Filmstreet 2018: Premijera dokumentarca “Mogućnost pobune” i predstava “Smrt fašizmu”

0
219

Dokumentarac koji polazi od vremena u kome živimo i vraća se na period u kome nismo mogli da živimo jer smo bili okupirani, i predstava o sećanju na Iva Lolu i porodicu Ribar, publika će moći besplatno da pogleda iste večeri.

Filmstreet 2018: Premijera dokumentarca "Mogućnost pobune" i predstava "Smrt fašizmu"U organizaciji Filmstreeta, premijerno prikazivanje dokumentarnog filma “Mogućnost pobune” u režiji Ivana Stojiljkovića, zakazano je za 23. jul od 20.30h na platou ispred Muzeja Jugoslavije. Posle ove premijere, od 21.15h uslediće četvrto izvođenje najmlađe predstave Reflektor teatra u Beogradu, “Smrt fašizmu: O Ribarima i Slobodi”, ovog puta pod vedrim nebom za beogradsku publiku.

Dan Pobede: Premijera predstave „Smrt fašizmu: O Ribarima i Slobodi“

“Mogućnost pobune” je dokumentarac, koji kroz lociranje perfidnih fašizama kojima smo svakodnevno okruženi, do pitanja šta su uzludne borbe, ima preko 20 sagovornika. Među njima su istoričar, ekonomista, pravnik, sociolog, dizjaner, umetnik… ima i partizana i po koji heroj. Da li je borba partizana bila uzaludna ako se danas ovako olako prodajemo? Da li heroji kao Ivo Lola Ribar bi danas ustali i odrekli se svog konformizma zarad viših ciljeva i svojih sunarodnika? Da li imaš mogućnosti da se pobuniš?

Filmstreet 2018: Svečano otvaranje 23. juna
Filmstreet 2018: Premijera dokumentarca "Mogućnost pobune" i predstava "Smrt fašizmu"
“Smrt fašizmu: O Ribarima i Slobodi”, predstava Reflektor teatra, Foto: Promo

Istražujući priču o Ivu Loli Ribaru, njegovoj porodici, verenici Slobodi Trajković, ali i čitavoj generaciji mladih ljudi koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma, autori predstave “Smrt fašizmu: O Ribarima i Slobodi” žele da, pre svega, kažu nešto o svojoj generaciji; sebi; današnjim herojima i idealima u koje veruju. O tome kako oni razumeju borbu protiv fašizma danas, kao i šta priča o porodici Ribar, znači njima lično; u savremenom političkom trenutku obeleženom istorijskim revizonizmom i jačanjem nacionalističkih struja, u region ali i u čitavoj Evropi.

63. Sterijino pozorje: Trijumf predstave „Jami distrikt“
Filmstreet 2018: Premijera dokumentarca "Mogućnost pobune" i predstava "Smrt fašizmu"
Milena Minja Bogavac, Foto: Facebook / Reflektor teatar

Zamišljena kao angažovana i edukativna, predstava je nastala kroz šestomesečni istraživački proces. On je podrazumevao niz predavanja, radionica, poseta mestima stradanja i antifašističke borbe u Beogradu, kolektivna čitanja relevantne literature, analize relevantnih filmova i knjiga. Predstava se u velikoj meri zasniva na građi prikupljenoj tokom procesa učenja o Loli Ribaru, njegovom bratu Jurici, njihovom ocu, njihovim drugovima i saborcima. Ideja je bila da koautori i izvođači predstave, prođu kroz proces učenja, kako bi, zatim, svoja znanja podelili kroz predstavu.

„Pored nas“ nastavak filma „Pored mene“

Autorka koncepta i rediteljka predstave je Milena Minja Bogavac. Tekst je pisan kolektivno, uz učešće izvođača i stručnih konsultanata, odnosno eksperata koji su učestvovati u edukativnom delu procesa. Koautori i izvođači su: Đorđe Živadinović Grgur; Nina Nešković; Strahinja Blažić; Sunčica Milanović; i Nikola Živanović.

Ulaz na događaj je besplatan.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde