Film “Zlogonje” Raška Miljkovića nagrađen na festivalu u Torontu

0
153

Samo nekoliko dana posle premijernog prikazivanja, dečji film “Zlogonje” Raška Miljkovića osvojio je nagradu za najbolji dečji igrani film u Kanadi.

Zlogonje
Raško Miljković, Mihajlo Milavić i Jovana Karaulić u Torontu, Foto: Taramaunt / Promo

Zlogonje U Torontu je od 9. do 18. marta održano jubilarno, 20. izdanje festivala TIFF Kids (Toronto International Film Festival Kids). Ova manifestacija je sastavni deo jednog od najznačajnijih filmskih festivala na svetu – Toronto International Film Festivala. U zvaničnom takmičarskom programu našao se i novi srpski film “Zlogonje” reditelja Raška Miljkovića. Upravo njemu je pripala nagrada za najbolji igrani film za uzrast 8-10 godina, koji mu je dodelio Žiri mladih (TIFF Kids Festival Young People’s Jury Awards).

– Ovo ostvarenje na bajkovit način prikazuje rađanje prijateljstva i kako se u modernom društvu čuvaju prave porodične vrednosti i naizgled nepremostivi problemi postaju rešivi uz ljude koje voliš – navodi se u obrazloženju žirija.

FEST 2018: „Beogradski pobednik“ filmu „Ederlezi rising“
Zlogonje
Iz filma “Zlogonje”, Foto: FCS

Film je režirao debitant Raško Miljković, a scenario, nastao po motivima knjige “O dugmetu i sreći” Jasminke Petrović, delo je Marka Manojlovića i Miloša Krečkovića. Producentkinja je, takođe, debitantkinja Jovana Karaulić (kuća Akcija produkcija). Inače, reč je o srpsko-makedonskoj koprodukciji. Koproducent ​na ovom filmskom ostvarenju su kuće “This and That” iz Beograda i “Dream Factory” iz Makedonije. Na poziciji direktora fotografije debitovao je Mikša Anđelić, a prvo profesionalno zaduženje na celovečernjem filmu ima i kostimografkinja Milena Milenković. Uloge tumače deca Mihajlo Milavić i Silma Mahmuti. A, ostatak ekipe čine Jelena Đokić, Bojan Žirović, Dubravka Kovjanić, Olga Odanović, Jelena Jovanova, Stela Ćetković, Milutin Milošević, Milena Predić i Mateja Popović.

U zlatnom Pragu Zlatna zvezda za film „Dnevnik mašinovođe“

– Jako sam ponosan na ekipu i naše mlade glumce. Divan je osećaj, zaista nismo ni sanjali da ćemo sa debitantskim filmom završiti na tako velikom festivalu, a kamoli i dobiti nagradu! – izjavio je reditelj Raško Miljković.

Zlogonje Mihailo Milavić Foto Taramaunt Promo
Mihailo Milavić na kanadskom festivalu, Foto: Taramaunt / Promo

Film “Zlogonje” je priča o desetogodišnjem Jovanu rođenom sa parcijalnom cerebralnom paralizom. Ceo njegov život je uslovljen tim stanjem i misli da ga svi ostali vide kroz njega. Kroz svoju maštu Jovan beži u svet fantazija u kojem je slobodan da uradi i bude ko god poželi. Nenadano u njegovo odeljenje stiže nova učenica, Milica. Ona, malo po malo, probija zid koji je Jovan izgradio oko sebe da bi se sačuvao od emotivnog povređivanja i poziva ga u avanturu oslobađanja njenog oca od njegove nove žene, Miličine maćehe, za koju veruje da je veštica i da ga je začarala…

Pogledajte trejler za film „Volja sinovljeva“

Film su podržali: Filmski centar Srbije; MEDIA program Kreativna Evropa; Makedonska filmska agencija; Ministarstvo prosvete Republike Srbije; Grad Beograd; i Opština Stari grad. Film će u bioskope u Srbiji i okruženju od 27. septembra distribuirati kuća Taramount Film.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde