Gala-premijera restauriranog Šijanovog filma “Ko to tamo peva” 14. decembar

0
302
Gala-premijera restauriranog Šijanovog filma "Ko to tamo peva" 14. decembar

Deset kultnih filmskih ostvarenja koja su obeležila srpsku i regionalnu kinematografiju biće u narednih godinu dana digitalno restaurirana i spremna za ponovno prikazivanje u vrhunskom kvalitetu slike i tona.

Predstavljen je projekat digitalne restauracije srpske filmske baštine “Vip Kinoteka” i najavljena gala-premijera restauriranog Šijanovog filma “Ko to tamo peva” za 14. decembar.

Film Slobodana Šijana, snimljen je 1980. u produkciji “Centar filma”, prema produkciji Dušana Kovačevića, s nezaboravnim ulogama Pavla Vuisića; Dragana Nikolića; Danila Bate Stojkovića; Aleksandra Berčeka; Nede Arnerić; Slavka Štimca; Taška Načića i ostalih. Biće prvi od deset filmskih ostvarenja za koje je planirana digitalna restauracija.

Letelo perje opet u Kanu, Olivera Katarina zapevala “Đelem đelem”
Gala-premijera restauriranog Šijanovog filma "Ko to tamo peva" 14. decembar
Scena iz filma “Ko to tamo peva”, Foto: Printskrin YouTube

Ona predstavlja trajno čuvanje starih filmova i ponovno opremanje sa vrhunskim kvalitetom slike i tona. “Ko to tamo peva” će nakon prikazivanja u Kinoteci, biti prikazan širom Srbije na besplatnim projekcijama. Nije rečeno na zajedničkoj konferenciji za novinare Jugoslovenske kinoteke i kompanije “Vip mobajl” koji su ostali filmovi koji će biti restaurirani. Ali, direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić pomenuo je da su u pitanju filmovi Živojina Žike Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića, snimljeni od 1967. do 1993. godine.

Završen 23. FAF: Gran pri Alenu Gomisu za „Felisete“, Ivana Mladenović najbolji reditelj

Na zajedničkoj konferenciji je prisustvovao i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević koji je tom prilikom izjavio da veruje da će svih 100 srpskih filmova koji su pre godinu dana dobili status kulturnog dobra od velikog značaja biti digitalizovani i prikazani novim generacijama.
– Značaj koji film ima ne samo za samo za našu kulturu već i za identitet naše zemlje je izuzetan. Očuvanje naše filmske baštine je veliki odgovoran posao – rekao je ministar.

Jugoslovenska kinoteka, predstavljanje projekta VIP Kinoteka Foto Promo gala-premijera
Jugoslovenska kinoteka, predstavljanje projekta VIP Kinoteka Foto: Promo

On je dodao da smo “tiho i brzo ušli u oblast digitalizacije” važne za očuvanje kulturnog nasleđa i njegovu promociju najširoj publici. I rekao da su za 2018. godinu obezbedili povećanje sredstava za digitalizaciju.

23. FAF: Film Gorana Markovića „Mnoštvo i manjine“

Pantelić je ocenio da ovaj projekat predstavlja početak novog života kultnih ostvarenja naše kinematografije.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde