Album “For Him and Her” Amire Medunjanin posveta Tomi i Silvani

0
89

Na novom studijskom albumu world music dive je 12 pesama, obrada velikana narodne muzike. Disk je u prodaji od 24. juna, a bogato opremljeno, dvostruko vinilno izdanje pojaviće se sredinom jula.

Album "For Him and Her" Amire Medunjanin posveta Tomi i Silvani

Amira Medunjanin objavila je album “For Him and Her” koji je posveta Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić. Naime, na ovom izdanju je čuvena interpretatorka sevdalinki otpevala na svoj način dobro znane numere svojih kolega.
– Potreba za gajenjem moćnog goriva za svoju dušu nema direktne veze sa karijerom ni statusom. Vezana je za pronalaženje autentičnog sebe. Strast je uzvišena umetnost patnje zbog onog što voliš. Ljudi su takvi kada u nešto čime se bave ulažu najveće životne vrednosti i odista uživaju kada se time bave. To načelo prepoznajem u najnovijoj kolekciji Amire Medunjanin. U 12 izabranih pesama ona Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić, kolosalnim pojavama jugoslovenske estrade i poslednjim istinskim reprezentima kafanske muzike, odaje znake dubokog osobnog poštovanja – naveo je Petar Peca Popović, poznati novinar, rock kritičar i publicista, u knjizi albuma.

Amirin trosatni sevdah ispunio duše u rasprodatom Sava centru

“Svirajte mi tiho, tiše” prva je numera sa kojom Amira slušaoce uvodi u svet “kafanske muzike”.
– Kafana, mehana, bircuz, konoba, gostiona, taverna ili birtija na našim prostorima oduvek označava mesto gde se najlepši dani proživljavaju noću… Kafana je bila i jeste vrsta oaze, gde još postoji kult prvosveštenika mikrofona. Tu se gaji druga vrsta popularnosti, a duša gosta posebno vrednuje… – napisao je Popović.

Na albumu se nalaze i Tomini i Silvanini evergrini – “Ja nemam prava nikoga da volim”; “Čekaj me”; “Šta će mi život”; “Što je tužna tako ova noć”; “Rane moje”; “Kad se voli, što se rastaje”; “Srećo moja”; “Danka”; “Dva smo sveta različita”; “Što te večeras nema”; i “Umoran sam od života”.

Banja Luka Fest – svetske zvezde na tvrđavi Kastel

– Nije slučajno ova ploča posveta Tomi i Silvani. Ima u njihovim putevima i životima, prijateljstvu i saradnji nešto što toj muzici i zajedničkoj sudbini daje dimenziju prave bajke. Ako je on novokomponovanoj muzici navukao odelo gubitničke šansone, ona je tu tvorevinu satkanu od tuge i istine svojim nadahnućem i veštinom ozvaničila kao žensku verziju kafanske molitve. Njihovi glasovi u tim pesmama vremenom su postali otkucaji mnogih srca – piše Popović

– Te karijere se rimuju sa legendom. Bajka rasuta do granica našeg jezika, senzibiliteta i prokletstva. Na kraju poraženi, a nezaboravljeni… – piše Petar Peca Popović odajući svojim tekstom počast Tominim i Silvaninim karijerama i pesmama, jednako kao što to svojim glasom na novom albumu čini Amira Medunjanin.

Album “Damar” Amire Medunjanin među 40 najboljih na svetu u 2017.

Album “For Him and Her” snimljen je u Bostonu (SAD), u studiju “Big BlueSound” dok je deo instrumenata snimljen u Beogradu i Mostaru (Studio Coda i Mostar Rock School). Na izdanju su učestvovala eminentna muzička imena – Shyrkhan Agabeyli (bas); Bojan Zulfikarpašić (perkusije i Moog Matriarch); Predrag Vasić (gitare i mandolina); Ismail Lumanovski (klarinet); Mustafa Šantić (harmonika); Vladimir Ćuković (violine); Pantelis Stoikos (truba). “For Him and Her” je po oceni muzičkih kritičara diskografski dragulj, te verovatno i jedan od albuma godine.

Naslovna fotografija delo je Vojislava Đorđića (Town Hill Colony). Za likovno oblikovanje zaslužan je Tarik Zahirović (Ideologija, Sarajevo).
– Vrhunski interpretatori izabranu pesmu doživljavaju na krajnje intiman način ne stideći se da pred publikom strasno reprodukuju sve njene sadržaje i nijanse dok i poslednji slušalac ne prepozna osećаnja, ljubav, čežnju i bol, ali neretko i nostalgiju za nekim vremenima, običajima i dragim ljudima. Amira Medunjanin poseduje to čudo u sebi. Njeno pjevanje je čin slavljenja pesme, retka sposobnost da se u grudima smrtnika zaljulja klatno duševnog uzbuđenja! – navodi Peca Popović.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde