“Porodica naroda” filmski festival Dunavsko-panonske regije u Somboru

0
201

porodica-naroda-u-somboruPre nekoliko godina holivudski glumac Lazar Rajić Rockwood (Rokvud), rođeni Somborac, doveo je u svoj rodni grad svoje kolege filmadžije da snime triler “Povratak”. Filmska ekipa je uradila posao, a tada se rodila ideja o pokretanju filmskog festivala u ovom gradu. Na premijeri ovog ostvarenja u Somboru početkom 2017. otišlo se korak dalje, pa su inicijativu o osnivanju filmskog festivala u Somboru potpisali glumac Džon Sevidž i gradonačelnica Dušanka Golubović. A u septembru 2018. doći će i do realizacije svega o čemu je pričano.

“Porodica naroda / Family of Nations” je prvi filmski festival Dunavsko-panonske regije, i održaće se u Somboru od 11. do 16. septembra. Osnovan je od strane Grada Sombora i Kulturnog centra “Laza Kostić”.

RSFF 2018: „Zlatni klip“ publike za „Led“, a stručnog žirija za „Ederlezi Rising“

– Sombor je grad raznolikosti na dve granice, na Dunavu, grad od koga je Ernest Bošnjak želeo da napravi Holivud. On je idealna lokacija za snimanje filmova, grad kulture, umetnosti i obrazovanja. Sombor je grad Bačkog Podunavlja, rezervata biosfere pod zaštitom UNESKO-a. I, slobodni kraljevski grad od 1749. godine, grad tradicije, srednjeevropske otmenosti, staromodnog sjaja i svevremenskog šarma. To je grad koji je jedna velika porodica više od 20 naroda! Osnovna vizija i misija Festivala jesu vrednosti sadržane u toj harmoniji različitosti koju grad Sombor neguje – tolerancija, ravnopravnost i sloboda na individualnom i kolektivnom nivou! – navode organizatori.

MARIJA BERGAM: Mlada, lepa, talentovana
ernest-bosnjakSerbianaArt
Spomenik Ernestu Bošnjaku u Somboru, osnivaču jugoslovenske kinematografije, Foto: SerbianaArt

U glavnom programu Festivala postoje četiri selekcije. Prva je Glavna takmičarska selekcija, napravljena od strane selektora koju imenuje festival. Druga je Selekcija studentskog filma, otvorena za sve akademije iz regiona, za filmove nastale u poslednje dve godine. Selekcija “Core Diplomatiqum” je treća i na njoj će biti odabrana ostvarenja od strane ambasadora neke strane države u Srbiji koga imenuje festival. Četvrta je selekcija “Kad bi Sombor bio Holivud”, u okviru koje će biti prikazani filmovi koji su na bilo koji način povezani sa Somborom i Somborcima.

23. Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Saši Torlaković
Sombor Wikimedia Commons
Sombor, Foto: Wikimedia Commons

Na prvom festivalu “Porodica naroda” u takmičarskoj selekciji naći će se: “Jedan dan” (Mađarska); “Erdelezi Rising” (Srbija); “Comic sans” (Hrvatska); “Granice, kiše” (BiH); “Žaba” (BiH); “Bezbožna omladina” (Nemačka); i “Porodica” (Rumunija). A tri filma u selekciji “Core Diplomatiqum” sastaviće ambasadorka Australije u Srbiji, Rut Stjuart.

Trejler za seriju „Koreni“ po antologijskom romanu Dobrice Ćosića

Osim pomenutog Festival će imati i prateći program, u okviru kojeg su izložbe, koncerti filmske muzike, razgovori sa umetnicima…. Takođe, biće promovisana i TV serija “Koreni”, koja će od jeseni biti prikazana na RTS-u.
Ulaznice će moći da se kupe od 28. avgusta na biletarnici Narodnog pozorišta Sombor.

J. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde