Festival 84 među najvećim svetskim zimskim festivalima: Preko 20.000 ljudi poslalo poruku zajedništva

0
102

Treći martovski vikend bio je na Jahorini – vreo! Ne zbog vremenskih prilika nego zbog sjajne festivalske atmosfere.

U nedelju, 18. marta završava se prvi Festival 84, novi član Exitove regionalne porodice. Već posle premijernog izdanja, festival je stao u red najmasovnijih zimskih festivala na svetu. A, uz ukupnu posetu od preko 20.000 ljudi!

F84 exit jahorina među najvećim svetskim zimskim festivalima
Žurke na Jahorini su bile danju i noću, Foto: Exit

Na mestu gde su 1984. godine održane Zimske olimpijske igre, ponovo je goreo plamen, ovog puta festivalski. Njega je legendarni jugoslovenski skijaš Bojan Križaj zapalio originalnom olimpijskom bakljom. Ovakvom ceremonijom otvaranja, kao i svojim imenom, Festival 84 poslao je mirovnu poruku celom regionu i podsetio kakva dostignuća možemo postići kada smo okrenuti saradnji i zajedništvu.

Bojan Križaj originalnom olimpijskom bakljom pokrenuo Festival 84

Publika iz svih krajeva regiona, te ukupno iz oko 20 svetskih zemalja, od četvrtka 15. do nedelje 18. marta, provodila se uz brojne svetske i regionalne muzičke zvezde. Maratonske žurke su trajale gotovo bez prestanka, na pet muzičkih bina širom Olimpijskog centra Jahorina. Đule, frontmen grupe “Van Gog”, izjavio je da ga je fenomenalna energija koju je doživeo podsetila na same početke Exit festivala. Time je dao nagoveštaj koje visine Festival 84 može dosegnuti.

F84 exit jahorina među najvećim svetskim zimskim festivalima
I Vučko je bio na Festivalu 84, Foto: Exit

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC), Goran Svilanović, izjavio je da bi Exit na Jahorini mogao da promeni BiH nabolje. Osnivač Exita, Dušan Kovačević, na ove ocene dodao je:
– Sa Festivalom 84, društvena misija Exita vezana za pomirenja regiona, dobila je još dublji smisao. I prešla je na jedan novi, viši nivo.

Festival 84: Danonoćne žurke na pet lokacija na Jahorini
F84 exit jahorina među najvećim svetskim zimskim festivalima
Olympic Main Stage, Foto: Exit

Na preko 1.500 metara nadmorske visine nastupale su aktuelne, svetske i regionalne muzičke zvezde. To su britanski hitmejkeri “Sigma”; kultna aktivistička grupa “Asian Dub Foundation”; holandske DJ zvezde Joris Voorn i Patrice Baumel; slovenački tehno bard Umek; predvodnici orijentalnog house zvuka Burak Yeter i Mahmut Orhan; ruski hit tandem Filatov & Karas; detroitski tehno mag Eric Cloutier; nemački house majstor Sandrino; vodeći regionalni reperi “Bad Copy”, “Frenkie, Kontra & Indigo”, sarajevski miljenici “Helem Nejse”. Ovakav program pojačala je i sjajna regionalna DJ postava u kojoj su igrali Billain, Marko Nastić, Dejan Milićević, Mladen Tomić, Siniša Tamamović, Black Acid, Vanyano, “After Affair”, Woodie, A Skitzo i brojni drugi.

EXIT 2018: LP otvara, David Guetta zatvara najbolji evropski festival
F84 exit jahorina među najvećim svetskim zimskim festivalima
Odlična posećenost na premijernom izdanju festivala na Jahorini, Foto: Exit

Glavnu zabavu u subotu su priredili nemački DJ mag Sandrino i miljenik beogradske klupske scene Kristijan Molnar, čiji su dnevni setovi u krcatom holu hotela “Vučko” bili glasno pozdravljeni od strane raspoložene publike. Subotnja groznica obuzela je celu Jahorinu, a centralna tačka festivala svakako je bio Olympic Main Stage ispred hotela “Bistrica”. Tu je program počeo uz set DJ-a Said5, da bi se nastavilo u žestokom fazonu uz rokenrol miljenike regiona, kultni “Van Gog”. Hitovi su se ređali, a publika ih je u glas pevala u atmosferi koja je podsećala na stadionsku. U krcatoj montažnoj hali ovog vikenda nalazila se kolosalna bina. Tu je odjekivala potom jakim rifovima i britkim stihovima britanskih aktivista iz grupe “Asian Dub Foundation”. Oni, posle poruke na svojim mrežama, ni ovaj put nisu propustili priliku da sa olimpijske Jahorine i Festivala 84 pozovu na mir i saradnju.

EXIT PUSTOLOVINA: Moje leto ljubavi
F84 exit jahorina među najvećim svetskim zimskim festivalima
Foto: Exit

Nakon što su prethodnih godina osvojili glavne bine Exit i Sea Dance festivala, britanski duo “Sigma” konačno je stigao i na Exitov zimski festival. A, što je ovom tandemu uža specijalnost, budući da je njihova numera “Higher” nezvanična himna svih najvećih festivala u skijalištima, kojima se od ove godine pridružio i Festival 84. Posle izuzetno visoko energetskog seta koji je publiku doveo u stanje transa, visoku lestvicu u pravom olimpijskom duhu dostigli su i ruski hit producenti Filatov & Karas. A, Mahmut Orhan i Burak Yeter su u visokom stilu završili sjajnu žurku na glavnoj bini, koja će se još dugo prepričavati. Zabava se posle toga, kao i prethodnog dana, preselila u klub Hotela “Bistrica”. Tu su Mladen Tomić i Siniša Tamamović neumorno predvodili publiku sve do prepodnevnih časova.

„Gardijan“, „Mirror“, „Bild“ i drugi svetski mediji tvrde: Exit veći nego ikada!
F84 exit jahorina među najvećim svetskim zimskim festivalima
Foto: Exit

Posle kluba u “Bistrici”, festival se seli na dnevnu Addiko Jump binu gde čast da naprave oproštajnu žurku imaju kultni američki DJ i producent Eric Clouiter. On je na Jahorinu stigao nakon što je u Berlinu zatvorio legendarni klub “Tresor”. Podršku u ovom velikom zadatku daće mu najpoznatiji “after party” tandem, banjalučko-sarajevska kombinacija koju svi znaju pod imenom “After Affair”. Sa oproštajnom žurkom biće i zvanično završen prvi Festival 84. A, koji već od prve godine igra u najvišoj svetskoj ligi, a sa ovim rezultatom iduće godine takmičiće se i za prestižne evropske festivalske nagrade.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde