Film “Otac” Srdana Golubovića osvojio dve nagrade na Berlinalu

0
216

Film “Otac” imao je svetsku premijeru 22. februara u okviru “Panorame”, zvaničnog programa 70. izdanja Berlinskog filmskog festivala. Sinoć je imao svoju nacionalnu premijeru na otvaranju 48. FEST-a.

Film "Otac" Srdana Golubovića osvojio dve nagrade na Berlinalu
Ekipa filma “Otac” na Berlinalu, Foto: Maja Medić/Promo

“Otac” Srdana Golubovića osvojio je dve nagrade na 70. Berlinalu – publike u programu “Panorama” i priznanje ekumenskog žirija, izjavio je Ivan Aranđelović u Sava centru u okviru FEST-a.

SRDAN GOLUBOVIĆ: Film “Otac” – mitsko putovanje u borbi protiv nepravde
Film "Otac" Srdana Golubovića osvojio dve nagrade na Berlinalu

Novom ostvarenju Golubovića pripala je Nagrada publike, koja se po 22. put dodeljuje najbolje ocenjenom filmu u selekciji “Panorama”. Ova nagrada se dodeljuje od 1999. godine – tokom trajanja Berlinala, gledaoci su u prilici da ocene filmove u okviru programa “Panorama” (ove godine ih je bilo 36); a film sa najvišom prosečnom ocenom dobija prestižnu nagradu. Ove godine u igranoj konkurenciji najvišu prosečnu ocenu je imao naš predstavnik. Zvanična dodela ove prestižne nagrade je zakazana za 1. mart.

Srpski reditelj Ognjen Glavonić u žiriju Berlinskog festivala

Ekumenski žiri na Berlilu odlučio je da najboljim u programu “Panorama” takođe proglasi film “Otac” u režiji Srdana Golubovića. Inače, nagrada ekumenskog žirija je nezavisno priznanje koje za celovečernja ostvarenja dodeljuje šest članova delegiranih ispred Svetskog katoličkog udruženja za komunikacije (SIGNIS). Nagrade se dodeljuju filmovima koji senzibilizuju gledaoce za duhovne, ljudske i društvene vrednosti. Ovim priznanjem, od kako je ustanovljeno 1974. nagrađivani su filmovi reditelja poput Rajnera Vernera Fazbindera; Vernera Hercoga; Andreja Tarkovskog; Andžeja Vajde; Vima Vendersa… prošle godine ono je pripalo Terensu Maliku za “Skriveni život”, koji će biti prikazan na FEST-u. Golubović je 2013. dobio nagradu ekumenskog žirija i za film “Krugovi”.

Počeo je 48. FEST: Miri Banjac uručen “Beogradski pobednik”

Film “Otac” je priča o čoveku kome oduzimaju decu zbog njegovog siromaštva. To je priča o gubitniku, otpadniku i poniženom čoveku koji kroz svoje putovanje peške od sela na jugu Srbije do prestonice, sa jednog kraja zemlje na drugi, iz protesta, dostojanstva i želje da se dokaže sebi i drugima, iz očaja – postaje heroj.

Scenario potpisuju Srdan Golubović i Ognjen Sviličić. Glavnu ulogu tumači Goran Bogdan, a u filmu igraju i Boris Isaković; Nikola Rakočević; Ljubomir Bandović; Nada Šargin; Jovo Maksić; Milica Janevski; Mirko Vlahović; Vahid Džanković; Ajla Santić; Muharem Hamzić… Film “Otac” je nastao kao koprodukcija Srbije, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, i uz podršku Filmskog centra Srbije.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde