nebojša Dugalić; službenik za odnose s javnošću Olivera Živković; i prvak Opere Janko Sinadinović.

Narodno pozorošte: Opera Petra Konjovića “Koštana” posle 60 godina premijerno izvedena
Goreti vatrom Apolonovom: Nacionalni teatar proslavio 151. rođendan
Najbolja predstava – “Nečista krv” u režiji Milana Neškovića

Po odluci UO, Nagrada Narodnog pozorišta za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja u okviru repertoara Narodnog pozorišta u sezoni 2018/2019 pripala je glumici Jovani Stojiljković (Sofka, “Nečista krv”); glumcu Nenadu Jezdiću (Gazda Marko, “Nečista krv”); prvaku Opere Miodragu Jovanoviću (Mitke, “Koštana”); dirigentkinji Ani Zorani Brajović (“Koštana”); operskoj pevačici Evgeniji Jeremić (Koštana, “Koštana”; i Stana, “Na uranku”); i solistkinji Baleta Tatjani Tatić (Odeta/Odilija, “Labudovo jezero”).

Dramska umetnica Gorica Popović dobitnica Nagrade “Žanka Stokić”
Nagrada “Raša Plaović” ove godine pripala je Nenadu Jezdiću, koji zbog profesionalnih obaveza nije prisustvovao proslavi

Nagradu Narodnog pozorišta za izuzetno značajan ukupan umetnički i radni doprinos ove godine dobile su, kao zajedničku nagradu, prvakinje Drame Nela Mihailović i Nataša Ninković, te grafički dizajner Jovan Tarbuk.
Plaketa Narodnog pozorišta, po odluci UO, povodom značajnih aktivnosti u životu i radu pozorišta, otišla je u ruke prvakinji Drame Radmili Živković; i Auto centru “Lady F-LF”, ovlašćenom distributeru vozila Nisan, kompanije koja je nacionalnom teatru dala vozilo na besplatno korišćenje.

Nagrada Narodnog pozorišta u Beogradu za najbolju predstavu u okviru repertoara Narodnog pozorišta u periodu od 22. novembra 2018. do 10. novembra 2019. pripala je drami “Nečista krv”. Predstava je prema motivima romana Borisava Stankovića, u dramatizaciji Maje Todorović i režiji Milana Neškovića.

Glumcu Nenadu Jezdiću Nagrada “Raša Plaović” za sezonu 2018/19
danijela ugrenović nebojša kundačina
Voditelji programa bili su dramski umetnici Danijela Ugrenović i Nebojša Kundačina

Krunu svečanosti, kao i svake godine, predstavljala je dodela Nagrade “Raša Plaović”, za najbolje glumačko ostvarenje na beogradskim scenama između dva Dana pozorišta. Nju je dobio Nenad Jezdić za ulogu Gazda Marka u predstavi “Nečista krv”. Umesto Jezdića, koji zbog ranije ugovorenih profesionalnih obaveza nije prisustvovao svečanoj ceremoniji uručenja, nagradu je primio reditelj Nešković.

On je pročitao i pismo u kojem je Jezdić poručio da mu je veoma žao što nije mogao lično da primi tu divnu nagradu, na koju je veoma ponosan. Glumac je u pismu podsetio da je spremajući ulogu Gazda Marka, prošao kroz divan proces rada, radeći divan tekst, u divnom pozorištu, sa divnim kolegama.

Narodno pozorište: Premijerno izvedena “Nečista krv” u režiji Milana Neškovića
knjige profesora bajčetića
Promocija knjiga profesora Predraga Bajčetića “Beseda u ćutanju“ i “Histrionika, i danas”

U okviru programa proslave, Hor Opere izveo je i Hor Jevreja iz “Nabuka” i Hor Cigana iz “Karmen”, a Balet – Tango iz “Ko to tamo peva”.
Povodom Dana Narodnog pozorišta, na Sceni “Raša Plaović”, u večernjim satima, održana je promocija knjiga profesora Predraga Bajčetića “Beseda u ćutanju“ i “Histrionika, i danas”. U programu su učestvovali dr Petar Marjanović; profesor emeritus na FDU Svetozar Rapajić; književnica i dramaturškinja Ivana Dimić; i reditelj Dejan Mijač. Moderator je bio prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Slobodan Beštić. Predrag Bajčetić (1934-2018) je bio ugledni srpski režiser, glumac, producent i redovni profesor glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Narodno pozorište: Primabalerina Mila Dragičević završila igračku karijeru
promocija knjiga prof. bajčetića
Učesnici na promociji knjiga profesora Predraga Bajčetića

Dan Narodnog pozorišta 22. novembar, ustanovljen je 1968. godine, prilikom obeležavanja stogodišnjice nacionalnog teatra. Naime, tog datuma, po novom kalendaru, pre 151. godinu (1868) održana je prva predstava novoosnovanog Narodnog pozorišta – “Đurađ Branković” Karolja Obernjaka u gostionici “Kod engleske kraljice”.
Prva predstava u novoj zgradi, “Posmrtna slava kneza Mihaila” Đorđa Maletića izvedena je 30. oktobra 1869. godine.

E. A. / Foto: Narodno pozorište u Beogradu

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde