Film “Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju” otvara 46. FEST

0
93

46. FESTPublika međunarodnog filmskog festivala imaće priliku prvo da pogleda osvetničnu dramu Martina Mekdone.

46. FEST će se održati od 23. februara do 4. marta u Beogradu. A, na svečanom otvaranju u petak, 23. februara, u 19h, u Sava centru biće prikazana drama “Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju”. Ovo je jedan od najzapaženijih filmova prošle godine. Dobitnik je četiri Zlatna globusa i favorit za Oskara u čak sedam kategorija. Reditelj i scenarista ovog maestralnog ostvarenja je Martin Mekdona, a u glavnim ulogama su Franses Mekdormand, Vudi Harelson i Sem Rokvel.

23. FAF: Film Gorana Markovića „Mnoštvo i manjine“

Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju 46. FEST
Foto: Promo

Ovo ostvarenje, sudeći po dosadašnjim kritikama i osvojenim statuetama, ima velike šanse da će poneti nagradu Akademije u najprestižnijoj kategoriji – za najbolji film. Mekdonova drama je nominovana za Oskara i za najbolji scenario, montažu, muziku, glavnu žensku ulogu (Franses Mekdormand) i dve sporedne muške (Sem Rokvel i Vudi Harelson).

Na nedavno održanoj dodeli nagrada Zlatni globus, trijumfovao je u četiti kategorije: najbolja drama, scenario, glavna ženska uloga i sporedna muška uloga. A, na festivalu u Veneciji, gde je premijerno prikazan, nagrađen je za najbolji scenario.

Dodelom nagrada zatvoren filmski festival Slobodna Zona

Mekdona je inspiraciju za film dobio pre 20 godina. On je jednom prilikom ugledao bilborde pokraj puta koji su javnost podsećali na nerešen zločin. Gnev i očaj kojima su bilbordi odisali bili su veoma opipljivi. Urezali su mu se u sećanje i ostali uz njega sve dok nije osmislio pravu priču koja bi prenela te snažne emocije.

Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju 46. FEST
Foto: Promo

Franses Mekdormand tumači ulogu nesrećne majke Mildred. A scenarista je ovaj lik pisao upravo imajući na umu nju. Vudi Harelson u filmu tumači šefa policije, a Sem Rokvel nasilnog pozornika.

Završen festival filmske fantastike: Nagrada publike za „2116“, a žirija za film „Čuvar“

Ovo je treći film Martina Mekdone. Britansko-irski scenarista i reditelja ima specifični talenat za vešto mešanje brutalne crne komedije i duboko dirljive drame. Njegova prethodna dva filma, “In Bruges” (2008) i “Seven Psychopats” (2012), ostvarila su značajan uspeh i kod gledalaca i kod kritike. Beogradska publika upoznala se sa mračnim humorom ovog autora kroz predstavu “Jastučko”, koja je svojevremeno igrana u Beogradskom dramskom pozorištu.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde