Godišnje nagrade UNS-a: Goranki Matić priznanje za životno delo

0
67

Udruženje novinara Srbije (UNS) dodelilo je novinarske nagrade za 2019. godinu.

Godišnje nagrade UNS-a: Goranki Matić priznanje za životno delo
Goranki Matić pripalo je priznanje za životno delo, Foto: UNS/Privatna arhiva

Žiri je jednoglasno odlučio da Nagradu za životno delo dodeli fotografkinji Goranki Matić. U predlogu za nagradu navodi se da je Goranka Matić jedna od “legendi našeg novinarstva i dobri duh nekoliko istorijskih beogradskih redakcija”. Takođe i da je “smatraju jednom od najznačajnijih vizuelnih umetnica sa ovih prostora”.

Uručene nagrade UNS-a za 2018. godinu

Nagradu za uređivanje “Dimitrije Davidović” dobio je glavni i odgovorni urednik Drugog programa Radio-televizije Vojvodine Atila Marton. Emisijima iz programa manjinskih zajednica koje su bile vrsta “programske popune”, navodi se u predlogu za nagradu, Marton je “udahnuo novi život”.

Nagradu “Bogdan Tirnanić” za komentar/kolumnu dobio je urednik ekonomske rubrike lista “Danas” Aleksandar Milošević. U predlogu za nagradu navodi se da Miloševićeve kolumne u rubrici “Biznis” izdvaja “jednostavnost kojom se objašnjavaju na prvi pogled komplikovane stvari, kao što su statističke manipulacije, trgovinski rat svetskih velesila”.

Teofilu Pančiću uručena nagrada Fondacije Tanja Petrović
Godišnje nagrade UNS-a: Goranki Matić priznanje za životno delo
Dragoslav Gogić, Živojin Rakočević, Marko Subotić, Nemanja Pančić i Dragana Pejović, Foto: UNS

Dobitnik nagrade “Laza Kostić” u kategoriji vest i izveštaj je novinar nedeljnika “NIN” Vuk Z. Cvijić za informaciju koja je “obeležila ovu godinu” – da je uzbunjivač Aleksandar Obradović iz Krušika uhapšen. “Za vreme svog višedecenijskog rada Cvijić je objavljivao tekstove koji su otkrivali afere, spregu kriminala, korupcije i predstavnika vlasti”, stoji u predlogu.

Nagradu “Laza Kostić” za reportažu dobio je novinar RTS-a Dalibor Žarić za televizijsku reportažu pod nazivom “Filip Filipović, zadnja pošta Kuršumlija” koja je emitovana u “Oko magazinu”. Žarić u reportaži, navodi se u predlogu za nagradu, “nas upoznaje sa Srbijom kakvu ne poznajemo”, koja se ne vidi “iz kruga dvojke”, a koja je “izvan svih naših podela, daleko od svih trvenja”. “I ne samo da odlazi, Žarić se u te krajeve vraća”, stoji u predlogu.

Otkrivena spomen-ploča Milovanu Iliću Minimaksu u Radio Beogradu

Nagrada “Laza Kostić” za satiru pripala je niškom novinaru, kolumnisti portala “Južne vesti” i lista “Glas juga” Dragoslavu Petkoviću. I to za “višegodišnju seriju satiričnih kolumni pisanih autentičnim staroniškim jezikom, a u kojima vrlo vešto, vrcavo i domišljato komentariše aktuelne ne samo niške, nego i šire društvene pojave, događaje i probleme”.

Godišnje nagrade UNS-a: Goranki Matić priznanje za životno delo
Vladimir Radomirović i Slađana Zarić, Foto: UNS

Specijalna nagrada za publicistiku “Žika M. Jovanović” pripala je Slobodanu Giši Bogunoviću za delo “Ljudi Politike – Leksikon saradnika (1904/1941)”. Knjiga Bogunovića, navodi se u predlogu, sadrži oko 300 odrednica o osnivačima; vlasnicima; urednicima; članovima redakcije; novinarima; ilustratorima; karikaturistima; likovnim urednicima; fotografima…

Jasna Đurović dobitnica nagrade za novinarsku humanost “Đoko Vještica”

Dobitnici specijalnih priznanja UNS-a su dopisnik “Večernjih novosti” iz Pariza Goran Čvorović; ekipa “Sputnjika”; i novinar televizije N1 Adam Santovac. Čvorović je, piše u predlogu, “u svetskim okvirima bio prvi novinar koji je dobio ekskluzivni intervju sa Peterom Handkeom, nakon što je objavljeno da je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade”. Pre novinara “najvećih svetskih medijskih kuća” uspeo je da dobije Handkeovu izjavu posle saznanja da je ovogodišnji laureat najveće književne nagrade, navodi se u predlogu.

TV N1 i Vuk Cvijić dobitnici nagrade “Dušan Bogavac” za etiku i hrabrost
Godišnje nagrade UNS-a: Goranki Matić priznanje za životno delo
Žiri odlučuje o dobitnicima godišnjih nagrada UNS-a, Foto: UNS

Ekipa “Sputnjika” dobila je priznanje za serijal od tri reportaže pod nazivom “20 godina od NATO agresije – Srbija pamti”. Autori ovih reportaža su novinarke Senka Miloš, Maša Radović i Nataša Milosavljević.
Santovac je dobitnik priznanja za novinarsko istraživanje “Mega diplomac” koje “sistematično i postupno, prema svim pravilima novinarske struke, razotkriva jedan truli sistem koji je posledično doveo do razaranja sistema obrazovanja u Srbiji u prethodne tri decenije”.

Tamara Skrozza dobitnica nagrade Fondacije “Katarina Preradović”

Članovi žirija bili su Vladimir Radomirović; Eržika Pap Reljin; Budimir Ničić; Slađana Zarić; Nemanja Pančić; Marko Subotić; Dragana Pejović; Živojin Rakočević; i Dragoslav Gogić. Zbog zdravstvenih razloga član žirija Dragoljub Žarković nije učestvovao u radu.

Nagrade će biti uručene na Dan UNS-a u subotu, 21. decembra, u 13h, u Pres centru UNS-a (Knez Mihailova 6/III). Tom prilikom biće uručena i UNS-ova nagrada za borbenost u novinarskom izražavanju i za originalan novinarski potez “Aleksandar Tijanić” novinaru i književniku Živojinu Rakočeviću.

E. A. / Izvor: UNS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde