Filmski susreti Niš: Izložba “Sonja Savić – devojka iz grada”

0
250

U nizu propratnih manifestacija ovogodišnjeg Filmskog festivala u Nišu, otvorena je i izložba “Sonja Savić – devojka iz grada” Umetničke galerije “Nadežda Petrović” iz Čačka.

Filmski susreti Niš izložba Sonja Savić, Foto: Facebook / Filmski susreti Niš
Foto: Facebook / Filmski susreti Niš

– Ne možemo govoriti o srpskom filmu a da ne pomenemo veliku glumicu Sonju Savić. Da je živa, Sonja bi ove godine slavila 40 godina svog glumačkog rada. Jer, prvi film u kojem je ona nastupala “Leptirov oblak”, snimljen 1977. I mislim da je Filmski festival u Nišu pravo mesto kada je u pitanju Sonja Savić, jer znamo njen doprinos glumi uošte na ovom širem prostoru bivše Jugoslavije. Obeležila je deceniju i po svojim ulogama. Tako da kad pogledamo spisak njenih filmova, bez njih naša kinematografija ne bi bila to što jeste. A, bez nje, ti filmovi ne bi bili to što jesu – rekao je Predrag Živković, urednik filmskog i video programa Umetničke galerije “Nadežda Petrović” iz Čačka.

Igor Đorđević najbolji glumac četvrte večeri Filmskih susreta

Filmski susreti Niš izložba Sonja Savić, Foto: Facebook / Filmski susreti Niš
Foto: Facebook / Filmski susreti Niš

Izložba je nastala kao znak zahvalnosti Sonjinoj majci, koja je umetničku zaostavštinu svoje ćerke poverila na čuvanje upravo ovoj galeriji. Namera je da se radi na promociji manje poznatog dela njene karijere. A, to su alternativni film, alternativno pozorište i video, kojim se bavila pred kraj karijere. Tu se oprobala kao kompletan autor, počev od scenarija pa do režije.

Nebojša Milovanović najbolji glumac treće večeri Filmskih susreta

– Sonjin autorski rad nije dovoljno vrednovan. Ali, nije dovoljno ni istražen. Mislim da njega tek očekuje jedna valorizacija, jedno dublje kritičko razmatranje – dodao je Živković.

Izložba je premijerno postavljena 2013. u Izložbenom prostoru Umetničke galerije “Nadežda Petrović” u Čačku, a posetioci u Nišu mogu da je pogledaju u prostoru velelepnog Oficirskog doma.

Izvor: Festivalske novine

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde