Gile i “Magic Bush” sjajni u punoj “Amerikani”

0
169

Rok muzičar Srđan Gojković Gile i bend “Magic Bush” u petak uveče, 9. marta, održali su koncert pod nazivom “Retko svirane pesme” u Domu omladine Beograda.

gile i magic bush DOB Foto Wood sjani u Amerikani
Foto: Wood

Gile i momci iz grupe bili su sjajni u punoj “Amerikani” sali. Specifično koncipiran koncert ponudio je odlično raspoloženoj publici jedinstven izbor pesama iz svih faza Gojkovićeve karijere. Njima je do perfekcije usviran bend “Magic Bush” moćnim zvukom udahnuo svežinu. U set listi su se našle teme koje je “Električni orgazam” retko svirao na koncertima, uz razne druge Giletove projekte poput albuma sa Vladom Divljanom, jednog solo izdanja, pesama iz popularnih filmova…

Gile i „Magic Bush“ objavili spot za pesmu „Lutka koja kaže ne“
gile i magic bush DOB Foto Wood
Foto: Wood

Za početak je servirana “Metadonska terapija”, sa duplog albuma “Zašto da ne” (1994) grupe “Električni orgazam”. Ovo izdanje Gojković ističe kao jedan od ključnih u karijeri matične grupe. Kreirajući punokrvni rok koncert bez mnogo priče, Gile i “Magic Bush” su zatim nanizali nekoliko tema sa jedinog albuma supergrupe “Vlada, Gile, Piko i Švaba” iz 1991. U tom delu publika je pokazala da se najbolje seća svojevremeno velikog radijskog hita, pesme “Pruža”.

gile i magic bush DOB Foto
Foto: Wood

Kad je u pitanju opus “Orgazma”, kompletan fokus je, sa izuzetkom na samom kraju, bio na albumima snimljenim od 1988. do 2002. godine. Sa “Letim, sanjam, dišem” odabrane su “Ti” i “Poljubi me i priznaj mi”; a sa “Zašto da ne” odsvirana je, i to u znatno drugačijem aranžmanu, i “Prljava, mala devojčica”, kao i “Kažu mi da te vratim mami”.

Buka sada! Koja, Cane, Gile, Vasil, Rambo kao di-džejevi

Obrada “Korni grupe” numera “Magična ruka” predstavljala je osvrt na unplugged album “Živo i akustično” (1996). Posebno je vidljiva bila želja Gojkovića da baci svetlo na izdanje “A um, bum”, objavljeno u nesrećno vreme 1999. Sa tog albuma odsvirane su “Kakav je to svet”, “Reči lete baš bez veze” i njemu posebno draga “Više nikad kao nekad”. U finišu koncerta mesta se našlo i za otvarač sa “Harmonajzera” (2002) – “Danas nisam sasvim svoj”.

Ovakav koncert je bio idealna prilika i za podsećanje na Giletov solo album “Evo sada vidiš da može” (1989). I to kroz “Pobunu”, nastalu takođe u saradnji sa Vladom Divljanom, i “Više nisam tvoj”, najpoznatiju pesmu sa izdanja. Uz “Hajde reci mjau”, iz filma “Crni bombarder”, je odsvirana “Hodam sad kao zombi” i završna u zvaničnom delu, “Svečane bele košulje”. Kad je u pitanju primenjena muzika, podsetili smo se još jednog filmskog klasika – “Kako je propao rokenrol” (“Hajde, hajde, devojko”); i muzike za rimejk serije “Pozorište u kući” (“Svet je samo barka koja plovi”).

„Duga topla noć“, prvi pravi bluz „Električnog Orgazma“
gile i magic bush DOB Foto Wood
Foto: Wood

“Odnesi me” Vlada Divljan Old Stars Banda predstavljala je jedan od emotivnih vrhunaca u završnici koncerta. “Spavajmo, sanjajmo”, odsvirana na početku bisa, jedina je tema izvedena sa dva albuma za decu koja je Gile snimio sa Divljanom. Očekivano, na nju se naslonila “Lutka koja kaže ne”, koja je i pokrenula celu priču. Za sam kraj je načinjen izuzetak. Sve je zaokružila pesma koja nikako ne spada u retko svirane, “Ne postojim”, ali je uveliko uvežbana, jer je izvedena i kad su se Gile i “Magic Bush” (gitaristi Damjan Dašić i Marko Ćalić, bubnjar Vladimir Jevtić i basista Ivan Stanković, uz pridruženog klavijaturistu Darka Grujića) prvi put spojili na istoj bini, kao gosti prošle jeseni na koncertu “Eve Braun”.

Publiku je u “Amerikani” zagrejao kantautor Nikola Nešković i “Izneverena očekivanja”. Posebno je upečatljiva bila njegova lična posveta Marijani, stradaloj od, kako je rekao, muškog nasilja, u završnoj pesmi “Okean”.

E. A. / Izvor: Long Play

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde