Film “Pijavice” Dragana Marinkovića u postprodukciji

0
878

U fazi postprodukcije nalaze se “Pijavice”, novi film reditelja Dragana Marinkovića. Ovo je četvrta saradnja pomenutog reditelja sa glumcem Lazarom Ristovski, kao i četvrti put da se Marinković bavi ekranizaciojom dela značajnjih imena srpske književnosti.

"Pijavice" Dragana Marinkovića, Nikola Đuričko
Nikola Đuričko u filmu “Pijavice”, Foto: Promo

Završeno je snimanje filma “Pijavice”, uz podršku Filmskog centra Srbije i u srpsko-hrvatsko-makedonskoj koprodukciji. A, po scenariju koji je delo čuvenog prozaiste i prevodioca Davida Albaharija i samog Marinkovića, te Dušana Spasojevića. Glavne uloge tumače Nikola Đuričko, Lazar Ristovski, Marijana Janković i Iva Mihalić. Film je u koprodukciji kuća Marebo (Srbija), Zillion Film (Srbija), Inter Film (Hrvatska) i Pank Film (Makedonija).

U zlatnom Pragu Zlatna zvezda za film „Dnevnik mašinovođe“

film Pijavice Dragana Marinkovića Lazar Ristovski i Ana Sakić
Lazar Ristovski i Ana Sakić u “Pijavicama”, Foto: Promo

– Igraju dve izvanredne glumice, Marijana Janković, jedna od trenutno najpoznatijih danskih glumica, i hrvatska glumica Iva Mihalić. Bilo mi je zadovoljstvo da radim sa ovakvom glumačkom ekipom – rekao je reditelj u jednom od intervjua za beogradske medije. On je dodao, da bi voleo da “Pijavice” budu završene za festival u Berlinu, jer je tamo bio sa “Bumerangom”, ali da nije siguran hoće li stići.

Ravno Selo Film Fest: Sledeće godine festival će trajati sedam dana

film Pijavice Dragana Marinkovića, Iva Mihalić i Nikola Đuričko
Iva Mihalić i Nikola Đuričko, Foto: Promo

Kratak sinopsis “Pijavica” glasi:”Kraj je XX veka u Srbiji – vreme beznađa, straha i totalitarizma. Proslavljeni pisac Petar Mirić iznenada postaje meta raznoraznih tajnih službi. Odvažnim komentarima protiv režima dovodi vlastiti život u opasnost. Njegova ljubavnica Svetlana je tek još jedan od agenta čijeg postojanja on nije ni svestan”.

Počelo snimanje filma o Diani Budisavljević – „Akcija D.B.“

film Pijavice Dragana Marinkovića Lazar Ristovski i Nikola Đuričko
Lazar Ristovski i Nikola Đuričko na snimanju, Foto: Instagram / Lazar Ristovski

Reditelj filma je Dragan Marinković, u čijem dosadašnjem opusu stoje dugometražni filmovi:”Neka čudna zemlja” (1988); “Vizantijsko plavo” (1993); “Bumerang” (2001); i “Diši duboko” (2004). Posle Radoja Domanovića, Milorada Pavića i Svetislava Basare, Marinković se u “Pijavicama” prihvatio književnosti čuvenog i cenjenog Davida Albaharija.

Dragan Marinković je i producent ovog filma, a izvršni producenti su Lazar Ristovski i Petar Ristovski.

GORAN SULTANOVIĆ: Nebojša Glogovac je trenutno najbolji srpski glumac

Sa snimanja filma "Pijavice", Dragana Marinkovica. Sinoc kasno. Zillion film.

A post shared by Lazar Ristovski (@lazar.ristovski) on

Osim pomenutih glumaca u filmu uloge tumače i Toni Mihajlovski, Tihomir Stanić, Petar Božović, Ana Sakić i drugi. Ristovski i Marinković su ranije sarađivvali na filmovima “Neka čudna zemlja”, “Vizantijsko plavo” i “Bumerang”, u kojima je Lazar ostvario značajne uloge. Direktor fotografije na “Pijavicama” je Boris Gortinski, montažer Petar Marković, autori muzike Mate Matišić i Šimun Matišić, a kostimografkinja Roza Trajčeski.

Filmski susreti: Glogovcu Gran pri „Naisa“, Koji „Manda“

U 2 ujutru. Snimanje Pijavica. Marijana Jankovic, Nikola Djuricko i ja.

A post shared by Lazar Ristovski (@lazar.ristovski) on

Budžet filma iznosi 640 hiljada evra. Film je sniman u period april-jul 2017. godine na lokacijama u Beogradu i u Istri, u Hrvatskoj. A poslednji kadrovi snimljeni su u Beču. U ovom trenutku plan je da kuća FAME Solutions “Pijavice” pusti u distrubuciju negde oko februara naredne godine. Prodajom filma na svetskom nivou baviće se producentska kuća Zillion film.

Poslednji kadar u Becu Marijana i Djura. Ja izigravam zilbericu.😁 #pijavice#

A post shared by Lazar Ristovski (@lazar.ristovski) on

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde