Počelo snimanje filma o Diani Budisavljević – “Akcija D.B.”

0
424

U Zagrebu je prošle nedelje počelo snimanje igrano-dokumentarnog filma “Akcija D.B.” scenaristkinje i režiserke Dane Budisavljević. Pri pisanju scenarija je asistirala Jelena Paljan. Ovo ostvarenje predstavlja koprodukcijski projekat tri zemlje: Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Akcija D.B. Dana Budisavljević rediteljka, Diana Budisavljević Alma PricaFilm “Akcija D.B.” je zasnovan na istinitoj priči o ženi koja je pokrenula jednu od najvećih akcija spasavanja dece u Drugom svetskom ratu – Diani Budisavljević. Donosi izuzetnu priču o hrabrosti i snazi pojedinca u najtežim vremenima. Obuhvata igrane rekonstrukcije, dokumentarna svedočenja i vredne arhivske snimke. Nastao je na temelju Dianinog dnevnika i istraživanja istorijske građe. A, snimaće se na području Hrvatske i Slovenije.

Priča o beogradskom podzemlju: Počinje snimanje filma „Južni vetar“ sa Milošem Bikovićem

Akcija D.B. Dana Budisavljević rediteljka, Diana Budisavljević Alma Prica
Alma Prica kao Diana Budisavljević, Foto: Facebook / Hulahop

Centralna junakinja filma, humanitarka Diana Budisavljević, rođena je u uglednoj insbruškoj porodici Obexer. Posle završene srednje škole udala se za dr Julija Budisavljevića, i sa njim se 1919. preselila u Zagreb. Kao domaćica koja je posvećena mužu i deci, u jesen 1941. godine u glavnom gradu novonastale Nezavisne Države Hrvatske saznaje za logore u kojima su zatočene pravoslavne žene sa decom. Uverena da njen život nije vredniji od života nevino progonjenih, započela je riskantnu akciju spasavanje dece iz logora. U Akciji D.B, kako ju je sama nazvala, uspela je da spasi preko 10.000 dece, uglavnom pravoslavne. Zbog istorijskih preokreta, njena priča ostala je neispričana.

Prva klapa - Akcija D.B., Foto Đuro Gavran
Prva klapa filma “Akcija D.B.”, Foto: Đuro Gavran

Počelo snimanje filma „Balkanska međa“

Dianu će u filmu tumačiti glumica Alma Prica. Njenog supruga portretiraće slovenački glumac Igor Samobor, a u filmu će se pojaviti i Mirjana Karanović, Ermin Bravo, Areta Ćurković, Tihomir Stanić, Krešimir Mikić, Ozren Grabarić, Vilim Matula i drugi.

Gangula u krimi komediji: Nova filmska rola Aleksandra Šapića

Akcija D.B. Dana Budisavljević rediteljka, Diana Budisavljević Alma Prica
Na setu filma, Foto: Đuro Gavran

Iz producentske kuće “This and That Productions”, koja je producent filma sa srpske strane kažu da im je veliko zadovoljstvo da učestvu u realizaciji ovog filma.
– Nadamo se da ćemo makar malo da doprinesemo da se posle gotovo 75 godina zaborava, skrene pažnju na ovu heroinu, možda najveću srpsku dobročiniteljku svih vremena. Akcija koju je Diana Budisavljević organizovala bila je po svom obimu, broju učesnika i spasene dece, jedna od najsloženijih i najhumanijih akcija takve vrste tokom rata. Kako na području NDH, tako i u čitavoj okupiranoj Evropi. Projekat koji predstavlja koprodukciju Hrvatske, Slovenije i Srbije realizujemo uz podršku Filmskog centra Srbije i Euroimages, a na inicijativu hrvatske producentske kuće Hulahop i rediteljke filma Dane Budisavljević – ističu iz producentske kuće “This and That Productions”.

Reditelji iz regiona osnivaju Jadransku filmsku ligu

dana budisavljević fb
Scenaristkinja i rediteljka filma, Foto: Facebook / Dana Budisavljević

Dana Budisavljević je zagrebačka producentkinja i rediteljka. Autor je nekoliko nagrađivanih dokumentarnih filmova, poput “Nije ti život pjesma Havaja” i “Sve 5”. Bila je koscenaristkinja i montažerka dokumentarnog filma “Godine hrđe” Andreja Korovljeva. Diplomirala je filmsku i TV montažu. Još za vreme studija pokrenula je prvi studentski filmski festival F.R.K.A. A, kasnije je bila članica najuže organizacijske ekipe Motovun Film Festivala. Više godina radila je kao asistentkinja produkcije u Factumu, a 2005. zajedno sa Nenadom Puhovskim pokrenula je ZagrebDox. Sa kolegicom Olinkom Višticom 2006. osnovala je kompaniju Hulahop. Od 2007. do 2011. producirala je i ponekad režirala dokumentarnu emisiju za mlade “Mijenjam svijet”. Učestvuje u organizaciji Animafesta i zajedno sa Olinkom razvija i producira igrane i dokumentarne projekte koji nastaju u Hulahopu.

MIRJANA KARANOVIĆ: Mene ili obožavaju ili mrze iz dna duše

Akcija D.B. Dana Budisavljević rediteljka, Diana Budisavljević Alma Prica
Foto: Facebook / Dana Budisavljević

– DAN #1 stan za prvu scenu ustupio je rođak Mišo. Tako je film o Diani krenuo upravo iz stana Budisavljević i haustora u kojem sam odrasla – napisala je rediteljka na društvenim mrežama na početku snimanja filma “Akcija D.B.” uz priloženu fotografiju.

E. A. / Izvor: film-center.si; factum.com.hr

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde