Festival Slobodna zona u znaku žena

0
82

Od 1. do 6. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu održaće se filmski festival Slobodna zona, u znaku žena.

Slobodna zona filmski festival u znaku ženaOve godine je manifestacija u znaku žena. Kako je istaknuto na konferenciji za novinare povodom festivala, zanimljivo je da je prisutan veći broj rediteljki i ženskih autorskih projekata nego ranije. I to, u sve tri kategorije (međunarodna, regionalna i 14+ selekcija). I ove godine Slobodna zona predstaviće publici filmove koji pokreću, preispituju i stavljaju u prvi plan teme o kojima se danas malo govori. Selekcijom dominiraju dokumentarni filmovi. Festival će 1. novembra u Sava centru biti svečano otvoren filmskom atrakcijom “Dan oslobođenja” u režiji Ugisa Oltea i Mortena Travika. Ovo ostvarenje govori o poseti i koncertu slovenačke grupe “Laibach” Pjongjangu za vreme jednog od najvećeg državnog praznika u Severnoj Koreji.

Filmski festival Slobodna zona otvara dokumentarac o „Laibachu“

Slobodna zona filmski festivalU okviru međunarodne selekcije koju je pripremila dugogodišnja selektorka Slobodne zone Branka Pavlović, publika će imati prilike da vidi dva dobitnika nagrada sa Berlinala. To su igrani film “Leto 1993.” rediteljke Karle Simon; (najbolji film u selekciji Generacija K+ i nagrada glavnog žirija za najbolji debitantski film); i dokumentarac “Ja nisam tvoj crnja” u režiji Raula Peka, koji je u Berlinu zapamćen po ovacijama (Nagrada publike, Panorama). Na programu su tri filma u najužem izboru za Evropsku filmsku nagradu (EFA). Oni su dokumentarni film “Pričest” rediteljke Ane Zamjecke, “Leto 1993”, u kategoriji evropsko otkriće godine, kao i film “Ćambra”, Jonasa Karpinjana, nominovan za najbolji igrani film.

Konkurs za sredjoškolce – buduće filmejkere

Dokumentarni mjuzikl “Dan oslobođenja”, koji će u Beogradu, Nišu i Novom Sadu otvoriti Slobodnu zonu, donosi izuzetan spoj nikada viđenih snimaka sa ulica Pjongjanga kombinovan sa obradama muzičkog klasika “Moje pesme, moji snovi” i nekih od najvećih hitova kultnog slovenačkog kolektiva “Laibach”. U specifičnom kontekstu Severne Koreje oni dobijaju na aktuelnosti i snazi. Film je pun humorističkih momenata, ali i istinskih uvida članova benda i reditelja Travika o prirodi slobode i (ne)moći ideologije i cenzure.

Novi selektorski tandem – Jelena Maksimović, montažerka, i Ivan Bakrač, reditelj, postarali su se za zanimljiv i bogat regionalni takmičarski program. U okviru njega će biti prikazano 10 dugometražnih i 10 kratkometražnih dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova. A, pod nazivom “Ka kolektivnoj nežnosti”. U pitanju su strukturalno i tematski različita ostvarenja koje spaja momenat nežnosti u autorskom pristupu izražen kroz borbu za ravnopravnost i slobodu.

23. FAF u duhu ’67. godine

Filmski festival Herceg Novi
Scena iz filma “Muškarci ne plaču” Alena Drljevića / Foto Filmski festival Herceg Novi

Od dugometražnih filmova ove selekcije ističe se film Alena Drljevića “Muškarci ne plaču” (BiH). On je premijerno prikazan na festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio dve nagrade. Ne bi trebalo propustiti ni dugometražni dokumentarni film renomiranog hrvatskog autora Gorana Devića “Buffet Željezara”. Govori o zatvaranju bifea koji se nalazi na ulazu jedne od najvećih fabrika gvožđa u istočnoj Evropi. Preciznim opservacijskim pristupom, reditelj prati živote i planove za budućnost vlasnika kafane i njihovih gostiju. Film je prikazan na velikom broju međunarodnih festivala, gde je osvojio brojne nagrade.

bufet željeara slobodna zona
Iz dugometražnog dokumentarnog filma hrvatskog autora Gorana Devića “Buffet Željezara”

Publika će imati priliku i da pogleda film koji je premijerno prikazan u Lokarnu, “Mrtva nacija”. Reč je o uzbudljivom dokumentarnom esej-filmu. Rad je rumunskog autora Radu Judea. On poslednjih godina svojom kreativnošću u filmskom jeziku i strukturi iznenađuje i uzbuđuje svetsku publiku. Film je napravljen od skoro otkrivenih crno-belih fotografija i bavi se antisemitizmom u Rumuniji tridesetih i četrdesetih godina.

Mladen Vojičić emotivno doživeo premijeru dokumentarca „Tifa“

Pored afirmisanih reditelja, čiji su filmovi prikazani na prestižnim svetskim festivalima poput Kana, Berlina i Lokarna, publika će imati priliku da upozna mlade i precizne autore koji svojim hrabrim filmskim jezikom polako utiču na svet filma. Među njima su i kratki filmovi koji će imati svoju domaću premijeru na Slobodnoj zoni. Među njima su “Prioritet” talentovane mlade rediteljke Jovane Kovanović i “Nuspojave” Dušana Zorića.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde