Filmski hitovi i predstave na trgu: Zemunski otvoreni festival od 23. do 26. avgusta

0
166

I ovog leta u srcu Zemuna svi zainteresovani mogu da pogledaju besplatne kulturne sadržaje, kao i da učestvuju u umetničkoj radionici i sportskom nadmetanju.

Filmski hitovi i predstave na trgu: Zemunski otvoreni festival od 23. do 26. avgusta
Zemunski otvoreni festival na trgu, Foto: Facebook / Zemunski otvoreni festival

Zemunski otvoreni festival održaće se od 23. do 26. avgusta na Velikom i Magistratskom trgu u Zemunu. U okviru festivala, tokom četiri dana, biće prikazana značajna, prošlogodišnja i ovogodišnja, filmska ostvarenja, pobednici i učesnici mnogih filmskih festivala u zemlji i inostranstvu. Takođe, biće izvedena pozorišna predstava na otvorenom, a publika će moći da uživa i u besplatnom koncertu. Za najmađe će se organizovati slikarska radionica, a sportisti se mogu nadmetarti na turniru u basketu “3 na 3”.Filmski hitovi i predstave na trgu: Zemunski otvoreni festival od 23. do 26. avgusta

Leto na Gardošu 2018: Dečji programi, pozorišne predstave, koncerti

Ceremonija otvaranja festivala je u četvrtak, 23. avgusta sa početkom u 20h, posle koje će se u 21h prikazati film “Izvan granica realnosti” sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi. U okviru ceremonije otvaranja biće održan koncert filmske muzike. Ulaz na sve projekcije i sadržaje je besplatan!

Filmovi će se prikazivati na Velikoj sceni, na Velikom trgu, i na Maloj sceni, na Magistratskom trgu. Ruski akcioni film “Izvan granica realnosti” otvoriće zemunski festival. Pored našeg Miloša Bikovića, glavnu ulogu tumači Antonio Banderas. U Moskvi talentovani kockar okuplja tim ljudi sa natprirodnim moćima da osvoji veliki dobitak u kazinu, ali, nailaze na mnogo jačeg rivala…

MILOŠ BIKOVIĆ: Ispitujem svoje granice

U petak, 24. avgusta (20h), biće prikazana američka drama-triler iz 2017. “Zaista, nikada nisi bio ovde”, za koji je Hoakin Finiks na 46. Kanskom festivalu dobio nagradu za najboljeg glumca, a film nagradu za najbolji scenario. Korupcija, osveta i najmračniji unutrašnji demoni glavne su teme filma. Iste večeri, od 22h, biće prikazana hrvatska drama “Agape”, reditelja Branka Šmita. Glavne uloge tumače Goran Bogdan i Ivo Gregurević. “Najiščekivaniji hrvatski film prošle godine”, kako su ga najavljivali hrvatski mediji, ruši tabue i dotiče se pedofilije i homoseksualizma u Katoličkoj crkvi, ali progovara i o opasnom etiketiranju bez dokaza i pravo na različitost.

GORAN BOGDAN: Ljubav, tolerancija i slušanje prekidaju krug nasilja

Publiku u subotu od 20h očekuje ruska biografska drama “Dovlatov”, o jedinstvenom ruskom piscu, novinaru i disidentu Sergeju Dovlatovu. Film je dobitnik Srebrnog medveda za najbolju kostimografiju i scenografiju na 68. fesivalu u Berlinu. Glavnu ulogu tumači naš glumac Milan Marić. Posle ovog ostvarenja, u 22.10h biće prikazano domaće debitantsko delo mladog i talentovanog reditelja i scenarista Koste Ristića “Banditi u potrazi za mamom”. Reč je o uzbudljivoj socijalnoj drami o odrastanju i slobodi.

KOSTA RISTIĆ o filmu „Banditi u potrazi za mamom“: Naturščici moraju da veruju reditelju

Udaj se muškiU nedelju, 26. avgusta (20h) biće odigrana hit predstava “Udaj se muški” sa Snežanom Savić u glavnoj ulozi. Okosnicu ove predstave rediteljke Marije Lipovski čini organizacija jedne svadbe prilikom koje dolazi do različitih peripetija tipičnih za domaći mentalitet. Za kraj glavnog programa, od 22h, održaće se projekcija remasterizovana verzija kultnog filma crnog talasa “Kad budem mrtav i beo” reditelja Živojina Pavlovića iz 1967. Glavnu ulogu je odigrao legendarni Dragan Gaga Nikolić.

SNEŽANA SAVIĆ: Monodrama o Jovanki Broz je veliki izazov

Na Maloj sceni, na Magistratskom trgu, u četvrtak u 20h će biti prikazana višestruko nagrađivana kiparska drama “Dečak na mostu” iz 2017. godine. U 22h će biti prikazana španska istorijska drama “Prodaće i kišu”, sa Gaelom Garsijom Benalom u glavnoj ulozi. Film prati filmsku ekipu koja u Boliviji snima film o španskom osvajanju ove zemlje zarad eksploatacije zlata, a koju, paralelno, ugrožavaju protesti zbog privatizacije resursa pijaće vode.

U petak, na Maloj sceni (20h) biće izvedena predstava “Možda sanjati” autorke Dijane Milošević. Ona istražuje temu migracija umetnika iz zemlje. Potom sledi u 21h prikazivanje holandske drame “Tonio”. Nakon saobraćajne nesreće u kojoj gine dvadesetogodišnji Tonio, njegovi roditelji se suočavaju sa tugom i žaljenjem…

MILAN MARIĆ: Odrastao sam igrajući Dovlatova

Publika će u subotu (20h) na Magistratskom trgu uživati u predstavi “Odlazni terminal” autorke Tee Puharić. U njoj se kroz priču o troje studenata koji se nose sa problemima i nedoumicama većine mladih u Srbiji iznova nameće pitanje – da li je odlazak jedino moguće rešenje? U 22h biće prikazana češka drama “Fer plej”, koja je nominovana za Oskara za najbolji strani film 2014. Govori o mladoj sprinterki koja je bila deo olimpijskog tima, ali koja mora da bira između ljubavi, politike i sporta.

Nedelja, 26. avgust, na Maloj sceni je rezervisana za studentske filmove, koji će se prikazivati od 20 do 23h časa, i to “Kružno”; “Obeleženi”; “Februar”; “Bright future my love”; “Soba smrti”; “Jedna noć”; “Koga boli”.
Takođe, kreiran je i sadržaj za najmlađe posetioce u vidu slikarske radionice koju vode mladi beogradski umetnici. Radionica će se održati 23. avgusta od 18h.

Miloš Biković sa Rusima gradi filmski studio u Beogradu

Osim kulturnih sadržaja, organizator je predvideo i sportske u vidu turnira u basketu “3 na 3”. Turnir će se održati na terenima OŠ “Lazar Savatić”, a za učešće je neophodno izvršiti prijavu (više detalja na društvenim mrežama na stranicama Zemunski otvoreni festival). Nagradni fond je 100.000 dinara!

Zemunski otvoreni festival, u zajedničkoj organizaciji Udruženja građana “Klub mladih Zemuna” i Zemunfest, je finansiran sredstvima gradske Opštine Zemun; Kancelarije za mlade Beograda; Sekretarijata za kulturu; i Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda; kao i uz podršku JP “Skijališta Srbije” i drugih. Imajući u vidu teško stanje u kulturi Srbije, želja organizatora je da ovom manifestacijom obogate kulturnu ponudu Zemuna i Beograda, okupe mlade i umetnike, poboljšaju imidž filmske umetnosti i stvaralaštvo mladih, kao i da motivišu mlade da preuzmu aktivniju ulogu u organizaciji sličnih manifestacija.

Pogledajte trejler za film „Južni vetar“: Biković, Bjelogrlić i Glogovac u do sada najekstremnijim ulogama
odlazni terminal
“Odlazni terminal”, Foto: Promo

Festival postaje prepoznatljiva kulturna manifestacija i bitan činilac stvaranja i sprovođenja kulturne politike, kao i prostor za afirmaciju mladih kulturnih radnika i umetnika. Iako festival u prvi plan stavlja film i filmsku umetnost, to nikako ne umanjuje prostor za proširivanje i uključivanje pozorišta, slikarstva… Kako navode organizatori “naprotiv, otvoren je da pod svoje okrilje primi i druge umetnike sa novim i zanimljivim idejama”. Jednistvena lokacija, povezana gotovo u jednu celinu, omogućava dovoljno prostora da svaki sledeći festival bude veći i sadržajniji. Saradnja sa EU info centrom i Evropski filmski festival će biti deo ovogodišnjeg programa. U saradnji sa udruženjem “ISPAD”, na programu Festivala će se prvi put naći i predstave.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde