Gordan Kičić ovogodišnji laureat nagrade “Mija Aleksić”

0
25

Manifestacija Dani Mije Aleksića će biti održana od 26. septembra do 9. oktobra u Gornjem Milanovcu.

Gordan Kičić ovogodišnji laureat nagrade "Mija Aleksić"
Gordan Kičić, Foto: Promo

Glumac Gordan Kičić ovogodišnji je dobitnik nagrade “Mija Aleksić – biti glumac” saopštili su organizatori manifestacije Dani Mije Aleksića.
Opština Gornji Milanovac i tamošnji Kulturni centar organizuju manifestaciju u čast Milosava Mije Aleksića, velikana srpskog glumišta. Proslavljeni umetnik rođen je u Gornjoj Crnući. Slavnom glumačkom karijerom zadužio je zavičaj da mu se na adekvatan način oduži i da kroz festivalsku manifestaciju stalno obnavlja sećanje na njega, a ujedno da na buduće generacije prenese taj neverovatni životni i glumački duh koji ga je pratio i ukorenjen je u kulturnom nasleđu srpskog naroda.

Film “Realna priča” Gordana Kičića nasmejao i raznežio publiku

– Model manifestacije je utvrđen nakon višegodišnjih istraživanja karijere našeg velikog umetnika Mije Aleksića prilikom realizacije izložbe “Mija Aleksić – biti glumac”, autora Bobana Stefanovića. Sadrži nekoliko oblasti savremenog stvaralaštva: pozorišna, filmska, likovna i vizuelna umetnost, muzika, ali i oblasti kulturnog nasleđa koja se odnose na otkrivanje, prikupljanje, istraživanje, dokumentovanje kulturnog nasleđa – kažu organizatori.

Gordan Kičić ovogodišnji laureat nagrade "Mija Aleksić"
Ovogodišnji laureat nagrade “Mija Aleksić” Gordan Kičić u filmu “Realna priča”, Foto: Promo

– Na Upravnom odboru Kulturnog centra, a na predlog prethodnih dobitnika Nenada Jezdića i Nebojše Dugalića, predložen je i usvojen da ovogodišnji laureat bude Gordan Kičić. On će u Gornjem Milanovcu biti 26. septembra, na otvaranju manifestacije, kada će mu i biti uručena ova nagrada! – kazao je Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra.

Glumci šalju poruke podrške: “Sigurno kod kuće”

Gordan Kičić se u telefonskom uključenju obratio prisutnima na današnjoj konferenciji za novinare i izrazio veliko zadovoljstvo što će poneti nagradu sa Mijinim imenom.
– Igrom životnih okolnosti upoznao sam Miju Aleksića. Čak i puno vremena kao dete proveo sa njim na jednom hrvatskom poluostrvu koje se zove Tribunj, gde smo zajedno imali kuće. Imao sam priliku da sedim sa njim i slušam njegove priče o glumi dok je pecao. Ova nagrada sa njegim imenom ima neverovatnu konotaciju što se tiče mene i mog života. Jako sam počastvovan time i zahvaljujem se Gornjem Milanovcu i ljudima koji su mi to dodelili. Opravdaću nagradu koja nosi ime Mija Aleksić – rekao je Kičić.

Novi spot “Deda Mraz je švorc” Kralja Čačka sa scenama iz filma “Realna priča”
Gordan Kičić ovogodišnji laureat nagrade "Mija Aleksić"
Kičić je imao zapaženu ulogu u seriji “Senke nad Balkanom”, Foto: Promo

– Gordan Kičić je tokom svoje karijere pokazao izuzetan i zavidan spektar glumačkih kreacija, kako dramskih tako i komičnih, često i unutar jedne iste uloge, vešto i maštovito kombinujući registre različitih žanrovskih postupaka. Njegovo bezrezervno izgaranje u svakoj ulozi, jedinstven glumački nerv, otkrivalačka kreativna strast zasnovana na izvanrednoj sposobnost zaigravanja sa partnerom na sceni, fleksibilnost i otvorenost njegovog glumačkog bića, njegova neuporediva maštovitost i umeće da se prepusti igri, analitičnost u pristupu tekstu, radost i živost koju donosi svakom svojom ulogom, samo su neke odlike njegove glumačke neponovljivosti – navodi se u obrazloženju za dodelu nagrade.

Dani Mije Aleksića: Nenad Jezdić prvi laureat nagrade “Mija Aleksić

– Osim toga, izuzetno uspešno ogledao se i kao producent i reditelj, pokazavši i na tom polju svoju raskošnu umetničku kompletnost kao i retku odgovornost u obdelavanju svog dara, uzimajući kao osnovni nalog da u svakom narednom ostvarenju prekorači granicu i ode dalje od sebe. Zbog svega ovoga čini nam se očigledno jasnim zasto zaslužuje nagradu “Mija Aleksić – biti glumac”. Mija je, kao i Gordan, bio od istog glumačkog kova – naveli su Nenad Jezdić i Nebojša Dugalić.

VASILIJE NIKITOVIĆ: “4 ruže” mali film koji diže veliku prašinu

Gordan Kičić je rođen je u Beogradu, 5. avgusta 1977. godine. Prvu godinu srednje škole je završio u Petoj beogradskoj gimnaziji, a potom je školovanje nastavio u Rusiji. U Moskvi je završio srednju školu a potom se vratio u Beograd gde je diplomirao glumu 2001. na Fakultetu dramskih umetnosti, u klasi profesora Predraga Bajčetića. Ostvario je zapažene role na filmu, u teatru, kao i na televiziji. Igrao je, između ostalog, u filmovima “Realna priča”, koji je i režirao i producirao; pa u “Do koske”; “Ustanička ulica”; “Četiri ruže”; “Patuljci sa naslovnih strana”; “Turneja”… u brojnim serijama “Senke nad Balkanom”; “Vojna akademija”; “Ubice mog oca”; “Jagodići”; “Ono kao ljubav”; “Lisice”…

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde