Piano City Novi Sad 2018: Koncerti na plaži, katamaranu, po kućama…

0
298

Preko 150 pijanista iz 10 zemalja i dvadesetak gradova će prodefilovati Novim Sadom u tri festivalska dana. Čak 88 koncerata besplatnih za građanstvo održaće profesionalni pijanisti, studenti, učenici muzičkih škola i amateri entuzijasti, uz zastupljenost najrazličitijih muzičkih žanrova.

Piano City Novi Sad 2018Festival Piano City Novi Sad održaće se ove godine od 7. do 9. septembra. Organizuje ga udruženje Mistyland, uz podršku Uprave za kulturu Grada Novog Sada, i realizuje se u okviru “Kaleidoskopa kulture” – nove velike platforme Fondacije 2021.

Gradić fest 2018: 10 razloga zašto morate posetiti Festival uličnih svirača

momo kodamaZvezda ovogodišnjeg festivala, japanska pijanistkinja Momo Kodama, otvoriće festival koncertom u novosadskoj Sinagogi, u petak 7. septembra (20h). Umetnica blistave internacionalne karijere ima dva CD albuma snimljena za prestižnu izdavačku kuću ECM. U Novi Sad dolazi sa podijuma najprestižnijih svetskih festivala klasične muzike. Održaće koncert posvećen obeležavanju 100 godina od smrti kompozitora Kloda Debisija. To je jedini koncert na festivalu za koji su u prodaji ulaznice i one se mogu nabaviti po ceni od 500 dinara (600 na dan koncerta) u prodajnoj mreži GigsTix.

Neverovatne sličnosti klasične i pop kulture

Festival će zatvoriti niški pijanista Dejan Ilijić, frontmen sastava “Eyot”. On će premijerno izvesti kompozicije za solo klavir u Sinagogi 9. septembra (21h).
Ekskluzivitet Piano City programa je gostovanje idejnog tvorca i osnivača ovog koncepta, berlinskog pijaniste Andreasa Kerna. On će se Novosađanima predstaviti u Kulturnom centru LAB, u subotu 8. septembra (19h). Izvešće muzički talk-show format “Susret sa umetnikom”.

Milojic_M_100917_07938
Foto: Promo

Među učesnicima Festivala je i jedna od najuspešnijih srpskih klasičnih pijanistkinja mlađe generacije Marija Timotijević; zatim mlade nade srpskog pijanizma Vuk Božilović, Ivana Damjanov, Adem Mehmedović, Veljko Nenadić; kao i gosti iz regiona i inostranstva – Lili Bogdanova (Sofija); Dinko Blagojević (Banja Luka); Emilija Marinova (Ohrid); Petra Ferić (Split); Mikkel Torup (Frederiksberg); Maria i Frančeska Musti (Barletta); Dorella Sarlo (Đenova)…

Šesti Boljšoj festival završen, dodeljene „matrjoške“ najboljima

Na pet lokacija biće održani celodnevni koncertni maratoni pijanista – SPENS; Plato ispred rektorata Univerziteta u Novom Sadu; Saletla u Dunavskom parku; Muzej Vojvodine; i Likovni salon Kulturnog centra Novog Sada.

Piano City
Foto: Promo

Ove godine Piano City Novi Sad građanima priređuje i nekoliko tematski osmišljenih koncerata.
– Ponoćni koncerti “Uz sveće, jastuke i dirke” pozivaju publiku da u posebnom ambijentu uživaju u jazz i autorskoj muzici u izvođenju pijanista Aleksandra Jovanovića Šljuke (Beograd); Save Botića (Novi Sad); Milice Tegeltije (Beograd); i Dalide Grmuše (Beograd). Koncerti će biti održani u “Salonu u Radničkoj” u petak 7. septembra i subotu 8. septembra sa početkom u ponoć i 01h.

„Wonder Strings“: Pop i rok hitovi u klasičnoj dimenziji
piano CitY NoviSad
Foto: Promo

– Koncertima na Katamaranu “Plivajuće ostrvo” 9. septembra, Piano City poziva građane da posete jedan od najskrivenijih kutaka Dunava, za mnoge još neotkriven, novosadsku plažu Šodroš. Koncert na plaži počeće tačno u podne autorskom muzikom Alekse Stankovića iz Beograda. Na to će se nadovezati muzika savremenog španskog kompozitora Viktora Karbaha, u izvođenju beogradskog dua “Vertigo” koji čine pijanistkinje Jelena Minić i Sofija Mihić. Novosađani će moći da sa plaže slušaju koncert sa usidrenog Katamarana.

Lajko Feliks otvorio Novosadsko muzičko leto 2018, slede „Ođila“, Kralj Čačka i Bisera

– U 16h sa plaže Šodroš, Katamaran “Plivajuće ostrvo” otisnuće se na jednočasovnu plovidbu Dunavom kako bi koncert novosadske pijanistkinje Nere Beljanski posvetio Dunavu i svima onima koji se u tom momentu budu našli na obali Ribarskog ostrva i Štrandu. Rezervacije za ovaj koncert na brodu, za koji su mesta ograničena vrše se prijavljivanjem na Facebook stranici festivala.

piano city feldenkreis radionica
Feldenkreis radionica, Foto: Promo

– Koncert za trudnice u subotu 8. septembar u 18h sa takođe ograničenim brojem mesta i posebno biranim programom klasične muzike, još jedan je od specijaliteta koje ove godine nudi Piano City Novi Sad i to u saradnji sa udruženjem Mens Musica.

„Kolarac – Tvoj svet muzike“: Koncerti Ive Pogorelića i Stefana Milenkovića

– Šarenilo Piano City festivala uključuje ove godine i osam dečjih kutaka po celom gradu. Pored mnogobrojnih revijalnih nastupa najmlađih pijanista čućemo i solističke dečje koncerte, Petre Spasojević (14) iz Novog Sada 9. septembra u Likovnom salonu Kulturnog centra u 12h. Odmah nakon toga u istom prostoru u 13h publici će se predstaviti klavirski dua “Iskrice” koji čine Sara Jović i Jelena Popović iz Subotice. Zanimljivi su i programi profesionalaca posebno osmišljeni za decu. Takav je koncert muzike iz Diznijevih crtaća, u izvođenju mladih novosadskih umetnica Ane Bajić, Tare Desnice i Aleksandre Kocić, 9. septembra u 12h u KC LAB. Ulaz je svuda besplatan.

piano city salon u radnčkoj– Feldenkrais radionica (Salon u Radničkoj, 08.09. 14h), zatim “Telo kao instrument” (KC LAB 08.09. u 12h), kao i muzička radionica za decu Mirne Mirkov Stess (Muzej Vojvodine 09.09. u 10h i 12h), otvaraju vrata najmlađima i odraslima koji se ne bave muzikom da postanu deo Piano City vikenda.

Britanski violinista Najdžel Kenedi otvara 50. Zlatni BEMUS

Ove godine Novosađani će u svojim domovima održati čak sedam kućnih koncerata koji su posebnost Piano City koncepta. Koncerti će biti održani i u svečanoj sali Gradske kuće; baštama “City Hostela” i hostela “VaradINN”; na glavnoj autobuskoj stanici Novi Sad; u salonu Advokatske Komore Vojvodine; prostorijama Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka; Institutu za onkologiju u Kamenici; školi “Milan Petrović”; Limanskom parku. Na svih 19 Piano City lokacija nalaziće se plava kutija za prikupljanje pomoći za lečenje teško obolele mlade pijanistkinje Dragane Stanimirov. Celokupan koncept i satnica festivala nalaze se OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde