“Genezis” Veljka Kuzmančevića – odbrana kulture

0
257

Kompozitor će sa svojim orkestrom pokušati da odbrani i sačuva kulturu na daskama Nacionalnog teatra.

veljko kuzmančević i jelena gavrilović koncert genezis
Veljko Kuzmančević i Jelena Gavrlović na snimanju spota za koncert “Genezis”

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Beograd, kompozitor Veljko Kuzmančević predstaviće u četvrtak, 21. decembra, u 20h svoje novo umetničko delo – koncert pod nazivom “Genezis”. U skladu sa svojim prepoznatljivim autorskim radom, Kuzmančević nastavlja da stvara instrumentalnu muziku. A, glavnu “ulogu” autor će dati simfonijskom orkestru “Mesečeva harmonija”. Dok će svojim glasom atmosferu na koncertu oživeti glumica Jelena Gavrilović, a plesom baletski igrač Željko Grozdanović.

JADRANKA JOVANOVIĆ: Vreme diva je prošlo

Koncert “Genezis” govori o metaforičkoj smrti kulture, koju neko mora da odbrani i sačuva. Upravo to će pokušati Veljko Kuzmančević na daskama Narodnog pozorišta.

– Kultura treba da bude dostupna svima, zato je “Genezis” muzika za svaku publiku, poput filmske muzike, spoj komercijalnog i klasičnog, muzika koja se sluša srcem! – rekao je kompozitor i autor dela.

ALEKSA JELIĆ: Važnije da je moj rad priznat nego da sam poznat

veljko kuzmančević i jelena gavrilović koncert genezisKuzmančević kaže da je sinonim ovog umetničkog koncepta razvitak, napredak, početak.
– Inspiraciju sam našao i u nazivu prve Mojsijeve knjige. Inspiracija je, nažalost, okruženje i opšti trend pada kreativnosti. Događa se krah u umetničkom smislu na svim nivoima i to postaje globalni problem. Misija mog koncerta je da pokušam da deo topline i emocije, jednu estetiku lepog, podelim ljudima, da pokušam da udahnem život i emociju koja nažalost više nije u modi – kazao je Kuzmančević.

Na dan oslobođenja Beograda otvoren rekonstruisani Muzej savremene umetnosti

“Genezis”, baš kao prva knjiga Mojsijeva, počinje u tami, mistično i tiho. A, da bi se tokom trajanja koncerta osetilo kako se kultura oživljava i budi, kako joj tonovi i note unose dah. Sve to prati igra svetlosti koja svoju kulminaciju dobija na samom kraju koncerta, uz fuziju sve intenzivnijih zvukova, glasova i igre. “Genezis” će se naći na redovnom repertoaru Narodnog pozorišta u Beogradu.

Engleskinja „ukrala“ romski biser

Sa svojim orkestrom “Mesečeva simfonija” Veljko Kuzmančević je nastupao na mnogim koncertima i festivalima. Sarađivao je i sa kraljevskim orkestrom “Gudači Svetog Đorđa”, kao i sa kompozotorom Kornelijem Kovačem. Autor je muzike za predstavu “Troil i Kresida”, koja je postavljena u Srpskom narodnom pozorištu; kao i muzike za kanadski film “Otac” iz 2016. godine. Oženjen je kreatorkom Vericom Rakočević za čije revije redovno komponuje muziku. Zaposlen je u Narodnom pozorištu u Beogradu kao kompozitor i producent.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde