Festival avantura u kanjonu reke Jerme od 16. do 20. avgusta

0
296

Prvi festival avantura u kanjonu reke Jerme, specijalnom rezervatu prirode, održaće se od 16. do 20. avgusta.

festival avantura Imate li dovoljno avanturističkog duha u sebi, da za pet dana, otkrijete nepoznato i probate penjanje, planinarenje, planinsko trčanje, biciklizam, jogu, slackline ili zavirite u pećine sa blagom? Tu je prvi festival avantura u kanjonu reke Jerme, specijalnom rezervatu prirode. Zamislite trougao nesvakidašnje lepote između Pirota, Dimitrovgrada i Babušnice. Izgubićete se sigurno ne znajući šta prvo da pogledate, udahnete, doživite. Krečnjačke i okomite stene dveju planina, čuvari su ove reke između kojih ona ponosno protiče. Greben planina, nazupčeni krečnjački venac sa oštrim vrhovima i kamenim figurama, sa jedne strane i Vlaška planina sa stenovitim odsecima koji prelaze u bajkovite bukove šume, sa druge strane.

festival avantura
Vlaška planina, Foto: www.neat-serbia.com

Uz ovaj opis, organizatori pozivaju učesnike na Festival avantura. Na kraju su dodali: “Rezervišite slobodne dane, prijavite se i postanite deo avanturističke mreže”. Festival avantura organizuje Avanturistička mreža u saradnji i uz podršku Sportsko-turističkog centra Dimitrovgrad, Turističke organizacije Pirota , upravitelja JP Srbija Šume, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Turističke organizacije Srbije i SK “Tribe”.

festival avantura
Foto: www.neat-serbia.com

Detaljan program i prijave pogledajte na sajtu www.neat-serbia.com. A kotizacija za učešće na festivalu: Adventure Outdoor paket – (svi programi, uključujući i penjački fest, kamp + majica) je 3.500 din ili 30 evra za strane državljane; dok je Penjački Fest (penjački fest, joga, slackline i dodatne aktivnosti, kamp + majica) 1.200 din ili 10 evra za strane državljane.
Deca mlađa od 12 godina mogu besplatno učestvovati u pojedinim programima u pratnji roditelja ili staratelja, uz obaveznu kompletiranu prijavu i registraciju roditelja ili staratelja.

PENJAČKI FESTIVAL

Prvi penjački festival je od 18-20. avgusta u okviru Outdoor Festivala Jerma. Učesnike očekuje 20 novih smerova, raznih težina. Kao i pukotine, ploče i previsi visine 20-30m. Pravila penjačkog festivala su da učesnik donese pozitivnu energiju, da se stiska, kopča i uživa! Organizatori su pripremili i simbolične nagrade u duhu Pirotskog okruga, za one koji popnu najteži i najviše smerova. Domaćini na steni su SK “Tribe”.

festival avantura
Foto: www.neat-serbia.com

Greben i Vlaška planina su čuvari reke Jerme, između kojih ona ponosno protiče. Greben planina je nazupčeni krečnjački venac sa oštrim vrhovima i kamenim figurama. A, Vlaška planina je sa stenovitim odsecima koji prelaze u bajkovite bukove šume. Tu su uređene staze za planinarenje i šetnju, offroad staze za mtb, smerovi za penjanje, pećine za istraživanje i netaknuta priroda za uživanje, jogu i meditaciju. Mreža avanturista, iskusnih vodiča i instruktora upoznaće učesnike sa novim avanturama i predelima.

PLANINARENJE

Istražite kanjon hodajući i upoznajte se sa planinama koje čuvaju reku Jermu. Greben i Vlaška planina kriju sjajne vidikovce. Svi koji dođu, uzviknu: “Divan pogled na kanjon odavde.” Organizatorinapominju – nije telo ono što vas goni ka vrhu i ono što vas pokreće, već duh. Jačajte svoj duh i svoju volju na stazama do vrha Bežište 1338 mnv (Greben) i Panica 1442 mnv (Vlaška planina). Za one koji bi da uživaju u sjajnom pogledu na kanjon, uz malo uspona i puno uživanja, preporučuje se staza Vlasi – Poganovski manastir.

festival avantura
Foto: www.neat-serbia.com
WILD CAVING

Novi, već omiljeni naziv među avanturistima, za istraživanje i obilazak neuređenih pećina. Vetrena Dupka, pećina na obroncima Vlaške planine spremna je da vam otkrije najveće legende o pop Martinovom blagu, a iskusni speleolozi da vam predstave osnove speleologije i ponašanja u pećini. Zbog specifičnosti programa i manje količine speleo opreme, za obilazak pećine biće organizovane manje grupe, a svi zainteresovani će putem maila dobiti detaljnije instrukcije.

SLACKLINE RADIONICA

Hodanje na balansirajućoj traci je nešto što ne smete propustiti. Zabavite se, opustite nakon burnog dana ili se ozbiljno posvetite balansiranju i trenirajte po ceo dan. Kada malo bolje razmislite, slackline možete shvatiti i kao simbol za život. Na traci ste uvek u balansu, borite se da ostanete tu, padanje počinjete da shvatate kao umetnost ustajanja i istrajavanja. Pokušajte da postignete balans tela, uma, duha i srca.

festival avantura
Foto: www.neat-serbia.com
DODATNE AKTIVNOSTI

Umetničke radionice, muzika, gastronomija, filmovi, razgovori pored vatre, strašne priče u mraku, čitanje, pričanje priča, maštanje, držanje za ruku, gledanje u nečije oči ili u zvezde…. I naravno specijalni gosti, predstavljanje sportskih brendova i turističkih destinacija… Ukoliko znate da pevate, skačete, smejete se, crtate, pletete ili ako pak ne znate ništa mi smo spremni da vas nakon uzbudljivog dana pozdravimo velikim aplauzom. Slobodno nam se javite i prijavite vaš performans, program i spremno dočekajte vaših 5 minuta.

festival avantura
Foto: www.neat-serbia.com

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde