6. Belgrade SAXperience otvaraju Gordan Tudor i Milanski kvartet saksofona

0
95

Jedinstven međunarodni festival doprinosi beogradskoj kulturnoj sceni kroz premijere domaćih kompozicija, koncerte najznačajnijih svetskih saksofonista, koji će tokom festivala održati i majstorske radionice za mlade saksofoniste. Tu su i dnevni nastupi na otvorenom i jamm sessioni.

6. Belgrade SAXperience

Šesti međunarodni festival saksofona u Srbiji Belgrade SAXperience biće održan od 2. do 5. oktobra na nekoliko lokacija i koncertnih dvorana u Beogradu. Goste ovogodišnjeg festivala čine vodeći saksofonisti iz nekoliko zemalja Evrope. Prve večeri u Atrijumu Narodnog muzeja nastupiće saksofonista Gordan Tudor i Milanski kvartet saksofona. Izvešće kompoziciju Aleksandra Sedlara, specijalno naručenu i komponovanu za festival, kao i novu kompoziciju Ante Grgina specijalno pisanu za njega.

XX IJFK: Big bend RTS otvara, a Jazzrausch big band zatvara festival

U četvrtak, 3. oktobra, u sali Muzičke škole Stanković nastupiće muzički ansambl “Sax Nouveau” pod umetničkim vođstvom Jorgosa Ligeridisa. Naredne večeri u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda nastupiće “Prometheus duo”. Ovaj dvojac koga čine naš istaknuti pijanista Marko Stuparević i američki saksofonista Džozef Abad već nekoliko godina nastupa širom SAD. Na festivalu će izvesti premijerno delo za saksofon, klavir i gudački kvintet, naše mlade kompozitorke Irine Stefanović.

Nišville 2019: Nastup Boba Geldofa za završnicu festivala

Poslednje večeri festivala, u subotu, 5. oktobra, u sali Beogradske filharmonije nastupiće jedan od najboljih savremenih saksofonista i profesor na Pariskom konzervatorijumu Klod Delangl sa pijanistkinjom Odil Katlen-Delangl. Na repertoaru će se naći dela francuskih autora kao i jedna premijera.

Festival Belgrade SAXperience prati savremene tokove i nastoji da dopre do najširih slojeva publike. Osim koncerata, publika ima priliku da u toku festivala prisustvuje i majstorskim radionicama; dnevnim koncertima na različitim lokacijam u centru grada; kao i večernjim Saxperience Nights Jamm session-ima u hotelu “Radisson Collection”. Poseban fokus festivala je promocija novih kompozicija za saksofon. Odabrani kompozitori po porudžbini pišu dela koja se premijerno izvode na Festivalu. Sastavni deo festivala je i edukativni deo za mlade, koji svoje veštine sviranja usavršavaju na majstorskim kursevima.

Saksofonistkinja Candy Dulfer počasni građanin Niša

Mini SAXperience

Koncert mladih saksofonista Mini SAXperience biće održan u subotu, 28. septembra, u 11h u Kolarčevoj zadužbini. Mini SAXpereince se realizuje u saradnji sa Centrom za muziku Kolarčeve zadužbine, u okviru ciklusa “Mala škola bontona – Kako se sluša koncert”. Kroz interakciju sa mladim izvođačima najmlađa publika ima priliku da sazna sve o saksofonu.

SAXperience on Tour

U cilju decentralizacije kulture, priliku da čuje vrhunske svetske saksofoniste ima i publika širom Srbije. I to, od 6. do 10. oktobra u Smederevu, Pirotu, Nišu, Somboru i Vršcu. Tada će nastupiti “Prometheus duo” (Džozef Abad i Marko Stuparević). Pored glavnog programa festivala u Beogradu, i koncertne turneje širom Srbije, Belgrade SAXperience organizuje letnju i zimsku Školu saksofona. Ove škole održavaju se sa ciljem da se polaznicima pruže priliku da na jedinstven način i u drugačijoj atmosferi uče od svetskih saksofonista.

Ulaz na sve programe festivala je slobodan. Više o programu i učesnicima festivala OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde