“Deca srebrne emulzije”: Svedočanstvo pop kulture s kraja XX veka

0
128

Knjiga “Deca srebrne emulzije” dobitnik je nagrade ULUPUDS-a za najbolju foto-monografiju na Beogradskom sajmu knjiga i nagrade “Zaharije Orfelin” za najlepšu knjigu na sajmu knjiga u Novom Sadu.

Deca srebrne emulzije
Foto: Promo

Jedno od najnagrađivanijih izdanja Službenog glasnika u protekloj godini je foto-monografija “Deca srebrne emulzije”. A, to je svojevrsno svedočanstvo pop kulture s kraja XX veka. Ovo izdanje je predstavljeno u beogradskoj galeriji “Prozor”. Putovanjem kroz originalnu izložbu fotografija koje su korišćene kao ilustracije u knjizi, u pratnji autentične muzike pop kulture s kraja XX veka, o knjizi su govorili autor Zoran Vujović (u umetničkim krugovima poznat kao Alhazar Wolf); priređivač Petar Jončić; i urednica Gordana Milosavljević Stojanović.

Izložba u Galeriji SANU: Dakle, vi ste taj Uroš Predić?
Deca srebrne emulzije
Foto: Promo

Ovo, po mnogo čemu specifično izdanje Službenog glasnika predstavlja sintezu dokumentarnog svedočanstva o tadašnjem takozvanom novom talasu i pop kulturi krajem XX veka. A, iskazano kroz umetničku formu analogne fotografije i svedočenja aktera i učesnika o dobu koje se danas kvalifikuje kao najplodniji deo urbane umetničke scene na ovim prostorima. Novi talas u bivšoj Jugoslaviji nije činila samo muzika već i način života ljudi. Onih koji su u to vreme šetali beogradskim ulicama, odlazili na koncerte, provodili večeri na Akademiji ili po čuvenim kućnim žurkama… i na kraju postali legende asfalta.

Memoari Amile Sulejmanović „Ključ bubnja Tama“: O Ipetu Ivandiću, ljubavi, muzičkoj sceni osamdesetih
Deca srebrne emulzije
Foto: Promo

U knjizi “Deca srebrne emulzije” sabrane su fotografije Zorana Vujovića Vuje snimljene osamdesetih i devedesetih godina. Na njima su, uz kultne bendove (Partibrejkersi; EKV; Električni orgazam; Haustor; Azra…), ovekovečene i čuvene “gradske face” koje su činile neizostavni deo urbane kulture. Vujina sećanja na fotografske dane zapisao je Petar Jončić. A, u rekonstrukciji tog vremena tekstovima, komentarima i pesmama pomogli su Zoran Kostić Cane; Branko Rosić; Gorica Nešović; Velja Pavlović; Đile Marković; Olivera Miloš Todorović; Milorad Milinković; Petar Ilić Ćirilo; Milena Marković; i Uroš Đurić.

Deca srebrne emulzije
Foto: Promo

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde