Film o Šabanu Bajramoviću: Poslednja klapa na koncertu “Gipsy Kingsa”

0
86

Materijal za film o legendarnom pevaču, kralju romske muzike, prikuplja se godinama.

film o šabanu bajramoviću
Kralj romske muzike Šaban Bajramović

Poslednja klapa dokumentarnog filma o Šabanu Bajramoviću pašće na koncertu benda “Gipsy Kings” u Sava centru u nedelju, 2. decembra. Biće to nastup čuvene grupe u skopu manifestacije “Nišville u Beogradu”. Reditelj ovog ostvarenja, čije je snimanje pri kraju, je Nišlija Željko Mirković. On je prethodnih godina snimao brojne džezere koji su na festivalu Nišville izvodili pesme Bajramovića i govorili o njemu.

Pesma “Opa cupa” peva se diljem sveta

Paco Baliardo, osnivač “Gipsy Kingsa” i najstariji sin Manitasa del Plate, pojaviće se na beogradskoj bini sa statuetom Šabana Bajramovica. Kralju romske muzike će posvetiti nekoliko pesama, među kojima i originalnu Šabanovu kompoziciju “Đeli Mara po vašari”. Inače, tu numeru je kasnije Goran Bregović zaštitio pod imenom “Mesečina”. “Gipsy Kings” će izvesti Šabanu u čast i “My Way”.

Direktor Nišville Ivan Blagojević izjavio je da su “Gipsy Kings” bili grupa koju je Šaban najviše voleo, a da mu je omiljena numera bila upravo “My Way”, koju je preveo na romski jezik i uvežbavao je sa klasičnim džez bendom u Nišvil radiju. Želeo je da nju uz nekoliko drugih džez standarda snimi na izdanje autentičnog romskog džeza. Zbog Bajramovićevih problema sa srcem, taj album nikada nije završen.

Otvoren Nišville Jazz muzej, Niš narednih dana grad džeza

Šaban je često pričao da bi voleo da je on napisao “My Way”. A, inače, na osnovu ekspresivnosti izvođenja, bio je ubeđen da je Frank Sinatra i komponovao tu numeru. Ipak, “My Way” je poznata prvo kao “Comme d’habitude”. Reč je o melodiji koju je napisao fransuski tandem Jacques Revaux i Claude Francois, dok su autori teksta bili Claude François i Gilles Thibaut (1967). Onda je Paul Anka napisao sasvim novi tekst, ne želeći da samo bukvalno prevede francuske stihove na engleski. A Sinatra je tu verziju snimio 1969, i njegova verzija pesme (nekoliko izvođača je snimilo svoje interpretacije; postoji instrumental; pa i pank i operska verzija) je najviše poznata.

“Nišville u Beogradu”: Najbolje sa niškog džez festivala u Sava centru
željko mirković
Reditelj Željko Mitrović

Koncert u Sava centru desiće se u istom prostoru, tačno nakon 10 godina od velikog koncerta “Prijatelju Šabanu”, koji je zahvaljujući Ministarstvu kulture i Nišville održan u čast tada preminulog pevača.

Reditelj Mirković, inače je nosilac 53 internacionalne nagrada; kandidature za Oskara (dokumentarni film “Drugi susret”); a i predavač je predmeta “Film i digitalni mediji” na američkom univerzitetu. Za ovaj film snimao je sa svojom ekipom nastupe i izjave o Šabanovoj muzici najvećih zvezda niškog džez festivala, dobitnika nagrade “Nišville Grand Prix – Šaban Bajramović” – Solomon Burke; “Blues Brothers”; Candy Dulfer; “Incognito”; Alpha Blondy i drugi.

“Teslin narod” – neotkrivene priče o čuvenim Srbima u Americi

Željko Mirković je izjavio da Šaban i popularnost njegove muzike jesu primer takozvane “meke moći” i širenja pozitivne slike šarma jednog naroda. Reditelj planira da pored filma uradi i seriju od 10 epizoda na sličan način kako je to uradio sa svojim poslednjim filmom “Teslin narod”.

J. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde