Goran Marković režira u produkciji RTS-a seriju “Delirijum tremens”

0
241
goran marković faf
Goran Marković, Foto: FAF

Posle uspeha filma “Slepi putnik na brodu ludaka” i priznanja na međunarodnim festivalima, reditelj Goran Marković je pred novim izazovom.

U produkciji Radio-televizije Srbije uskoro počinje da snima seriju “Delirijum tremens”. Reditelj u čijem su opusu neka od najznačajnijih ostvarenja srpske i jugoslovenske kinematografije, trajno “inficiran” pozorištem, profesionalnu radoznalost sada usmerava ka televizijskoj seriji.
– Stvari koje se iz nastavka u nastavak produžuju, postaju mnogo uzbudljivije nego nešto što se dešava u jednom komadu. Jako sam želeo da napravim televizijsku seriju. Rešili smo da od komada koji igra dugo sa uspehom, “Delirijum tremens”, snimimo mini-seriju u četiri nastavka. Reč je o glumcu, jednom jedinom glumcu Predragu Ejdusu, koji igra glavnu ulogu i čiji je život inspirisao tu dramu. Veoma se radujem ovom poslu- rekao je za RTS Goran Marković.

23. FAF: Film Gorana Markovića „Mnoštvo i manjine“
Goran Marković režira u produkciji RTS-a seriju "Delirijum tremens"
Predrag Ejdus tumači glavnog junaka, glumca Dagija – i u predstavi i u TV seriji, Foto: BDP

Priča prati poznatog glumca Dagija, koji se u bolnici oporavlja uz pomoć psihodrame. Gluma je, ispostaviće se, opasna po život, ali i potencijalni lek. Život uz dva vrhunska glumca, izoštrio je pogled Gorana Markovića.
– Posmatrati iz vizure glumca i razumeti glumca je nešto što je najvažnije u našem poslu. Sve počinje odatle, od glumačke reakcije, drama, dramaturgija, razvoj priče… sve počinje od prve reakcije glavnog junaka, ili jednog od junaka – smatra Marković.

Zlatni ćuran: Nagrada za životno delo Predragu Ejdusu
Goran Marković režira u produkciji RTS-a seriju "Delirijum tremens"
Iz pozorišne predstave “Delirijum tremens”, Foto: BDP

Jedini izbor za glavnog junaka u pozorišnoj predstavi bio je Predrag Ejdus. A, i sada je u TV seriji.
U Beogradskom dramskom pozorištu komad “Delirijum tremens”, koji je napisao i režirao Goran Marković, premijerno je izveden 25. aprila 2005. Tretira problem savremenog čoveka u potrazi za svojim identitetom. Ono što je posebno zanimljivo u strukturi ove savremene drame jeste sistem ogledala. Pisac gledaoce uvodi u psihodramu u kojoj glavni junak, glumac, igrajući terapijske uloge, pronalazi sebe.

Snima se: „Žigosani u reketu“, priča o košarci, ljubavi i prijateljstvu
Goran Marković režira u produkciji RTS-a seriju "Delirijum tremens"
Marković je napisao i režirao “Delirijum tremens”, Foto: Printskrin RTS

– Osnovni diskurs ove drame mogao bi se definisati ovako: gluma kao bolest, bolest kao gluma. On polazi od premise da su gluma i bolest suštinski isprepletane i da među njima postoji duhovna ali i fizička veza, neka vrsta jedinstva skoro. Spona ta dva naoko nespojiva elementa nalazi se u psihodrami, vrsti grupne terapije koja nema veze sa umetnošću, isto onoliko koliko gluma nema veze sa stvarnošću. Jedno je metod lečenja a drugo proizvod mašte. Ali, ti antipodi se u ovoj priči sreću na jedan veoma uzbudljiv način i njihov sudar će, u to sam uveren, novim svetlom obasjati kako svet glumca tako i tajne psihe. Iako definisana kao crna komedija, priča “Delirijum tremens” je puna gorčine i saosećanja. Na jednoj strani, tu su komični likovi Dagija, Bebe i tri bolesnika sa glumačkim ambicijama, a na drugoj, litri suza koje polaznici psihodramske terapije prolivaju, suočeni sa svojim traumama, in vivo. Dakle, to je komedija sa ridanjem, ili tragedija sa ironijom. Kako uzmete – izjavio je o predstavi svojevremeno Marković.

Projekcije restauriranog filma „Specijalno vaspitanje“ u Beogradu

Još je dodao:
– “Delirijum tremens” je veoma značajna ne samo po svojoj temi već i po stavu da je izlečenje moguće. U ovim vremenima, punim depresije i beznađe, uliva nam izvesnu nadu. Mogućnost da se izvučemo iz neveselog stanja u kome živimo za sada je u mašti autora ove predstave, ali možda će pokrenuti izvesne pozitivne procese i u gledalištu!

E. A. / Izvor: RTS, BDP

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde