Goran Tomašević – prvi srpski fotoreporter dobitnik Pulicera

0
137

Posle naučnika Mihajla Pupina, pesnika Dušana Čarlsa Simića i novinara Voltera Bogdanića, još jedan Srbin osvojio je Pulicerovu nagradu.

Nagrađena fotografija Gorana Tomaševića, Foto: www.pulitzer.org

Fotoreporter agencije Reuters Goran Tomašević jedan je od 11 članova ekipe fotografa ove agencije koji su dobitnici ovogodišnje Pulicerove nagrade. Na Univerzitetu Kolumbija u SAD u ponedeljak su dodeljene nagrade za doprinos novinarstvu i umetnosti za 2018. godinu. Ova, najprestižnija novinarska nagrada se dodeljuje već 101 godinu za najbolje u medijima u 14 kategorija za izveštavanje, fotografiju, kritike i komentare. Prvi put među nagrađenima je i jedan fotoreporter iz Srbije!

Brankica Stanković dobitnica svetske nagrade “Posvećeni novinar”

Čuveni srpski fotograf, Beograđanin Goran Tomašević deo je foto tima agencije Reuters koji je nagrađen za foto projekat kojim je praćen talas migranata iz Južne i Centralne Amerike u SAD. Kako je žiri obrazložio za “živopisnu i zapanjujuću vizuelnu priču o važnosti, očaju i tugi migranata dok su putovali u SAD iz Centralne i Južne Amerike”. Goran je autor potresne fotografije dečaka koji je poginuo u obračunu bandi u Hondurasu. Tomašević kaže da mu je jedino ova nagrada nedostajala, jer je do sada dobio sve azijske i evropske nagrade za fotografiju. Inače, on je bio nominovan za Pulicerovu nagradu i 2014, za fotografije iz Damaska. Prestižno priznanje mu je tada izmaklo, ali zato je sada u njegovim rukama.

Uručene nagrade UNS-a za 2018. godinu
Goran Tomašević na zadatku u Kongu

– Ja zapravo nisam fotografisao izbegličke kolone, već sa pokušavao da otkrijem zašto ljudi iz Hondurasa beže u Ameriku. Ova serija fotografija nastala je u avgustu 2018. u San Pedro Suli, gradu sa najvećim brojem ubistava na svetu – rekao je Tomašević. Istakao je da je dva puta boravio u Hondurasu, a ova nagrađana, napravljena je tokom drugog boravka. Dodao je da su mu dozvolili da fotografiše u zatvorima u toj državi.
– Dve glavne kriminalne bande u toj oblasti su me pustile da fotografišem – istakao je Goran, koji je do sada uglavnom fotografisao u Aziji, Africi i na Bliskom istoku, a sada prvi put to je činio u Latinskoj Americi. To mu je, kako priznaje, bio veliki izazov.

Premijera filma “Nebeska tema” o Vladi Divljanu 10. maja u Sava centru

Goran Tomašević je rođen 1969. u Beogradu. Karijeru je počeo u listu “Politika” 1991. Za britansku agenciju Reuters radi od 1996. Od 1997. pokrivao je događaje na Kosovu i Metohiji i tokom NATO bombardovanja bio jedan od retkih fotoreportera koji su ostali u toj pokrajini. Više od 20 godina foto-aparatom beleži sukobe širom sveta – sa prostora bivše Jugoslavije, Iraka, Avganistana, Libije, Sirije, Egipta, Južnog Sudana, Konga, Mozambika, Burundija, Nigerije i drugih kriznih područja.

Kao fotoreporter agencije Reuters izveštavao je iz Iraka u vreme vlasti Sadama Huseina i kasnije tokom invazije na tu zemlju 2003. Njegove fotografije rušenja Sadamovog spomenika u Bagdadu prve su u svetu obznanile pad iračkog režima. Od 2002. do 2006. godine bio je Reutersov izveštač sa sedištem u Jerusalimu, a od 2006. do 2012. u Kairu.

Geometrija i fotografija
Tomašević u Libiji 2011.

Među istorijskim događajima o kojima je svedočio svojim objektivom su i revolucije u Egiptu i Libiji; izbori i referendum o nezavisnosti Južnog Sudana; predsednički izbori u Demokratskoj Republici Kongo i u Pakistanu; zemljotres u Kašmiru; Olimpijske igre u Sidneju 2000. godine; i Svetsko prvenstvo u fudbalu 2006. godine u Nemačkoj. Proveo je mnogo vremena i sa američkim vojnicima u Iraku i Avganistanu.

Za najboljeg fotografa agencije Reuters proglašen je četiri puta. Goran Tomašević dobitnik je UNS-ove nagrade za novinarstvo bez granica 2012. List “The Guardian” 2013. proglasio ga je za najboljeg novinskog fotografa na svetu. Trenutno živi u Istanbulu i šef je fotografa agencije Reuters.

E. A. / Izvor: UNS, Vice, RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde