Filmovi pod zvezdama: Karlovci Film Festival 2019 od 23. do 25. avgusta

0
48

Drugo izdanje internacionalnog filmskog festivala Karlovci Film Festival biće održano od 23. do 25. avgusta u Sremskim Karlovcima.

Filmovi pod zvezdama: Karlovci Film Festival 2019 od 23. do 25. avgusta

Na karlovačkom Vidikovcu, pod sloganom “Filmovi pod zvezdama”, posetioci će imati prilike da na otvorenom uživaju u filmskim projekcijama. Karlovci Film Festival 2019 će otvoriti poznati reditelj Darko Bajić, svojim novim dugometražnim dokumentarnim filmom “Linija života”, koji je posvetio životu i radu svog oca, istaknutog akademskog slikara Miloša Bajića. Posle toga, iste večeri, biće prikazan igrani film “Izgrednici” reditelja Dejana Zečevića. Filmska ekipa ovog ostvarenja pokloniće se karlovačkoj publici nakon projekcije.

12. Beldocs: Film “Linija života” Darka Bajića uz ovacije otvorio festival
Filmovi pod zvezdama: Karlovci Film Festival 2019 od 23. do 25. avgusta
Pod sloganom “Filmovi pod zvezdama” odvijaće se Karlovački Film Festival 2019

Drugog dana festivala na programu su dve takmičarske selekcije kratkometražnog filma – Regionalna i Internacionalna selekcija. Ukupno će biti prikazana 22 kratkometražna filma, a publika će imati priliku da glasa za najbolji film u obe selekcije. Svoj dolazak potvrdili su inostrani gosti, članovi filmskih ekipa iz Italije; Slovenije; Makedonije; Bosne i Hercegovine; i Turske.

Trećeg dana festivala posetioce očekuje svečana ceremonija uručivanja nagrada i priznanja. Biće nagrađeni najbolji kratkometražni filmovi, istaknuti umetnici i ljudi koji su svojim radom dali trajni doprinos filmskoj umetnosti, poput poznatog glumca Aleksandra Berčeka. Među nagrađenima je i mladi karlovački animator Jakov Popov, koji je sa samo 14 godina postigao izvanredne rezultate na polju animacije.

“Zaspanka za vojnike”: Aleksandra Kovač napisala i otpevala pesmu “Najduža noć”

Nakon ceremonije slede dva dugometražna igrana ostvarenja domaće kinematografije – ratna drama Predraga Gage Antonijevića “Zaspanka za vojnike”; i novi film Nenada Mikovića “Iz ljubavi”. Filmske ekipe ovih ostvarenja pokloniće se publici na karlovačkom Vidikovcu. Festival će se završiti žurkom, gde će publika moći da se druži uz najbolje zvuke elektronske muzike do ranih jutarnjih sati.

54. Filmski susreti: Na zatvaranju pilot epozoda “Senke nad Balkanom 2”

Inače, Karlovački Film Festival pokrenut je prošlog leta. Kako su organizatori naveli, razlog održavanja je višedecenijski problem sa bioskopskom salom i prostorom koji bi ljubitelji filma mogli da “uzurpiraju” i u njemu redovno održavaju ozbiljne filmske i TV događaje. Želja je bila da Karlovcima vrate još jednu, od mnogih, veoma značajnih institucija kulture, kakva je bioskop. Takođe i da isprate primer mnogih evropskih gradova koji imaju svoje autentične festivale, kao što je onaj u Karlovim Varima. Festival je nastao kao ideja mladih umetnika i studenata, uglavnom Akademije umetnosti iz Novog Sada, katedre za audiovizuelne medije. Njihov cilj je da privuku što više ljubitelja sedme umetnosti u Sremske Karlovce i vrati mu status “filmskog grada”. Održavanje festivala podržala je Opština Sremski Karlovci.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde