Film “O životu i o smrti” posveta žrtvama bombardovanja zgrade RTS-a

0
221

Redakcija dramskog i domaćeg serijskog programa Radio-televizije Srbije realizovaće ostvarenje, koje će premijerno biti emitovano 23. aprila.

Film "O životu i o smrti" posveta žrtvama bombardovanja zgrade RTS-a
Jasna Đuričić, Milutin Milošević, Nada Šargin i Nebojša Milovanović, Foto: RTS

Ovih dana nastavljeno je snimanje TV filma “O životu i o smrti” prema scenariju Predraga Perišića i u režiji Predraga Velinovića. Film je baziran je na tragičnom događaju bombardovanja zgrade RTS-a u aprilu 1999, kada je poginulo 16 zaposlenih. Iako ne predstavlja dokumentarno uobličavanje ove pojedinačne i
kolektivne traume, kroz formu igranog omnibusa, predstavlja svojevrsnu posvetu žrtvama. Odnosno, film je zasnovan na istinitom događaju, ali je umetnički uobličeno svedočanstvo o tragediji nad kojom dve decenije stoji pitanje:”Zašto?” 

“Balkanska međa” na 20. godišnjicu NATO bombardovanja Srbije

TV film “O životu i o smrti” obuhvata pet fiktivnih priča koje povezuju naizgled nepovezane grupe junaka čije će se životne putanje, igrom različitih okolnosti, ukrstiti u noći bombardovanja zgrade RTS-a. Mlada porodica koja čeka prinovu, pa majka i ćerka koje pokušavaju da prevaziđu uzajamnu otuđenost, zatim mladić i devojka koji jedno u drugom pronalaze nadu i utehu… samo su neke od priča u kojima mikro drame naizgled običnog svakodnevnog života uhvaćenog u jednom sudbonosnom danu, i na jednom mestu, postaju deo veće panorame o životu i o smrti.

Film "O životu i o smrti" posveta žrtvama bombardovanja zgrade RTS-a
Milorad Glušica, Nada Šargin, Dara Džokić i Predrag Velinović, Foto: RTS

Uloge u filmu tumače Dragan Petrović Pele; Dara Džokić; Nada Šargin; Milutin Milošević; Nebojša Milovanović; Jasna Đuričić; Danijela Kuzmanović; Strahinja Blažić; Milica Sužnjević; Nataša Perić; Pavle Mensur i drugi.

RTS: U martu startuju serije “Moja generacija Z”, “Pet”, “Grudi” i “Kralj Petar Prvi”

Autor scenarija, Predrag Perišić je renomirani dramski pisac, scenarista i profesor filmskog i TV scenarija. Poznat je i po svom dugogodišnjem radu dramaturga i urednika u RTS. Autor je brojnih šou-programa i TV-serija ( “Obraz uz obraz”; “Maksimetar”; “Policajac sa Petlovog brda”…); takođe, napisao je scenarije za kultne filmove “Ljubavni život Budimira Trajkovića”; “Rad na određeno vreme”; “Happy end”; “Nije lako sa muškarcima”; “Senke uspomena”.

Film "O životu i o smrti" posveta žrtvama bombardovanja zgrade RTS-a
Iz TV filma “O životu i o smrti”, Foto: RTS

Opus reditelja Predraga Velinovića obuhvata nagrađivane filmove “Senke uspomena”; “Volim te najviše na svetu”; “Motel Nana”; a u bogatu tradiciju TV drama i TV filmova spadaju i njegova ostvarenja “Lakši slučaj smrti”; “Dvoboj za troje”; i “Zajedničko putovanje”.

PGP RTS objavio CD sa muzikom iz serije “Jutro će promeniti sve”

Snimanje ovog filma počelo je krajem novembra, i nakon završene prve faze, nastavillo se u martu. Premijera “O životu i o smrti” biće povodom obeležavanja 20 godina od NATO bombardovanja zgrade RTS. Urednik filma je Kristina Đuković; producent Dragana Bogdanović; izvršni producent Milorad Konrad; direktor fotografije Milorad Glušica; kostimograf Aleksandra Aleksandrić; scenograf Miroslava Andrejević.

Film "O životu i o smrti" posveta žrtvama bombardovanja zgrade RTS-a
Iz TV filma “O životu i o smrti”, Foto: RTS

Kao što smo rekli, jedna od omnibus priča o zategnutom odnosu majke i ćerke. Njih tumače Dara Đokić i Nada Šargin. Ćerka pijanistkinja dolazi iz Amerike da održi koncert, jer misli da umetnost pomaže ljudima. Ona dolazi na TV po snimke svog koncerta, baš te večeri kad je bombardovan RTS…

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde