“Fidelium” – prva VR umetnička izložba u Srbiji

0
173

“Fidelium” autora Milana Markovića, biće otvorena u utorak, 28. novembra, u Kući kralja Petra I i trajaće do 2.decembra.

fidelium VR umetnička izložbaPrva umetnička VR izložba u Srbiji pod nazivom “Fidelium” biće svečano otvorena u utorak, 28. novembra, sa početkom u 20h u Kući kralja Petra I (Vase Pelagića 40) na Senjaku. Organizatori izložbe Milan Marković, Aleksandra Vuković i Dušan Zlokolica odlučili su se za nesvakidašnji koncept izložbe za ove prostore. Ona spaja tradicionalni i moderni način predstavljanja umetničkih dela. Pored izlaganja dela umetnika u realnom prostoru, prvi put u Srbiji posetioci će imati priliku da ceo umetnički opus ovih kreativaca pogledaju u virtuelnoj realnosti uz pomoć VR uređaja.

U Sarajevu otvoren Mikser House – Kuća za sve naše ljude

fidelium VR umetnička izložbaNa izložbi će u realnom i virtuelnom prostoru svoje radove izlagati 10 uspešnih i afirmisanih umetnika mlađe generacije: Gala Čaki; Marko Kusmuk; Natalija Miladinović; Nemanja Okiljević; Petar Moštić; Petar Sibinović; Stefanija Mihajlović; Tijana Kojić; Una Nikolić; i Zdravko Janković. Cilj ove neobične izložbe je da osnaži njihovo predstavljanje u javnosti. Kao i da uspostavi uspešnu komunikaciju mladih kreativaca sa publikom iz zemlje i inostranstva.

Izložba fotografija „Krenuo sam davno“ posvećena Delči

Prema rečima autora izložbe Milana Marković, umetnici se danas suočavaju sa izazovom da prilagode sadržaje kulture modernom čoveku kome je tehnologija promenila način života, a istovremeno ostanu dosledni sebi i svojoj estetici u tom stvaralačkom procesu.
– Moderna tehnologija je ušla u sve pore našeg života, pa je i uticaj na savremenu umetnost bio neminovan. “Fidelium” je odgovor mladih umetnika na savremene tehnološke trendove koji su promenili konzumiranje umetničkih dela. Verujemo da će ta sinergija umetnosti i tehnologije, koju ćemo prikazati tokom petodnevne izložbe, napraviti iskorak na beogradskoj umetničkoj sceni – ističe Marković.

Izložba „Od čika Paje“ – 38 remek dela Paje Jovanovića

fidelium VR umetnička izložbaZa virtualni deo izložbe “Fidelium” pobrinula se firma VR ALL ART i njen osnivač Vitomir Jevremović. Ovaj beogradski tim razvija platformu za virtuelnu realnost (VR) namenjenu umetnicima, galerijama i muzejima za izlaganje, istraživanje i stvaranje umetnosti.
– Virtuelni prostor je neograničen i pruža nam mogućnost da putem jedinstvene VR ALL ART platforme predstavimo i ostale radove umetnika “Fidelium” izložbe. Možemo sa sigurnošću da kažemo da vas VR ALL ART i “Fidelium” vode u budućnost koja spaja tehnologiju i umetnost – najavljuje osnivač VR ALL ART.

Izložba će biti otvorena do 2. decembra, a ulaz je besplatan.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde