“Beogradski trio” – knjiga Gorana Markovića

0
272

Ko god je pročitao Markovićevu knjigu navodi da je stil njegovog pisanja pitak, te da se roman čita u dahu. 

"Beogradski trio" - knjiga Gorana Markovića
Na promociji u SKC-u, Foto: Radio Laguna

Knjiga proslavljenog srpskog reditelja i scenariste Gorana Markovića “Beogradski trio”, u izdanju “Lagune”, predstavljena je u beogradskom Studentskom kulturnom centru. Kako je naveo autor, roman počiva na “izmišljenim” dokumentima o logoru Goli otok i građu knjige čine svega dva-tri odsto autentičnih dokumenata.

47. FEST: U selekciji Srpski film “Delirijum tremens”, “Šavovi”, “Slučaj Makavejev”…

– U vreme prelomnih događaja koje je obeležila rezolucija Informbiroa s kraja četrdesetih godina prošlog veka u Jugoslaviji, jedan od službenika Britanske ambasade u Beogradu i glavni junak ove knjige bio je i proslavljeni pisac Lorens Darel. Neformalan kao ličnost i nepredvidljiv kao diplomata, Darel se upušta u ljubavnu avanturu sa ženom jednog visokog rukovodioca, koji će ubrzo završiti na Golom otoku. Kad uskoro i njegova žena doživi istu sudbinu, britanski pisac i diplomata učiniće sve da je spase i da se pomogne njenoj kćeri, devojčici koja je silom istorijskih neprilika ostala bez oba roditelja – navode iz “Lagune”.

"Beogradski trio" - knjiga Gorana Markovića
Goran Marković, Foto: Radio Laguna

– Sa neskrivenim referencama na Darelov roman “Aleksandrijski kvartet”, Goran Marković ispisuje dramatičnu povest o ljubavnom trouglu. Ona
goran-markovic-beogradski-trio
goran-markovic-beogradski-trio se odvija u posleratnom Beogradu. On pritom uspeva da nam sivilo jugoslovenske svakodnevnice u epohi hladnog rata prikaže očima jednog stranca, isplete uverljivu priču sa poznatim istorijskim ličnostima i tako na originalan način osvetli nemile događaje i pojedinosti iz oskudnih vremena Inforbiroa – u saopštenju izdavača je o Markovićevom romanu.

RTS: U 2019. nove serije – “Pet”, “Kralj Petar Prvi”, “Delirijum…
"Beogradski trio" - knjiga Gorana Markovića
Tihomir Stanić je na prpmociji čitao odlomke iz romana, Foto: Radio Laguna

Potresan i zabavan istovremeno, duhovit, inventivno komponovan kao kolaž dokumenata, pisama, dnevnika, Darelovih izveštaja Forin ofisu, referata logorskih rukovodilaca centrali Udbe, prepiske britanskih diplomata, dešiforvanih depeša, službenih zapisnika i svedočanstava, “Beogradski trio” ne ispušta se iz ruke do poslednje stranice.

Knjiga “Beogradski trio” bila je u najužem izboru za NIN-ovu nagradu. Na promociji odlomke iz romana čitao je glumac Tihomir Stanić. Osim Gorana Markovića, o knjizi su govorili filmski i književni kritičar Milan Vlajčić i urednik izdanja Dejan Mihailović.

23. FAF: Film Gorana Markovića “Mnoštvo i manjine”
"Beogradski trio" - knjiga Gorana Markovića
Reditelj je potpisivao svoju knjigu, Foto: Radio Laguna

Inače, Marković je još 1992. pripremao film o Golom otoku. Ali, Jugoslavija se raspala i nikad ga nije snimio. Knjigu je počeo da piše tek kad je i drugi put, 2013. godine, ostao bez producenta za film o Golom otoku. Ovog puta, kako je rečeno na promociji, sve je plod njegove mašte, ali su likovi stvarni.

– Celog života sam kao reditelj falsifikovao stvarnost pred kamerom s glumcima. Decenijama slikam život i pokušavam da izgleda kao pravi. Nisam čovek koji piše velike misli i dugačke rečenice. Više od 30 godina prikupljao sam građu za knjigu i raznovrsne podatke o Golom otoku. Bio sam zatrpan potresnim, strašnim pričama ljudi koji su mi se sami javljali da mi ispričaju svoje priče. Goli otok, koji je, naravno, važan za celu priču, zapravo je u romanu samo dekor, dok je u centru pažnje melodrama – rekao je Marković.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde