Festival mediteranskog i evropskog filma: Druženje glumaca i publike na ulicama Trebinja

0
315

Trebinje će od 7. augusta biti domaćin brojnim filmskim radnicima i doajenima srpske, jugoslovenske i svetske kinematografije koji će se družiti sa publikom u čast 5. Festivala mediteranskog i evropskog filma.

Festival mediteranskog i evropskog filma će svečano biti otvoren u ponedeljak uveče na platou ispred Kulturnog centra. Tada će se prisutnima obratiti gradonačelnik ovog grada, Luka Petrović, zatim dobitnici prestižnih nagrada Zlatni platan Ljiljana Blagojević i Igor Galo, kao i osnivač, selektor i umetnički direktor ove manifestacije Peđa Milojević.

trebinje film fest ljiljana blagojević i igor galo zlatni platan
Ljiljana Blagojević i Igor Galo su ovogodišnji dobitnici nagrade Zlatni platan

– Trebinje će i ove godine sedam dana biti u znaku filmskog festivala. Tokom njega će 24 projekcije biti prikazane na platou ispred Kulturnog centra. A, 9. i 11. avgusta filmska ostvarenja će se prikazivati na letnoj sceni Doma mladih. Pored Ljiljane i Igora, sa nama će u narednih sedam dana biti i Kole Angelovski, Luka Bursać, Brankica Sebastijanović, Milan Kalinić, Danica Maksimović, Nemanja Ćipranić i Domagoj Mrkonjić – rekao je Milojević.

Ljiljana Blagojević i Igor Galo dobitnici nagrade Zlatni platan

On je dodao da je, kao i prethodnih godina, program festivala podeljen na kratke i dugometražne filmove. Oni su produkcija deset država iz regiona, Mediterana i Evrope. Odnosno koje dolaze iz Srbije, Crne Gore, BiH, Hrvatske, Makedonije, Španije, Grčke, Turske, Italije i Izraela.

Festival mediteranskog i evropskog filmaGosti festivala će se i ove godine, osim na sceni Kulturnog centra i Doma mladih, družiti sa Trebinjcima na ulicama, pijaci, a posetiće i prestižne trebinjske vinarije i medare, po čijim je kvalitetnim proizvodima ovo podneblje prepoznatljivo u širem regionu.

– Ovo je jedini grad i festival gde svaki građanin može razgovarati sa glumcima i drugim filmskim radnicima. Družimo se sa ljudima koje sretnemo u Starom gradu, u šetnji prelepim trebinjskim ulicama i mostovima – naveo je Milojević.

U zlatnom Pragu Zlatna zvezda za film „Dnevnik mašinovođe“

Festival će otvoriti kratki bosanskohercegovački film “Igra”. A, posle dodela nagrada Zlatni platan biće projekcija srpskog filma “Rekvijum za gospođu J”. Svečanom otvaranju festivala, u galeriji Kulturnog centra prethodiće otvaranje izložbe pod nazivom “Sjećanje na Valtera”, koja je posvećena Velimiru Bati Živojinoviću.

Festival mediteranskog i evropskog filma Trebinje 2017 – program:

E. A. / Izvor: Klix.ba

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde