Neša Galija režirao svoj prvi spot “Kad bi ti otišla iz ovoga grada”

0
218

Bend je ekranizovao još jednu numeru sa albuma “U raju iznad oblaka” (PGP RTS).

Rok grupa “Galija” objavila je nesvakidašnji konceptualni spot za pesmu “Kad bi ti otišla iz ovoga grada”. Klip je osmislio, snimio, montirao i režirao frontmen niškog benda Nenad Milosavljević. A, njega u spotu polivaju slikarskim bojama!

Neša Galija režirao svoj prvi spot "Kad bi ti otišla iz ovoga grada"Pesmu “Kad bi ti otišla iz ovoga grada” Milosavljević je komponovao na stihove velikog pesnika Matije Bećkovića. Aranžman su uradili Neša Galija i Aleksandar Saša Habić.
– Iz odgovornosti prema Matiji, kao velikom pesniku, odlučio sam se za artistički pristup, koji smatram da je bio jedini ispravan put. Nije mogao biti neki klasičan spot koji bi banalizovao pesmu. Odlučio sam se za paralelnu priču, drugačiji tok i pristup. Ideja je moje lice kao platno na kojem nastaje slika. Suština je u jednostavnosti i ideji – objasnio je Neša Galija.

Grupa „Galija“ objavila spot za pesmu „Nešto me goni“
Neša Galija režirao svoj prvi spot "Kad bi ti otišla iz ovoga grada"
Promocija albuma u Studiju 6 Radio Beograda, Foto: Printskrin Radio Beograd

Prvi autorski spot u karijeri Milosavljević je snimio iz nekoliko pokušaja na splavu na beogradskoj Adi Ciganliji. Ističe da se odlučio na takav korak jer je posedovao sopstvene tehničke mogućnosti, pošto “u suštini po strukturi spot nije bio komplikovan, i nije bilo potrebe da se angažuje neki profesionalni snimatelj ili reditelj”.
– Nezgodno je bilo samo to što sam posle svakog “tejka” morao da se okupam, pa sve iz početka. Problem su bile i boje pošto ulaze u oči i usta. Snašao sam se tako što sam koristio jogurt i farbu za kolače – smeje se Milosavljević.

„Galija“ vodi beogradsku i nišku publiku „U raj iznad oblaka“
Neša Galija režirao svoj prvi spot "Kad bi ti otišla iz ovoga grada"
Neša Galija predstavio je svoj prvi autorski spot, Foto: Printskrin Radio Beograd

Spot “Kad bi ti otišla iz ovoga grada” premijerno je prikazan 1. oktobra na beogradskoj promociji albuma “U raju iznad oblaka” u Studiju 6 Radio Beograda, na kojoj je prisustvovao i Matija Bećković.
– Baš me obradovao Neša što je izabrao tu pesmu. To su slobodni stihovi, on je izabrao one koji su mu se najviše dopali, a ja sam to slušao sa najvećim zadovoljstvom. Čestitam na ovoj velikoj interpretaciji – rekao je Bećković u obraćanju prisutnima.

„Galija“ objavila spot za pesmu „U raju iznad oblaka“
Neša Galija režirao svoj prvi spot "Kad bi ti otišla iz ovoga grada"
Matija Bećković, Foto: Printskrin Radio Beograd

“Galija” je u okviru promocije priredila mini-svirku za novinare, prijatelje i obožavaoce, koji su iz Studija 6 prenosili Radio Beograd 202; Treći program; i RTS Planeta. Bend je sa novog albuma izveo “U raju iznad oblaka” i “Nešto me goni”, kao i klasike “Kotor”, “Ti možeš sve”, “Da me nisi” i “Dodirni me”.

Direktor PGP RTS-a Vladimir Graić čestitao je “Galiji” na sjajno obavljenom poslu sa albumom “U raju iznad oblaka”. On je podsetio prisutne da bend iduće godine obeležava 40 godina od izlaska debi albuma “Prva plovidba”, koliko traje i vernosti matičnoj diskografskoj kući.

Jovan Maljoković objavio etno-džez album „Duša tanana“
Neša Galija režirao svoj prvi spot "Kad bi ti otišla iz ovoga grada"
“Galija”, Foto: Ivan Grlić

– Moramo obeležiti neke bitne datume bitnih izvođača. “Prva plovidba” je jedan od najznačajnijih albuma jugoslovenskog rokenrola, koji je mene lično ukalupio i usmerio ka simfo rok zvuku. “Galija” 40 godina kasnije je sveža kao na prvom albumu. Mlađi su i bolji nego tad – rekao je Graić.

“Galija” će koncertno promovisati album “U raju iznad oblaka” 9. novembra u beogradskom Sava centru i 16. novembra u hali “Čair” u Nišu.

KAD BI TI OTIŠLA IZ OVOGA GRADA

Kad bi ti otišla iz ovoga grada
Kome bih levu ruku prebacio preko ramena
A desnom pokazivao obronke dalekih brda
S kim bih zastao pred raspuklim orahom govoreći:
“U ovom orahu možda raste moj sanduk
Kad sam bio dete njegovo je stablo posađeno”.

Kad bi ti otišla iz ovoga grada

S kime bih se vraćao u grad ponosan kao u mojim pesmama.
Kome bih govorio o sajdžiji koji živi u zemlji
S kime bih podigao glavu prema besputnim nebesima,
Kome bih pokazivao kozje staze među zvezdama.
Čiji bi zubi zvonili kao promrzla jabuka u pšeničnoj plevi
S kime bih pokazivao: tajge, sneg na Etni, ljude po tamnicama.
Kome bih rekao kako mi se čini
Da u reci Ararat ključa kamenje
S kime bih dugo u noći govorio protiv svakoga
I ko bi me zbog toga voleo?

Kad bi ti otišla iz ovoga grada,
Moje se reči ne bi ni na koga odnosile
Kad bi ti otišla iz ovoga grada,
Govorio bih uzalud.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde