Filmski susreti: Glogovcu Gran pri “Naisa”, Koji “Manda”

0
204

Uloga profesora Vjekoslava Kralja u filmu “Ustav Republike Hrvatske”, u režiji Rajka Grlića, donela je Nebojši Glogovcu glavnu nagradu upravo završenih Filmskih susreta u Nišu.

Poslednje veče 52. Festivala glumačkih ostvarenja proteklo je u znaku velikana srpske filmske scene.

glogovac na bini Foto: Facebook / Filmski susreti
Glogovac na bini, Foto: Facebook / Filmski susreti

Nebojša Glogovac, koji je dobio Gran pri “Naisa”, zahvalio se organizatorima i publici na pomalo neobičan način, zahvaljujući se istovremeno i za Nišvil.

Filmski susreti Niš: Izložba „Sonja Savić – devojka iz grada“

– Hvala niškoj publici što čuva ovaj festival i što čuva džez. To mi puno znači – rekao je poznati glumac. On se poklonio i publici i glumcima i dobio aplauz i ovacije sa prepune Letnje pozornice na niškoj Tvrđavi. Inače, glumcu je ovo verovatno i najlepši poklon za rođendan. Jer, Glogovac je u sredu, 30. avgusta napunio 48 godina.

MAGNIFICO: Postao sam lični kompozitor Dragana Bjelogrlića

Gran pri za Nebojšu Glogovca
Gran pri za Nebojšu Glogovca

Predsednica žirija Jelica Sretenović obrazložila je da je Glogovac ovu psihološki zahtevnu ulogu uradio do savršenstva “sredstvima koja su unutarnja a nikako spoljašnja”.
– Uspeo je da lik čoveka koji vodi teški dvostruki život približi gledalištu na jedan naizgled jednostavan način a duboko sadržajan i emotivan – rekla je Sretenovićeva.

Niški Filmski susreti: Novčani iznosi nagrada veći nego ranije

Nagrada za najbolju žensku ulogu “Carica Teodora” pripala je mladoj glumici Tamari Aleksić za ulogu Lenke Dunđerski u filmu Zdravka Šotre “Santa Maria della Salute”. A, za ulogu Laze Kostića u istom filmu nagradu za najboljeg glumca “Car Konstantin” dobio je Vojin Ćetković.
Oboje su se zahvalili reditelju Zdravku Šotri i publici, dok je Ćetković posebnu pažnju posvetio “akterima” filmova prikazanim na ovogodišnjem festivalu.

santa marija della salute filmski susreti 2017 niš
Laza Kostić i Lenka Dunđenski,u filmu Zdravka Šotre “Santa Maria della Salute”, odnosno Vojin Ćetković i Tamara Aleksić, koji su dobitnici nagrada “Car Konstantin” i “Carica Teodora”, Foto: Filmski susreti Niš

– Ima puni mladih glumaca i to je dobro, zbog festivala, da živi i da raste – rekao je Ćetković.

Nagrada Pavle Vuisić pripala Svetlani Ceci Bojković

gorica popović, filmski susreti 2017
Gorica Popović je proglašena glumicom festivala, Foto: Printskrin Facebook / Filmski susreti Niš

Povelja za izuzetnu mušku ulogu je dobio Igor Đorđević, za ulogu Petra Kočica u filmu “Slepi putnik na brodu ludaka”. Dok je povelja za izuzetnu žensku ulogu otišla u ruke Gorice Popović. Njoj je ujedno pripala i Nagrada publike. Tako je Gorica proglašena glumicom festivala za ulogu Stojanke u filmu “Kozje uši”.

„Kozje uši“ emitovaće se kao mini-serija na RTS-u

– Bila sam ovde na ovoj sceni predstavljala svoje filmove, bila sam i direktor festivala i u žiriju, ali ovo je nešto najlepše, nikada nisam dobila ovakvu nagradu od vas. Hvala” – rekla je Popovićeva.

Vanja Nedović je za ulogu u filmu “Biser Bojane” dobila nagradu za najbolju debitantsku ulogu. Nagrada za najbolju žensku epizodnu ulogu je pripala Jovani Gavrilović, koja je glumila u filmu “Rekvijem za gospođu J.”, dok je u kategoriji glumaca najbolji epizodista po oceni žirija bio Marko Gvero u filmu “Stado”.

Nikola Kojo: Film „Stado“ će prerasti u TV seriju „Klasa“

Žirijem 52. Filmskih susreta predsedavala je Jelica Sretenović, a članovi su bili Ivan Bekjarev i Minja Filipović.

Glumac Nikola Kojo prvi je dobitnik novouspostavljene nagrade za najbolje ostvarenu komičnu ulogu “Milorad Mandić Manda”. Njemu je na završnoj večeri 52. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma Filmski susreti dodeljeno prvo priznanje koje je, kao nezvanična nagrada festivala, uspostavljeno na inicijativu glumca i reditelja Radoša Bajića i njegove producentske kuće “Kontrast studio”, Mandine porodice i “Blica”.

Nikola Kojo dobio je nagradu "Milorad Mandić Manda", Foto: Printskrin Facebook / Filmski susreti Niš
Nikola Kojo dobio je nagradu “Milorad Mandić Manda”, Foto: Printskrin Facebook / Filmski susreti Niš

Niška tvrđava 52. put u rukama glumaca

– Ova nagrada je jedna čista nepravda. Ona nije smela da se dodeljuje barem još 50 do 70 godina. Moram da je primim, jer sam beskrajno voleo i uvek ću voleti ovog čoveka, glumca i kuma. Hvala “Kontrast” studiju i “Blicu” što su rešili da mog Mandolinu sačuvaju od zaborava – rekao je Kojo.

– Mislim da ova nagrada ne sme da bude žanrovski određena, jer ovaj čovek je znao sve o umetnosti kojom se bavio. Jedino nije znao i nije mogao da je dozira, jer smo tu negde gde jesmo. Ovaj divni čovek je živeo za glumu, voleo glumu i od iste je i postradao. Njegov trag treba da bude primer ali i opomena svima da se glumi daju, da joj se posvete, ali i da je se čuvaju. Neka mi oproste “Naisa”, “Konstantin” i sve ostale nagrade koje sam dobio u krarijeri, nijednu neću voleti kao ovu koja nosi Madnino ime – rekao je Kojo pred prepunom niškom Letnjom pozornicom u Tvrđavi nakon čega je nagrađen aplauzom i ovacijama.

„Senke nad Balkanom“: Ruski glumac zaljubljen u Srbiju

Nagrađenom glumcu je pripala svečana povelja “Milorad Mandić Manda” i novčana nagrada od 100.000 dinara.

Završne večeri festivala prikazana je i pilot epizoda serije “Senke nad Balkanom” Dragana Bjelogrlića. A ekipu ovog ostvarenja, publika je pozdravila gromoglasnim aplauzom, što možete videti na ovom snimku:

E. A. Izvor: Južne vesti, Facebook / Filmski susreti Niš

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde