Festival saksofona Belgrade SAXperience: 16 koncerata u četiri prostora

0
140

Belgrade SAXperience,Četvrti međunarodni festival saksofona u Srbiji, Belgrade SAXperience, biće održan od 4. do 7. oktobra u Beogradu. Publika će imati prilike da vidi 16 koncerata u četiri različita prostora: Velika sala Doma omladine Beograda, Kolarčeva zadužbina, Svečana sala Skupštine grada Beograda i hotel Radison blu.

Kako najavljuju organizatori, festival će 4. oktobra u 20h u Domu omladine otvoriti nova zvezda džeza Igo Afetuš iz Francuske sa kvintetom Uglješe Novakovića i specijalnim gostom, Batistom Erbenom. Afetuš i Novaković trenutno su na turneji “Le Tour de SAX” koju festival Belgrade SAXperience organizuje sa Francuskim institutom u Srbiji.

Saksofonistkinja Candy Dulfer počasni građanin Niša

Belgrade SAXperience,
Igo Afetuš, Foto: Belgrade SAXperience
LadieSaxophone Quartet
LadieSaxophone Quartet , Foto: Belgrade SAXperience

Igo Afеtuš paralelno je studirao klasični i džez saksofon. Svira sopran, alt, tenor, bariton i bas saksofon, traverzo i pikolo flautu. Iako ima samo 22 godine, već je svirao sa poznatim francuskim muzičarima, kao što su Zaz, Mika, Žan Fransoa Zigel… A, i sa američkim zvezdama Džordžom Bensonom i Vintonom Marsalisom.

U sali Kolarčeve zadužbine, u četvrtak 5. oktobra u 20h biće održan koncert pod nazivom “Ladies Night” posvećen ženama. Te večeri nastupiće istaknuta belgijska saksofonistkinja Nele Tibo. Ona će sa gudačkim orkestrom premijerno izvesti kompoziciju Ane Gnjatović “The Garden, the Blinker, the Sax”, specijalno komponovanu za ovaj koncert. Zatim na scenu izlazi “LadieSaxophone Quartet” koji čine saksofonistkinje iz Polјske, Slovenije i Hrvatske.

Italijansko-francusko veče na 33. Beogradskom džez festivalu

Foto: Belgrade SAXperience,
Foto: Belgrade SAXperience

Treće veče festivala, 6. oktobra, posvećeno je elektronskoj muzici. U hotelu Radison Blu u 20h će nastupiti “Syntheticsax” iz Rusije. Podrška će im biti i domaći sastav “BasSax”. U subotu, 7. oktobra publika će u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda imati jedinstvenu priliku da čuje premijeru kompozicije za sopran saksofon i klavir Ognjena Popovića. Nju će izvesti saksofonista Milan Savić i Uki Ovaskainen. Posle toga biće dela Mocarta, Ravela i Mendelsona koja će izvesti profesor saksofona u Versaju, Vensan David. Takođe uz pratnju pijaniste Ukija Ovaskainena.

Preminuo Milivoje Mića Marković, legenda džeza

Belgrade SAXperience,
Nele Tibo, Foto: Belgrade SAXperience

Svake večeri tokom festivala će biti priređeni džem sešni na kojima će nastupiti domaći i strani saksofonisti koji su učestvovali na festivalu u neformalnoj atmosferi u baru hotela Radison blu. Za vreme festivala predviđeni su i popodnevni koncerti na otvorenom (14h). Održaće se na različitim lokacijama u centru Beograda: na platou ispred Kulturnog centra Beograda; ispred Francuskog instituta; na Cvetnom trgu. Tada će nastupiti “Banda saksofonista” – omladinski orkestar saksofona iz Srbije.

Cena ulaznice za koncert u Domu omladine Beograda je 1.200 dinara, a za studente i penzionere je 900 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde