Novi festival dokumentarnog filma DOK#1 od 31. januara

0
108

Beograd u 2019. godini dobija još jedan filmski festival.

DOK #1 će upotpuniti filmsku scenu svojim programom. Tokom četiri festivalska dana publika će moći da vidi odvažne i ključne filmove iz aktuelne svetske produkcije. Domaćin prvog izdanja je Kombank dvorana, a festival će se održati od 31. januara do 3. februara.

Novi festival dokumentarnog filma DOK #1 od 31. januara
“Teslin narod” – neotkrivene priče o čuvenim Srbima u Americi

Ljubitelji dokumentarnog filma imaće priliku da uživaju u 20 dugometražnih filmskih ostvarenja raspoređenih u četiri programske celine (“Prvi korak”; “Na ivici”; “Vrhunci”; “Biografije”). Za ljubitelje eks-Ju dokumentaristike, biće prikazana retrospektiva Hajrudina Krvavca sa više od 10 njegovih kratkih dokumentarnih filmova.

Program “Vrhunci” predstaviće dokumentarne filmove koji su zapaženi od strane programera i publike velikih festivala. Suprotnost tome biće program “Prvi korak”, koji slavi debitante i njihove prvence.

Svečano zatvoren 11. Beldocs

Festival će prikazati i nekoliko biografskih dokumentaraca. Filmovi koji obrađuju bizarne, provakativne i granične teme biće prikazani u programu “Na ivici”.
 
Direktor festivala Igor M. Toholj naglasio je da je ovaj festival nastao kao odgovor na potrebe publike da se u Beogradu pojavi festival čiji je program redukovan, saglediv i po meri gledaoca, ali takođe relevantan i aktuelan.

12. Kustendorf: U takmičarskom programu 21 film

– U eri kompetitivnosti za nas nema apsolutnih pobednika. Uspeh svakog filma merimo količinom emocija i zainteresovanosti koje on izazove kod publike. Takođe, u istoj ravni sa veteranima, laureatima i “big tajm” produkcijama, na ovom festivalu stoje i debitanti, autori koji su tek zakoračili na festivalsku scenu. Raznolikost, mogućnost široke publike da sagleda razne tendencije, stilove i tematske preokupacije savremenog dugog dokumentarca, su naša misija, svakako – istakao je Toholj.

Film “Druga strana svega” Mile Turajlić nagrađen za najbolji scenario u Holivudu

Prvo izdanje festivala DOK #1 neće biti takmičarskog karaktera. Publika će nakon festivala moći da pogleda selekciju filmova sa festivala i u Domu kulture Studentski grad.

Festival se organizuje u produkciji kuće Zero production uz tehničku podršku Kombank dvorane. Organizatori očekuju odličan odziv publike i visok kvalitet programa. Program festivala biće objavljen 22. januara.


POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde