Novosadski Festival uličnih svirača predstavlja – Gradić fest

0
190

Ovogodišnji, 17. po redu Festival uličnih svirača biće održan od 1. do 3. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, u Novom Sadu.

Festival uličnih svirača, Cinema City, Pop Up (Berberaj & Public P), Scenatoria, Suburbium, Fruškać, Happy Trash Production, Ugrip i AAaaa festival udružiće se od 1. do 3. septembra na ulicama Petrovaradinskog podgrađa oko ideje pokretanja Gradić festa.

Festival uličnih svirača gradić fest
Uzbudljiv umetnički i turistički kvart

Ideja o udruživanju pojavila se prošle godine kada je Festival uličnih svirača uz slogan – Budimo Gradić; premešten u Podgrađe sa ciljem da probudi i oživi ovu zajednicu. Tada se inicijativi pridružio veliki broj udruženja, festivala, i pojedinaca koji su želeli da učestvuju u oplemenjivanju ovog, godinama zanemarenog lokaliteta.

Vizija o Podgrađu Petrovaradinske tvrđave kao uzbudljivom umetničkom i turističkom kvartu i prirodnom nastavku pešačke zone centra Novog Sada; postaće stvarnost tokom tri dana trajanja Gradić festa kada će se na ulicama udružiti muzika, film, umetnost i zabava.

Prošle godine su programi realizovani pretežno sa desne strane Podgrađa u odnosu na Beogradsku ulicu. Ulice na kojima će biti održan ovogodišnji Gradić fest su: Beogradska ulica, Lisinskog, Vladimira Nazora, Trg vladike Nikolaja, Štrosmajerova ulica, Rampin put (staza koja se pruža od Zavoda za zaštitu spomenika kulture Vojvodine do stepeništa tvrđave) i zelene površine iza Beogradske kapije.

festival ulicnih sviraca gradic fest
Intimni kontakt publike i izvođača

Festival je oduvek težio ka čistim, akustičnim i kamernim prostorima koji omogućavaju intimniji kontakt između izvođača i publike. Stoga su ambijenti Podgrađa izuzetno pogodni za ovakvu vrstu dešavanja jer doprinose stvaranju neposredne veze između kulturnog nasleđa; javnog prostora; ulične izvođačke umetnosti i posetilaca.

Kako bi što više približili Gradić fest prostoru u kojem će biti održan, kreativni tim festivala osmislio je ovogodišnji vizuelni identitet. On uključuje prepoznatljive elemente iz Podgrađa. Kroz paterne i boje koji oslikavaju izgled kaldrme, fasada i krovova prikazan je jedinstveni izgled koji poseduje Podgrađe Petrovaradinske tvrđave ili Gradić.

Kao i prethodnih 16 godina u programu će učestvovati izvođači iz Srbije; regiona; Evrope; ali i drugih udaljenih država. Činiće ga muzički nastupi; filmske i video projekcije; performansi; ambijentalne predstave; umetničke instalacije i drugo.

Festival uličnih svirača će kroz svoju novu formu – Gradić fest pružiti priliku svim zainteresovanima da uzmu aktivno učešće u kreiranju nove umetničke i urbane sredine, koja nam je, pre svega – neophodna.

Festival organizuje Umetnička asocijacija Inbox uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

Festival nastoji da tokom koncipiranja i realizacije programa u što većoj meri koristi već postojeću infrastrukturu Podgrađa. Uključiće mnogobrojne lokalne organizacije, preduzeća i pojedince sa ciljem da se aktivnosti festivala prilagode potrebama zajednice i da se stanovnici aktivno uključe u projekat.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde