Nikola Kojo: Film “Stado” će prerasti u TV seriju “Klasa”

0
651

Glumac, reditelj i producent Nikola Kojo na Filmskim susretima u Nišu najavio je da će njegov film “Stado” prerasti” u TV seriju “Klasa”. U glumačkoj ekipi biće njegovi dugogodišnji prijatelji.

Na snimanju filma "Stado", Foto: Promo
Na snimanju filma “Stado”, Foto: Promo

U karijeri koja traje više od tri i po decenije Nikola Kojo je ostvario preko 80 uloga u filmovima i TV serijama. Za ulogu dečaka Ivana u filmu “Rad na određeno vreme”, svoju prvu filmsku ulogu koju je ostvario je 1980. sa nepunih 13 godina, dobio je svoju prvu glumačku nagradu. I to u Nišu, na Filmskim susretima. Od tada je Kojo ljubimac niške publike, nagrađivan je još tri puta. Naboljim glumcem proglašen je za ulogu Maka u filmu “Mehanizam”, 2001, a 2008. dobio je Gran Pri Naisa za maestralno odigranu ulogu majora Stankovića u filmu “Četvrti čovek”. Za istu ulogu nagrađen je i na festivalu u Sopotu iste godine. A ove godine u Nišu, sa filmom “Stado”, predstavio se i kao glumac i kao reditelj.

Filmski susreti Niš 2017, Nikola Kojo, "Stado"
Film “Stado” je prikazan pred punom Letnjom pozornicom u Nišu, Foto: Filmski susreti Niš

NIKOLA KOJO: Gidra me je izvukao iz kasarne usred vanrednog stanja

O radu na filmu Nikola govori rado, o svom humanitarnom radu – nerado.

Kada je na Filmskim susretima 2001. proglašen najboljim glumcem, nije želeo da uzme novčani iznos nagrade, nego je organizatorima rekao da uplate na račun Udruženja glumaca Srbije, jer “ima glumaca koji ne snimaju i teško žive”.
– Mislim da se o tome ne priča. Kada neko uradi nešto lepo treba to da zaboravi, a ružnih stvari da se seća da ih ne bi ponovio – rekao je za “Niške vesti” kratko Kojo.

Nikola Kojo, Ekipa filma Stado na konferenciji za novinare u Nišu, Filmski susreti
Ekipa filma “Stado” na konferenciji za novinare u Nišu, Foto: Filmski susreti Niš

„Oglasi za život“: Nikola Kojo prodaje gitaru za lečenje dece obolele od raka

Iako već 20 godina ima producentsku kuću i do sada je snimio bezbroj reklama i namenskih filmova, “Stado” je prvi igrani film u kome se ogledao kao reditelj. Na pitanje kako izgleda biti sa obe strane kamere, odgovorio je:

Filmski susreti Niš 2017, Nikola Kojo, "Stado"
O radu na filmu Nikola govori rado, o svom humanitarnom radu – nerado, Foto: Filmski susreti Niš

– Tehnički, zanatski i umetnički nije teško. Fizički i emotivno je preteško i nedopustivo. Naročito što sam se nalazio i u ulozi producenta, što sam brinuo da se ova priča sprovede na pravi način, da budem zadovoljan kao umetnik, da kolege dobro igraju, da ja dobro igram. Morao sam ponekad da brinem i da li su kolege dobro jele, jesu li stigle dobrim autom, imaju li dobre uslove na snimanju… to je jedna situacija koju, čini mi se, nikada više neću sebi priuštiti.

Niška tvrđava 52. put u rukama glumaca

– Bilo je normalno da se oprobam i u rediteljskim vodama. To je neka nadgradnja kad dugo radiš ovaj posao i imaš solidnu kilometražu. Jednostavno počnu da ti smetaju neka seciranja koja rade na tebi i neki eksperimenti koje si već mnogo puta prošao. Druga stvar je i da svaki glumac želi da celina napravi pobedu, da niko ne hvali samo neki segment filma. Celina je to što je najvažnije, film je ta svetinja. Glumci požele da režiraju da bi zaokružili i neki emotivni ciklus i ispričali priču na taj način. A, bez nekih, da se ne uvrede kolege, nepotrebnih ukrasa, sumanutih pokreta kamere. Mi nekako imamo drugačiju percepciju da film treba da ispriča dobru priču. Na pravi način, kroz prave glumce, i da sve to bude zabeleženo dobrim okom kamere i da bude oštro – rekao je Kojo. Ipak, postoje još neki motivi.

film-stado-nikola-kojo

– Ovo vreme deluje kao nedodirljivo u svakom smislu, kao da ne možeš ništa da promeniš u ludilu i propasti u kojoj živimo. Ali, naše je da pokušavamo, inače šta bismo drugo radili?!

„Kozje uši“ emitovaće se kao mini-serija na RTS-u

Ideja za film “Stado” rodila se nakon pilot-epozode “Mamurluk”. Nju su zajednički uradili Kojo i Srđan Dragojević, po scenariju Nebojše Romčevića. Ova komedija o glumcima i glumačkoj profesiji je po rečima autora najbliža američkoj seriji “Kalifornikacija”. U planu je da film “Stado” preraste u TV seriju od nekoliko epizoda, pod nazivom “Klasa”.

Nataša Ninković sa kolegama na snimanju filma Stado, Foto Instagram
Nikola sa kolegama na snimanju filma “Stado”, Foto: Instagram / Nataša Ninković

– Tu seriju možemo da očekujemo kada se malo promeni situacija u ovoj zemlji i kada se uključe neke televizije. To je regionalni projekat. Već sam bio dogovorio sa Hrtvatskom televizijom, sa televizijom BiH, a onda u svojoj zemlji nisam uspeo da uradim ništa. Nisam uspeo sa RTS-om da se dogovorim i onda su mi se svi, moram tako reći, iz okruženja smejali – objasnio je poznati glumac i dodao da će se serija sigurno snimiti. I u novom projektu okupiće iskusnu ekipu glumaca, ali pre svega prijatelja.

NATAŠA NINKOVIĆ: Znam da budem vrlo neprijatna

– Vesna Trivalić je moja prijateljica i kuma, koja će igrati kad god imamo nešto. A, to važi i za Cviju i za Natašu. Mi smo svi dugo godina kolege, ali smo pre svega prijatelji – ispričao je Kojo.

E. A. / Izvor: Niške vesti, Blic

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde